Hy-Tech markası ile piyasaya sunulan refliktif ısı yalıtımlı boyaları sayesinde lojistik depolarında yüzde 20’den yüzde 50’ye kadar enerji giderlerini düşüren Bor-Tek Termal Boya Tic. Ltd. Şti., Firetek’in yangın geciktirici boyaları ile de yangın anında binanın yapısal sistemini koruduğu gibi yangını çıktığı alanda lokal olarak sıkıştırarak can ve mal kayıplarına engel oluyor.
Bortek markası ile satılan poliüretan zemin kaplaması ile de lojistik depolarda ağır yük altında dahi bozulmaya dayanıklı bir zemin oluşturan firma, tüm bu ürünler ile depolarda tasarruf sağlıyor.
Hy-Tech, Firetek ve Bortek markaları altında satışa sunulan ürünler hakkında bilgi veren Bor-Tek Termal Boya Tic. Ltd. Şti.’de İnşaat Mühendisi Gökçe Koçkar, “Biz olmayan ürünlerden ihtiyaca göre üretim yapan bir firmayız. Yani bizim ürettiğimiz ürünlerden dünyada ya bir-iki tane üretici vardır, hatta birçoğunda üretici yoktur. Bu nedenle nitelikli perakende dediğimiz bir bilinirliği yok firmanın” dedi.
Bor-Tek’in en temel ürününün reflektif ısı yalıtımı yapan ürünler olduğunu ifade eden Koçkar, bu ürün ile soğutma giderlerinin düşürülmesini sağladıklarını açıkladı. Hy-Tech ürünleri ile yüzeyi maniple ederek ısının soğuyacağı tarafa karar verdiklerini kaydeden Koçkar, yapının üzerine sürülen 200 mikron kalınlığındaki bir boya ile yüzde 20 altına düşmeyecek şekilde Kuzey’den Akdeniz’e gittikçe yüzde 50’ye kadar enerji giderlerini düşürdüklerini belirtti.
Bu ürün ile ilgili olarak soğuk hava depoları ve büyük lojistik depoları ile çalışmaya başladıklarını açıklayan Koçkar, “Müşterilerimiz arasında büyük lojistik firmaları olduğu gibi hem Türkiye’de çalışan hem de global çalışan firmalar var. Depo ya da soğuk hava depolarında ortam soğutmak için elektrik kullanılıyor ve biz yaptığımız boya uygulaması ile soğutma giderlerini azalttığımızda ciddi avantajlar sağlanıyor. Örneğin bir perakende zincir mağazasında enerji gideri yıllık 180 milyon dolar civarında. Siz o gideri ortalama yüzde 25 düşürecek olursanız takriben bir yıl dolmadan –yaklaşık 8 ay içinde- tüm yatırımı geri çevirip bir de üzerine para kazanmaya başlıyorsunuz ve firmanın öngördüğü garanti süresi olan 5 yıl boyunca -ki çok daha uzun oluyor- para kazanıyorsunuz.
Şu anda genellikle konvansiyonel yalıtım kullanılıyor, bu da yanlış ya da hatalı bir uygulama değil. Gayet de başarılı. Ancak bizim yaptığımız yalıtım ile konvansiyonel yalıtımın farkı var. Depoların tamamında konvansiyonel yalıtım var. Bizim depolarımız da bu tip yalıtım malzemeleri ile kaplanmış ama konfor için de sürekli soğutuluyor. Biz zemine -çatının dış kısmına- boya sürüyoruz ve yüzde 1 ya da 2 değil yüzde 50’lere varan enerji tasarrufu sağlıyoruz” dedi.
Frigo araçlarda yüzde 20 yakıt tasarrufu…
Bu firmaların depolarında hizmet vermeye başladıktan sonra da operasyonda kullandıkları araçlar için soğutulan ve soğutulmayan araçlarında aynı uygulamayı gerçekleştirdiklerini kaydeden Gökçe Koçkar şunları söyledi: “Araçlarda soğutma yakıt ile sağlandığı için soğutma azaldıkça aracın yakıt giderleri düşüyor. Soğutulan araçların sadece tavanlarına yaptığımız bu uygulama ile araçların yaptıkları rutlara göre yakıt giderlerinde yüzde 20’ye yakın eksilme oldu.
Soğutulmayan araçlarda da tecrübelerimiz oldu. Çikolata taşıması yapan bir lojistik firması var. Ambalajlar olmasına rağmen sıcaklık ile çikolata yumuşayabilir, şekli bozulabilir. Ürünün nihai satış noktasında satılamayacak duruma gelmesini engellemek adına üründe daha az zayiatlı geri dönüş için bu uygulamayı yapıyoruz.”
Hem sektöre hem de ülke ekonomisine fayda sağladıklarının altını çizen Koçkar, hizmeti inovasyon ile birlikte sonuna kadar verdiklerini belirterek, büyük lojistik gruplarına, büyük perakende zincirlerine gidip imalatı kendilerinin yaptıklarını kaydetti.
“Bizim en büyük farkımız şu: Başta bu büyük lojistik firmaları ile karşı karşıya geldiğimizde ürünün firmaya çok faydalı olacağı ile ilgili sözle beyan veriyorduk. Artık böyle bir durum da ortadan kalktı. Artık ölçümleri veriyoruz ve birçok firma ile de taahhütlü çalışıyoruz” diyen Koçkar, bu uygulamaların kazandırdığı ile karşılaştırıldığında maliyetlerinin geri dönüşünün lojistikte 6 aydan en geç 2 seneye kadar olduğunu belirtti.
Yakıt ile ilgili faydaları göz önüne alındığında geri dönüşlerin çok daha çabuk olduğunu vurgulayan Koçkar, bir diğer ürünleri pasif yangın geciktirici boyalardan da söz etti.
“Yangın geciktirici boya binanın stabilitesi açısından çok önemli”
Firetek markası ile satışta olan yangın geciktirici boyaların Ortadoğu ve Balkanlar dahil tek üreticisi olduklarının altını çizen Koçkar, özellikle çelik konstrüksiyonlu depolarda 550 dereceyi geçen sıcaklıklarda taşıma kapasitesinin yarısını kaybettiğini ve binanın yıkıldığını hatırlatarak, “Çelikler iyi bir yapı unsuru ancak zayıf olduğu tek nokta ısı. 550 dereceye gelmesi için geçen süre de 5 dakika. Yangın geciktirici boya binanın stabilitesi açısından çok önemli. Ayrıca, bu ürün, yapısal sistemi korumak dışında yangını çıktığı alanda lokal olarak da sıkıştırıyor. Yangınlarda lojistik tesisin kaybı yanında can ve mal kaybı da oluyor. Kaybolan mal, sadece depodaki kayıp da olmuyor o ürünün gireceği raf da boş kalıyor. Bu da başka bir ürünün o rafı doldurmasına neden oluyor.
Pasif yangın geciktirici boya ile ilgili lojistik depolar yaptık, bunun yanında 7-8 havalimanı, birçok sanayi tesisinde bu uygulamayı gerçekleştirdik” diye konuştu.
Zeminlerde deformasyon azalıyor
Bortek markası ile depo ve lojistik firmaları için özellikli zemin kaplamaları da ürettiklerini açıklayan Gökçe Koçkar, sektörde bulunan ancak kalitesinin daha yüksek olduğu poliüretan zemin kaplaması üretmeye başladıklarını söyledi.
Poliüretan zemin kaplamasını; lojistik sektöründe olduğu gibi ağır yüklere maruz kalacak alanlarda bozulmaya daha dayanıklı, zarar gördüğünde zemin ile birlikte çalışabilecek esneklikte ve tadilat noktasında büyümenin cüzi olduğu, hemen tadilatı yapılabilen ürünler olarak tanımlayan Koçkar, ürünün gıda temasına karşı da sertifikalandırıldığını hatırlattı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.