TÜRKİYE’DE serbest bölgede kurulan ilk tersane olan ve Admarin Gemi Yapım Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapımı gerçekleştirilen Admarin Tersanesi, 29 Ekim 2006 Pazar günü Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirilen bir tören ile açıldı. Kocaeli Serbest Bölge (KOSBAŞ)’de 20 milyon dolarlık bir yatırım ile inşa edilen ve açık alanı 34 bin 400, kapalı alanı 10 bin 280 metrekare olmak üzere toplam 44 bin 680 metrekare alana sahip tersanede yatırımın yüzde 90’ı tamamlandı.
Yıllık inşaat kapasitesi 30 bin DWT, çelik işleme kapasitesi ise 10 bin ton olan tersanenin açılış törenine, Bakan Yıldırım’ın yanı sıra Admarin Yönetim Kurulu Başkanı Altan Demirsoylu, Kocaeli Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Kanbak, Kocaeli Serbest Bölgesi Tersaneler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Özek, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayrak, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Dış Ticaret Müsteşarlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürü Mehmet Demirel ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu katıldı.
Türkiye gemi inşasında dünyada üçüncü sıraya yerleşecek
Törende, Türkiye’de yeni bir istihdam, yeni bir iş ve yeni bir aş kapısı açıldığını vurgulayarak konuşmasına başlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de 2003 yılından itibaren birçok şeyin değiştiğinin altını çizdi. Ekonomide gözle görülür iyileşme ve istikrar sağlandığını ve bunun ulaşıma da aynı şekilde yansıdığını belirten Bakan Yıldırım, "Hava taşımacılığımızda hayallerin ötesinde gelişme oldu. Demiryollarımızda yıllardır bekleyen büyük projeler başladı. Yine kara taşımacılığımızda 50 yılın ihmallerini arkada bırakacak düzenlemeleri yaptık ama denizcilik bu dönemde gerçekten altın çağını yaşadı. Kısaca şunu söylemek gerekir. 2003 yılında Türkiye gemi inşaatında dünya sıralamasında 22’nci sırada iken şu anda 8’inci sıradayız. 297 bin ton çelik işlerken 500 bin ton çelik işler duruma gelmişiz. Ama bunu yeterli görmüyoruz." şeklinde konuştu.
Karadeniz-Hopa’dan başlayıp Dörtyol’a kadar uzanan 8 bin 400 km’lik sahil şeridi boyunca faaliyete geçen ve hazırlıkları devam eden tersaneler bitip tamamen devreye girdiğinde Türkiye gemi inşasının 6 milyon DWT üretim kapasitesine ulaşacağını açıklayan Bakan Yıldırım, bu rakam ile de Türkiye’nin dünyada üçüncü büyük gemi inşa ülkesi haline geleceğini söyledi. Bunun için hazırlıkların devam ettiğini ifade eden Yıldırım, İzmit Körfezi’nin bir ucu Yalova, bir ucu Pendik’e kadar sağlı sollu tersaneler ile donatıldığını ve Admarin’den başka altı tersanenin de yapım aşamasında olduğunu kaydetti. Bu altı tersane de bittiğinde 5 bin kişiye doğrudan iş sağlanacağını belirten Bakan Yıldırım, ayrıca 50–60 bin ton çelik işleneceğini vurguladı.
Bakan Yıldırım: "Denizciliğimizin önü açıktır ve bu süreç böyle devam edecektir"
Bakan Yıldırım; İzmit Körfezi, Yalova’daki tersaneler, serbest bölgedeki tersaneler, Karadeniz’de temeli atılacak Çamburnu Tersanesi, Ordu-Ünye’de faaliyete geçen tersane, Karadeniz Ereğli’de yapılan tersane, Zonguldak’ta yapım çalışmaları devam eden tersaneler yine Çanakkale’de faaliyete geçen tersaneler, Ege Bölgesi’nde planlanan tersane ve nihayet İskenderun’daki tersaneler üst üste koyulduğunda Türkiye’nin adım adım bölgenin gemi inşaa üssü olmaya devam ettiğini belirtti.
Gemi inşa sektörünün bugün dünyada gemi inşasında lider olan ülkelerin kalkınması için lokomotif olmuş bir sektör olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, sözlerine şu şekilde devam etti: "Dünyada da Türkiye’de de gemi inşa etmeye şiddetle ihtiyaç var. Bunun için bu sektöre yapılan yatırımlar kısa vadeli değil, orta ve uzun vadede devam niteliği olan uzun soluklu yatırımlardır. Bu nedenle de bu yatırımı yapan yatırımcılara ülkem adına tekrar teşekkür ediyorum."
2005 yılında 390 bin DWT’lik bir gemi yapımı gerçekleşmişken 2006 yılında yıllık üretimin 774 bin dwt’ye çıktığını söyleyen Bakan Yıldırım, gemi adeti olarak bakıldığında da yılda 34 gemiden 90–95 gemiye çıkıldığını ifade ederek sözlerini tamamladı.
Yıllık ihracat hedefi 130 milyon dolar
Bakan Yıldırım’dan sonra söz alan Admarin Yönetim Kurulu Başkanı Altan Demirsoylu ise tersane ile ilgili bilgiler verdi.
45 bin metrekare alana kurulan tersanenin deprem bölgesi olması açısından 25 bin metre toplam kazık üzerine oturtulduğunu açıklayan Demirsoylu, "Yatırımımızın toplam maliyeti 20 milyon dolar olup, bölgede ilk temeli atılan ve faaliyete geçen tersane olması nedeniyle ayrı bir gurur kaynağıdır. Tersanemiz yüzde yüz Türk sermayesi olup Türker ve Admarin gruplarının katkıları ile kurulmuştur. Yarattığı istihdam, yan sanayi ve alt taşeronlara sağladığı imkanları düşünüldüğünde en az bin 500 ailenin ekmek kapısı olacaktır." dedi.
Yıllık ihracat hedeflerinin 130 milyon dolar olduğunu kaydeden Demirsoylu, geçmiş tecrübelerinin birikimi ile müşteri odaklı butik üretime de dayanan efektif bir tersane olmayı hedeflediklerini vurguladı. Demirsoylu, ilk yıl içerisinde 32 bin DWT üretim, ikinci yıl 50 bin DWT üretim ve tam kapasite ile hizmete geçecekleri üçüncü yıl ise 65 bin DWT üretim kapasitesine ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.
Kocaeli Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Kanbak ise, ilk defa kullanıcı firmalardan birinin açılışını yaptıklarını belirtti. Tam sekiz yıldır bölgenin kalkınması için uğraştıklarının altını çizen Kanbak, "Bu süre içerisinde bölgenin üçte ikisini sular altında bırakan deprem, iki tane ekonomik kriz ve krizler kadar etkili serbest bölgeler yasasındaki değişiklikler yaşandı. Bu işe soyunanlar için hiç de akıl karı bir iş değil. Ama bugün Kocaeli’de yeni bir sektörün varlığı ortaya çıkmıştır. Gemi ve yat inşa sanayi, ihtisas serbest bölgesi haline gelmiştir." şeklinde konuştu.
İstihdam rakamı 2010’da 5 bini bulacak
Bölgeye yapılan yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırımın 33 milyon dolarını KOSBAŞ’ın gerçekleştirdiğini ve halen tüm bölgenin realizasyonu için 10 milyon dolarlık daha yatırım yapacağını ifade eden Kanbak, KOSBAŞ’ın yatırımlarının 2007 sonuna kadar bitmesinin beklendiğini açıkladı. Buna göre bölgede altyapı ve hizmet olarak elektrik, su, doğalgaz, telefon, arıtma, bilgi işlem, ortak sağlık merkezi, restoran, kafeterya gibi hizmetlerin en etkin biçimde yerine getirildiğini vurgulayan Kanbak, bu sayede şu anda yaklaşık bin 300 olan bölge istihdam rakamının 2007 sonunda 2 bin 500, 2010’da ise 5 bine ulaşacağını söyledi.
Türkiye’deki 22 serbest bölge içerisinde 11’inci sıraya yükselen KOSBAŞ’ın 2005’de 185 milyon dolar olan işlem hacminin 2006’da 210 milyon doları bulacağını kaydeden Kanbak, "Gemi ve yan sanayicilerin katkıları ile zannederim 2010’da milyar doları bulan işlem hacmine ulaşacağız." şeklinde konuştu.
Cumhuriyetin 83’üncü yılını kutlanıldığı 29 Ekim tarihinde tersanenin açılışını yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Kocaeli Serbest Bölgesi Tersaneler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Özek ise emeği geçenlere teşekkürlerini bildirdi.
Özek’ten sonra söz alan Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayrak, Osmanlı döneminde 294 tane tersane varken, bu sayının Cumhuriyet döneminde 59’uncu hükümet kurulana kadar ancak 44 sayısına ulaştığına dikkat çekti. Bayrak, 2008 yılının sonuna doğru herhangi bir engel olmadığı takdirde Türkiye’deki tersane sayısının 120’yi bulacağını açıkladı.
Karadan denize destek...
Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Kocaeli’nin yatırımcılar için çok iyi bir örnek teşkil ettiğini ve yatırımcıya bütün olarak yardımcı olan bölge olduğunu belirtti.
Tersanelerin Türkiye’nin en büyük ihtiyacı olan istihdama çok büyük katkılar sağladığını vurgulayan Kalkavan, hükümetin desteği hangi oranda olursa olsun Türkiye’de sanayici olmanın çok zor olduğunu ifade etti. Bu durumun aşılması gerektiğinin altını çizen Kalkavan, "Bu ülke çok daha fazlasını yapabilir. Bu alana sadece denizciler girmiyor, karacılar da giriyor. Türker Grubu’na da hoş geldin diyoruz." şeklinde sözlerini noktaladı.
Dış Ticaret Müsteşarlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürü Mehmet Demirel de yaptığı konuşmada şunları söyledi. "Admarin Tersanesi’nin içinde bulunduğu girişimciler, Kocaeli Serbest Belgesi’ni seçtiklerinde doğrusu çok mutlu olduk. Türkiye’nin bir sektörüne biz ev sahipliği yapıyoruz. Bu sektörün serbest bölgelerimizde ilerlemesinde Denizcilik Müsteşarlığı’nın büyük katkılarını gördük."
Üç geminin inşasına başlandı
Tersanelerin bulundukları bölgeler için ekonomik olarak çok büyük bir kazanım olduğunu vurgulayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da Türkiye’nin buna ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu tür yatırımların önünün açılması gerektiğini ifade eden Karaosmanoğlu, yerel yöneticiler olarak gemi imal edemeyeceklerini, görevlerinin bölgeye gelip giden insanların ulaşımını sağlamak, altyapıyı kurmak, çevreyi iyi düzenlemek ve denizin temizliğini sağlamak olduğunu kaydetti.
Konuşmalardan sonra plaket töreni gerçekleştirildi. Plaket töreninin ardından Admarin Tersanesi ortaklarından Türker Deniz Taşımacılığı’na ait 10 bin 500 DWT’lik kimyasal tanker, Tekne Ticaret’e ait 10 bin 500 DWT’lik kimyasal tanker ve Aldemar şirketi adına inşa edilen 18 bin DWT’lik kimyasal tankerin inşasına başlanması töreni gerçekleştirildi. Bu tankerlerin ilk kaynakları Bakan Yıldırım tarafından yapıldı. Yine Garanti Denizcilik firmasına ait 20 bin DWT’lik kimyasal tankere ait bloğun kızağa konma töreni de yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.