Şirketin Türkiye Operasyon Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Cumhur Erzurumluoğlu, Çobantur Boltas’ın proje taşımacılığındaki yerini ve 2022 yılını KargoHaber’e anlattı.
Devlet tarafından yatırım teşviki ile destek alan firmaların artması, fuarların yeniden hareketlenmesiyle birlikte proje taşımacılığının önümüzdeki süreçte de büyümesini sürdüreceğini ifade eden Erzurumluoğlu, lojistik firmalarının bu konuda yatırımlarına hız vereceklerini düşündüklerinin altını çizdi.
Proje taşımacılığı alanında uzun yıllara dayanan tecrübeleri ile öne çıktıklarını söyleyen Erzurumluoğlu, “Gabari dışı olarak da tabir edilen, boyut ve ağırlık açısından standart taşıma kabına sığmayan yüklerin ulusal ve uluslararası lojistiği konusunda uzman ekibimizle çözümler üretiyoruz. Her proje için en ideal taşıma çözümleri sunuyor, deniz, kara ve hava yoluyla veya kombine taşımalarla sorunsuz bir lojistik süreci yönetiyoruz.
Yatırımlarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. Operasyonlarımızda 4 akslı ve 6 akslı low-bed araçlarımızla hizmet veriyoruz. Son olarak mevcut filomuza 5 adet daha low-bed ekledik. Ek olarak 6-8-10 akslı yeni low-bed alımıyla Avrupa’ya da kendi araçlarımızla proje taşımacılığı yapmayı hedefliyoruz.” dedi.
Proje taşımacılığında riski azaltmak adına farklı disiplinlerle hareket ediyoruz
Proje taşımacılığındaki sırrın, sürece yön veren yönetim ve ekip olduğunun bilincinde olduklarını vurgulayan Erzurumluoğlu, “Çalışanlarımızın alanında deneyimli olması, operasyonlarımızın başarısını artırıyor. Ülkelerin bu alandaki yasal prosedürlerini de çok iyi biliyoruz. Köprüleri, yolları santim santim hesaplayarak hedefe sorunsuz şekilde ulaşıyoruz. Proje taşımacılığında riski azaltmak adına farklı disiplinlerle hareket ediyoruz. Güzergâh analizi, izin belgeleri, bürokratik süreçler, yol bakım çalışmaları gibi birçok detay üzerinde titizlikle duruyoruz. Özellikle taşıma sigortasına büyük önem veriyoruz. Aynı zamanda tedarikçilerimizi olabildiğince sınırlı tutarak riski daha da azaltıyoruz. Operasyonlarımızı yönetirken gereken tüm prosedürel altyapıyı Avrupa’nın en iyi danışman şirketiyle iş birliği yaparak yasal prosedürleri zorlanmadan aşabiliyoruz.
Bu alanda, 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan yüzde 25’lik büyüme hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Bu yılı, belirlediğimiz büyüme hacmine ulaşarak kapatacağımızı söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıl için gerek büyüme gerekse yatırım motivasyonumuz oldukça güçlü durumda” diye konuştu.
Proje taşımacılığının Türkiye pazarındaki büyüme hızı ile ilgili bilgi veren Erzurumluoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “ Proje taşımaları, pandemi süreciyle birlikte dünyada olduğu gibi ülkemizde de yavaşladı. Çünkü birçok fuar ve büyük yatırımların ertelendiği bir ortam oluştu. Ancak pandemi sürecinden çıkılmasıyla birlikte tekrar hareketlenme görüyoruz. Önceki yıllara kıyasladığımızda ülkemizdeki büyük ölçekli fabrika yatırımlarının artışı, yurt dışına yatırım yapan firmalar, ağır sanayideki gelişmeler göz önüne alındığında pazarın büyüdüğünü söyleyebiliriz. Bu durum ülkemizdeki lojistik çözüm sağlayıcı firmaların verebildiği hizmet kalitesiyle de alakalı. Kaliteli ve sorunsuz proje lojistiği çözümleri ülkemizi bu alanda da öne çıkartıyor.
Gabari dışı taşımaların ülkemizde daha kolay yapılabilmesine imkân tanıyacak mevzuat güncellemelerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bürokratik süreçlerin daha kısa tutulabileceği, operasyonların daha hızlı yönetilebileceği bir ortam, yatırımı yapan ve operasyonu gerçekleştiren şirketler için daha sağlıklı olabilir.”
Devlet tarafından yatırım teşviki ile destek alan firmaların artması, fuarların yeniden hareketlenmesiyle birlikte proje taşımacılığının önümüzdeki süreçte de büyümesini sürdüreceğini vurgulayan Erzurumluoğlu, lojistik firmalarının da bu konuda yatırımlarına hız vereceğini düşündüklerini, Çobantur Boltas olarak bu alandaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından takip ederek yatırımlarına yön verdiklerini belirtti.
“Proje taşımacılığı başlı başlına zorlu bir süreç ancak biz deneyimimizle bu süreci kolaylaştırmaya odaklanıyoruz” diyen Erzurumluoğlu sözlerini şöyle tamamladı; “Özellikle bazı ülkelerin bürokratik süreçleri diğerlerinden daha zorlu ve karmaşık olabiliyor. Bu durum, taşıma işlemi için gerekli izinlerin alınma sürecini uzatıyor. Operasyonu planlama aşamasında yükün geçeceği güzergâhı, hangi taşıma modu ya da modları ile geleceği, aktarma noktalarına yakınlığı gibi etkenler belirleniyor. Kısacası en uygun maliyet ve en uygun güzergâhı belirlemek için çalışılıyor. Ardından güzergâh üzerindeki yol belgelerinin alınması organize ediliyor. Bu süreçte yoğun bir bürokrasi trafiği yürütülüyor. Yükün üretilmesi, izin ve belgelerin alınması, yükün taşınması ve teslimi 6-8 ay kadar sürebiliyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.