AB içerisinde Almanya’dan sonra 2. Büyük ekonomi olan ve 19 küçük üyeye eşit bir ekonomik büyüklüğe sahip İngiltere’nin birlikten ayrılması olasılığı, tüm tedarik zinciri yöneticileri ve düşünürleri tarafında kaygıya neden oldu. Bir biri ardına paneller, forumlar düzenleyen, konuyu lojistik açısından ele alan sektörel kurumlar, olası sonuçları değerlendiriyor.
Dünya taşımacılık örgütü IRU, ‘ayrılık kararının uluslararası karayolu taşımacılığı için birçok pratik etkisi olacaktır, tedarik zincirini önemli ölçüde bozabilir’ görüşünde. Müzakereler döneminde ele alınan pratikteki konuların belirsizliği ticareti azaltabilir, ekonomik büyümeye zarar verebilir kaygısı taşıyan IRU; karayolu taşımacılığı işletmelerine, karayolu taşımacılığı pazarına ve işgücüne erişim konularında da endişeli. Gümrük belgeleri ve geçişler, park yerleri, sürüş kuralları, trafik uygulama ve cezaları kadar belgelerin karşılıklı tanınması, ağırlık ve boyut konuları tümüyle soru işaretleri barındırıyor.
Alman Lojistik Derneği (BVL), ve Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği (VDA) gibi lojistiğe kafa yoran Alman kurumları da Brexit odaklı etkinlikler gerçekleştiriyor. Uzmanları konuşturarak taşımacılık, tedarik zinciri dünyası ve lojistik endüstrisinin yolunu aydınlatmaya çalışıyorlar. Sözcüler, Brexit’in sonuçlarını doğal bir felakete benzetiyor. Avrupa’nın savaş sonrası düzenini yok edeceği hatta İrlanda sınır sorunu nedeniyle IRA’nın yeniden dirilişi riskini yükselttiği de söylenebiliyor. Ancak AB ile BB (Büyük Britanya) arasındaki ilişki, AB ile 3. ülkelerin ilişkisine dönüştüğünde, DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) kuralları hayata geçirilecektir. Bu durumda binlerce gümrük ile diğer sınır ve yol personelinin hazır edilmesi gerekecek. Firmalar bir yandan kendini anlaşmasız ayrılığa hazırlıyor olsa da yıllardır cebine pasaport koymamış, Bulgaristan’dan öteye geçmemiş, gümrük, kantar, belge kontrolü görmemiş şoförler bu işlerle uğraşırken daha uzun geri dönüş süreleri oluşacak ve bu da tedarik zincirinde kopmalara neden olacaktır.
Avrupa’nın şoför sorunu yaşadığı biliniyor. Vatandaşlarının serbest dolaşım şansı olmadığı zaman BB’nin şoför sorunu daha da büyüyecek. Ayrıca, karşılıklı olarak yük taşımacılığında ehliyetlerden kabotaja, dijital ulaşım belgelerinden şu an itibariyle ikamet sorunu olmayan mevcut şoförlerin çalışma izinlerine doğru uzanan bir dizi yeni sorun doğacaktır.
Avrupa Birliği, küçük kıtada ticareti, huzur ve güveni korumanın bir arayışıdır. Buradan çıkmaya çalışan Teresa May ise henüz ulusal tarihlerinde nasıl yer alacağını kestiremiyor. İngiliz soyluları, 1215 yılında tüten ocaktan bile vergi alan, bir yıl önce de de Fransa’ya yenilen İngiltere Kralı Yurtsuz John’a karşı çıkmış ve Magna Carta’yı imzalatmıştı. İngiltere o günkü İngiltere değil fakat Merkel de Yurtsuz John gibi değil.
Bütünleşik durumdaki AB iç pazarında yıllardır yeteneklerini yitirmiş kadrolar başta olmak üzere AB’nin de BB’nin de işi zor!
İlker ALTUN
[email protected]
Kargohaber Dergisi (Sayı:244)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.