Bulgaristan taşımacıları tarafından 10.02.2014 tarihi itibari ile Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarımızın Bulgaristan karşılığı olan Kapitan Andreevo ve Lesovo Sınır Kapıları Bulgar Taşımacılar tarafından tüm giriş ve çıkışlara kapatıldı.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği(UND)'nin yaptığı açıklamada, bir grup Bulgar taşımacının menfaatleri için başlayan Türk ve Bulgar taşıma krizinin kapatma eylemi ile uluslararası bir krize dönüştüğüne dikkat çekildi.
Bulgaristan taşımacıları sınırı kapatarak AB ticaretini tamamen durdurdu. Bulgar taşımacılarının bu korsan eylemi ile Türkiye’den Bulgaristan’a hiçbir ülke aracı giremezken, tüm TIR girişleri durdurulmuş oldu. Bir grup Bulgar taşımacının menfaatleri için başlayan Türk ve Bulgar taşıma krizi kapatma eylemi ile Uluslararası bir krize dönüştü. 30 Ocak’tan bugüne kriz süresince UBAK belgesine sahip Türk ve Bulgar taşımacılar ve diğer ülke araçları tarafından taşınan mallar artık kapı kapatma eylemi ile hiç gidemeyecek.
Türkiye’den tüm Avrupa’ya yönelik ulaşım ve ihracat için büyük bir engel oluşturan bu durum uluslararası hukuka ve uluslararası anlaşmalara açıkça aykırılık teşkil etmekte ve AB ile imzalanmış olan malların serbest dolaşımı ilkesinin de ihlali anlamına gelmektedir. Bulgaristan AB üyesi ülkelerini Türkiye’ye giriş çıkışını engelleyerek birliğin içindeki ulaştırma taahhütlerine de aykırı davranmaktadır.
Türk taşımacılarına ve ticaret erbabına uygulanan söz konusu transit engeli sadece Türkiye’yi değil aynı zamanda Almanya, Romanya, İtalya ve İngiltere gibi birçok Avrupa Birliği ülkesinde faaliyet gösteren ticaret erbabını da ilgilendirmektedir.
Bulgaristan tarafından Türkiye’ye uygulanan haksızlıkların engellenebilmesi, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin ‘malların serbest dolaşımı’ kuralının yanında, dünya ticaretinin temel kurallarında biri olan ‘transit serbestisi’ kuralının tahsis edilebilmesi amacıyla Bakanlıkların, ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarının, İhracatçı Birliklerin, Sivil Toplum Kuruluşlarının ve sektör mensuplarının girişimlerinin ve desteklerinin devam ettirilmesi, ‘Transit Serbestisi Hakkına’ ilişkin haklı mücadelemiz açısından büyük önem taşımaktadır.
Kriz nasıl gelişti?
Bulgaristan ile Türkiye Ulaştırma Bakanlıkları tarafından imzalanmış olan 2012 yılı KUKK toplantısı protokolü ile taahhüt altına alınan ilk altı aylık 125 bin adet transit geçiş belgesinden sadece 5 bin adet belgeyi Türk tarafına teslim etti. Kalan geçiş belgelerinin verilmesini ise iki ülke arasındaki 60 bin taşımanın 50 bin tanesini yapmakta olan Bulgar Nakliyeciler lehine daha fazla ayrıcalık talep edeceği bir toplantı yapılması şartına bağladı.
Türk tarafının, anlaşma gereği taahhüt edilen belgelerinin tümünün Türkiye’ye teslim edilmesi talepleri karşılıksız kaldı ve Türk taşımacılarının Bulgaristan üzeri transit geçişlerinin imkansız hale gelmesi üzerine Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da Bulgaristan’a tamamı gönderilen ve tahsis edilen geçiş belgelerini 30.01.2014 tarihi itibari sistem üzerinde bloke etti.
Bulgaristan makamları tarafından ülkemiz taşımacılarına ve ticaret erbabına getirilen söz konusu kısıtlama nedeniyle Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarımızda ihracat yükü taşıyan birçok araç beklemek zorunda kaldı ve İpsala Sınır Kapımızda ise kilometrelerce TIR kuyruğu oluşarak mağduriyet yaşandı. Son olarak Bulgar nakliyecileri Kapıkule ve Hamzabeyli kapılarından geçişleri her iki yönde kapattı ve araç geçişi dolayısıyla ticaret tamamen durdu.
10 Şubat 2014
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.