Bu yıl 4’üncüsü yapılan Zirve, kamu ve özel sektörün buluşma noktası oldu. Zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir’in yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi ve tedarikçisi katıldı.
Şentürk: Treyler sektörü tarihi zirvelerinden birini yaşadı
Zirvenin açılış konuşmasını yapan TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, Türk treyler sektörünün geçtiğimiz yıl yurtiçine 22 bin, yurtdışına 22 bin adet olmaz üzere, toplamda 44 bin adetlik üretimle tarihi zirvelerinden birini yaşadığını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Daha gidecek çok yolumuz var. Sektör olarak kısa vadede yurtiçinde 25 bin, yurtdışında ise 35 bin adetlik bir pazara doğru ilerliyoruz. Türkiye, hakim olduğu coğrafya içinde, hem Avrupa’ya hem Orta Doğu’ya hem de Afrika’ya, üretim yapabilen tek ülke. Her ülkenin standardı ihtiyacı farklı olabiliyor. Sektör olarak 65 ülkede ürünlerimizi gururla sunuyoruz. Bu başarı hiç kolay olmuyor. Bu treylerler, insanlığın çok büyük dersler çıkaracağı pandemi sürecinde çok zor şartlar altında üretildi. Çalışanlarımızın özverisi, tedarikçilerimizin gayreti, sanayicimizin azmi sayesinde bu başarılardan bahsedebiliyoruz.”
Uluslararası alanda elde edilen bu rekabet avantajının kaybedilmemesi gerektiğini belirten Şentürk, artan enerji ve işçi maliyetlerinin sanayicinin gücünü zayıflattığına işaret etti. Şentürk, “Treyler sektörü olarak bundan önceki hurda teşviki, KDV indirimi gibi desteklerden yararlanamadık İnşallah bundan sonraki desteklerde yer alırız. Ülkemizin ihracata, dövize ihtiyacı var. Türk treyler üreticilerinin her zamankinden daha çok gayret göstereceğine yürekten inanıyorum.” dedi.
Ertunç: Ürünlerimizin kopyalanmaya başlanması, belirli standartları aştığımızın ispatı
ARÜSDER Başkanı Musa Ertunç, sektörün bölgede ve yakın coğrafyada kat ettiği mesafeye dikkat çekerek, “Bu sektöre ciddi yatırım yapılır, devlet tarafımızdan sorunlarımız çözülürse üretim ve ihracatımız daha da artacaktır. Artık bazı ülkelerde ürünlerimiz kopyalanmaya başlandı. Bu durum, belirli standartları aştığımızın ispatıdır. Ayrıca her bölgeye ihracat yaptığımızı ve standartları yakaladığımızı da ifade etmek isterim.” ifadelerini kullandı.
Ertunç, sektörün önünde Yeşil Mutabakat gibi önemi bir gündem olduğuna dikkat çekerek, “Yeşil Mutabakat’ın gerektirdiği karbon ayak izi takibi, enerji ihtiyacı planlaması, üretimde verimliliğin artırılması gibi konulara ağırlık vermemiz gerekiyor.” dedi.
Bursalıoğlu: Türkiye, Avrupa’nın 4’üncü pazarı haline geldi
TAİD Başkanı Ömer Alp Bursalıoğlu, Türkiye’de 2019 yılında ağır kamyon satışlarının 7 bin adede indiğini hatırlatarak, “Geçen yıl ise pazar 25 binin üzerine çıktı. Buna treyler de eklendiğinde Türkiye, Avrupa’nın 4’üncü pazarı haline geliyor. Bu da Türkiye’nin stratejik konumunu göstermesi açısından önemli.” dedi.
Bursalıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pandemi döneminde, lojistik sektörünün ne kadar büyük önem arz ettiği daha iyi anlaşıldı. Bu dönemde Avrupa ve Amerika’da da bir çok sıkıntı yaşandı. Türkiye’deki lojistik sektörü ve tedarik zinciri büyük sıkıntı yaşamadan görevine devam etti. Bizlerin de servis sağlayıcısı olduğumuz lojistik sektörüne; bu özenli çalışmalarından ve hayatı kolaylaştıran çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum.”
Tüzmen: Treyler sektörü ihracatta Türkiye ortalamasının iki katını aştı
Devlet Eski Bakanı Kürşad Tüzmen, şunları söyledi: “Geçen sene 1 milyar doları zorlayacak bir rakama geldik. 2023 hedefini yakalayacağınızı düşünüyorum. Türkiye ihracattan yüzde bir pay alırken sektörümüz yüzde 2 pay alabiliyor. Batıda yetenekli olanların arkasında duruluyor, doğuya doğru gidildikçe yeteneksizlik ön plana çıkarılıyor, düzeltilmeye çalışılıyor; bu tamamen vakit kaybı. Yeteneklilerin arkasında durulmalı ve yeteneksizliklerin onları yakalamaya çalışması sağlanmalı. Şu anda döviz getiren iki sektör var; birisi ihracat, diğeri turizm. Treyler sektörü ihracatta kendini ispatlamış, Türkiye ortalamasının iki katı üstüne çıkmış, yarım kapasiteyle çalışmasına rağmen 750 milyon dolar ihracat yapan bir sektör. Ben inanıyorum ki bu sektör sizler sayesinde, istediği yere gelecektir.”
Büyükdede: Sektör 400 milyon dolar dış ticaret fazlasına imza attı
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, otomotiv sektörünün ihracatındaki payına vurgu yaparak şu açıklamaları yaptı:
“Toplam ihracatımızda otomotiv sektörü ihracatımızın yüzde 10’nunu yaptı. Ağır vasıta araç pazarımız yüzde 52 artarak 35 bin adede çıktı. Treylerde ise üretim kapasitemiz 100 bin adede çıktı. Sektör 400 milyon dolar dış ticaret fazlasına imza attı. Üst yapı ve ekipman sektörü 65 ülkeye yaptığı ihracatla 700 milyon dolar ihracat fazlası oluşturdu. Bakanlık olarak sanayi odaklı yaklaşımla sektörlerimizi destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Yeşil Mutabakat Eylem Planı ulusal bir yol haritası niteliğindedir. Eylem planı kapsamında hedeflerin geliştirilmesi için çalışmalara başladık. Sizi ilgilendiren tarafı da kullanılan motorların emisyonlarının yanısıra, yeni yakıt sistemlerine doğru hızlı geçiş yapılacak olması ve hidrojen teknolojisinin bir müddet sonrası gündemimize girecek olması.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.