Türkiye’nin konumu ve üretim ve tüketim potansiyeliyle uluslar arası ve yurtiçi taşımacılık sektörü stratejik bir öneme sahip. Türkiye için gerek ihraç mallarının taşınması gerekse de sağladığı katma değerle öne çıkan taşımacılık ve lojistik sektörü yıllardır çözülemeyen kronik sorunlarla mücadele ediyor.
Yıllardır ağır bir şekilde yaşanan haksız rekabet, bölge ülkelerde yaşanan çatışmalar, ticaret filosu güzergahlarında yaşanan sınır geçiş problemleri Türkiye’de taşımacılığın istenen seviyede büyümesine engel oluyor.
Geçtiğimiz yıllarda ise bu kronik sorunlara korumacı küresel ticaret politikaları, Avrupa Birliği ile yaşanan sorunlar, ekonomik problemler ve yatırım ortamının olmaması gibi başka önemli problemler eklenmişti.
2019 yılının son aylarından itibaren tekrar yatırım yapmaya başlayan Türk taşımacılık sektörü, 2020 yılının Mart-Nisan aylarında tüm dünyayı vuran COVID-19 salgınıyla sarsıldı. İptal edilen uçuşlar limanlarda karantinaya alınan gemiler, şartlara hazır olmayan sınır kapılarının kapanmasıyla ülkeye dönemeyen kamyonlar taşımacılığı zorladı. Daha sonrasında ise temassız operasyonlar, dijitalleşmeye hızlı ve keskin bir geçiş, üretim ve yük dengelerinin değişmesiyle daha pahalı taşımacılık gibi farklı gelişmeler yaşandı. Bu değişikliklerin bir bölümümün gelecekte de sektörün eğilimine yön vermesi bekleniyor.
2020 yılı yaşanan krizlere ve sorunlara rağmen lojistiğin stratejik öneminin en güçlü şekilde anlaşıldığı dönem olarak da tarihe geçti. Hem Türkiye’de hem de dünyanın neredeyse her yerinde insanların zorunlu olarak evde kaldıkları bu dönemde lojistiğin gıda ve sağlık sektörleri gibi hayatın normal olarak devam edebilmesi için en önemli alanlardan biri olduğu fark edildi.
2020 yılı içinde pek çok ülkede üretimin aksaması tedarik zincirinde bölgesel yaklaşımı da öne çıkardı. Başta Avrupa olmak üzere tedarik zincirini çeşitlendirmeyi değerlendiren ülkeler için Türkiye cazibesini arttırırken dış ticaretteki canlılık özellikle karayolu ve intermodal taşımacılıkta olumlu etki gösterdi.
2020 yılının son günlerinde düzenlenen Atlas Lojistik Ödülleri’nde farklı alanlarında ödül almaya hak kazanan lojistik sektöründen şirketler ve profesyoneller geçen yılı Kargo Haber Dergisi için değerlendirdiler.
Salgın döneminde dijitalleşmenin önemine dikkat çeken Arkas Lojistik Genel Müdürü Serhat Kurtuluş, temassız operasyonların daha da artacağını kaydetti.
Pandeminin ilk dalgasında Avrupa ülkelerinin sınırlarını kapatmasının ardından sıkı kontroller ve karantina uygulamalarının karayolu taşımacılığını yavaşlattığını açıklayan Sarp İntermodal Genel Müdürü Onur Talay, transit sürelerin uzamasının birçok şirketi intermodal taşımalara yönlendirdiğini ifade etti.
Globelink Ünimar Satış ve Pazarlama Direktörü Koray Çıtak ise yeni hizmetler sunmaya başladıkları 2020 yılında müşteri isteklerinin öneminin arttığını söyledi.
2020 yılında MSC olarak pek çok ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden MSC Gemi Acenteliği A.Ş Genel Müdürü Barış Dilek, zor olan bu dönemde farklı alanlarda rekorlar kırdıklarını açıkladı.
Şirket olarak demiryolu taşımacılığında yaptıkları yatırımlarla ve girişimlerle Türkiye’de ilk sayılan önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Medlog Lojistik Genel Müdürü İsmail Görgün, Tekirdağ Tren İstasyonu’ndan Avrupa’ya ilk ihraç yüklü demiryolu taşımasını gerçekleştirdiklerini belirtti.
İmsan Yönetim Kurulu Başkanı Kerem İmrak ise pandemi koşullarına göre önlemler alan, dünya ölçeğinde de hizmet üretmeye devam eden ilk sektörün lojistik olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.