• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 3 °C

Depolarda Yeni Teknoloji: Kamera Sistemleri

Depolarda Yeni Teknoloji: Kamera Sistemleri
Teknoloji her geçen gün büyük bir hızla gelişiyor. Lojistik sektörü de özellikle iş süreçlerinin takibi, operasyon verimliliği ve güvenliği konusunda teknolojiyi yoğun olarak kullanan sektörler arasında yer alıyor.


Teknoloji her geçen gün büyük bir hızla gelişiyor ve hangi sektörden olduğu fark etmeksizin uygulama alanları da giderek artıyor. Lojistik sektörü de özellikle iş süreçlerinin takibi, operasyon verimliliği ve güvenliği konusunda teknolojiyi yoğun olarak kullanan sektörler arasında yer alıyor. Tedarik zinciri ve lojistiğin önemli bir parçası olan depolar da iş akışının verimliliği açısından teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan biri.


Depolarda kullanılan yeni teknolojilerden biri de kamera sistemleri. Kamera ve görüntüleme sistemleri üreten Orlaco firmasının
Türkiye’deki yetkili distribütörü olan Çözüm Makina San. Tic. Ltd. Şti. Satış Sorumlusu Akif Çal, depolarında kullanılan yeni teknolojilerden biri olan kamera sistemleri ve bu teknolojinin iş güvenliği, iş verimi ve çalışma ergonomisi gibi konulara katkısı üzerinde değerlendirmelerde bulundu.


İlk olarak askeri birliklere cephane ve erzak sağlanmasını tanımlamak için kullanılan ‘lojistik’ kelimesinin günümüz dünyasında, ürünün üretildiği yer ile tüketildiği veya kullanıldığı bölge arasında sevkiyatını tanımladığını ifade eden Akif Çal, lojistik sürecinin üretimin en önemli unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak, bu süreci doğru ve etkili yönetmenin yerel veya küresel ekonomi oyuncularını bir adım öne çıkaracağını vurguladı.


Tedarik zincirindeki halkalardan birinin de depo yönetimi olduğunu söyleyen Çal, depoların hem doğru planlama ile kurulması, hem de etkili biçimde işletilmesinin ürünün üretici ile tüketici arasında izleyeceği süreç için büyük önem taşıdığını vurguladı. “Özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde arsa fiyatlarının yükselmesine paralel olarak dikey depoların ön plana çıktığı günümüz şartlarında, bu depolara uygun ekipman seçimi de kaçınılmaz yatırımlardan biri olmuştur. Uygun ekipmanlara örnek vermek gerekirse deponun ve depolanacak ürünün fiziki şartlarına uygun raf seçimi, raf yüksekliğine ve istiflenecek ürünün fiziki özelliklerine uygun forklift veya reachtruck seçimi, parça ve kutuların tanımlanması ve operasyon sırasındaki durumlarının takibi için barkod veya RFID okuyucusu gibi sistemler akla gelmektedir. Bu sistemlere ek olarak iş güvenliğine katkı yapması, iş verimini arttırması ve operatör için çalışma ergonomisi yaratması gibi avantajlar sunan kaldırma makineleri üzerinde kullanılan kamera sistemleri karşımıza çıkıyor” dedi.


Kaldırma makineleri üzerinde kullanılan kamera sistemleri ile ilgili bilgi veren Akif Çal, operatörün kaldırma, taşıma ve istifleme sırasında yükü ve araç etrafını görebilmesine olanak veren kamera görüntüleme sistemlerinin ileri teknoloji kullanılarak tasarlandıklarını ve bu ürünlerin oldukça kolay kullanımlarıyla dikkat çektiğini vurguladı. Çal, operasyon sırasında operatörün müdahalesine ihtiyaç duyulmayan bu sistemler ile aracın çalışması itibariyle bütün kameraların aktif hale gelerek operasyon boyunca operatöre görüntü aktardığını söyledi.


“Türkiye’de kullanıcılar kamera sistemlerinin yeni yeni farkına varıyor”



Depolarda yeni teknoloji ürünleri kullanımının iş güvenliği konusundaki önemi ile ilgili bilgi aktaran Çözüm Makina San. Tic. Ltd. Şti. Satış Sorumlusu Akif Çal, “Ne yazık ki iş güvenliği konusunda ülke olarak atmamız gereken daha çok adım var. İş güvenliğinin sadece duvarlara uyarı levhaları asmaktan ibaret olmayıp, hem pasif hem de aktif iş güvenliği teknolojileri ile kazaların önüne geçmek mümkündür. Önemli olan ise bu teknolojilerin sağlayacağı faydaları kabul etmekten geçiyor” dedi.


Forklift ve reachtruck kullanırken karşılaşılabilecek birçok farklı kaza senaryosu içinden operasyon sırasında oluşan risklerden birkaçını sıralayan Çal, bu riskleri bir kaç örnekle açıkladı: “Paletin genişliğine göre çatalların uygun açılmaması yükü dengesizleştirir ve kaldırma, taşıma ve istifleme sırasında hayati tehlike taşır. Yine, yük aracın ağırlık merkezinin dışında taşınırsa yükte ve araçta denge problemi yaratır. Forkliftler bu durumu engellemek için karşı ağırlık kullanılır. Reachtrucklarda çatal boyunca uzanan tekerlekler de taşıma sırasında denge sağlama görevi yaparlar. Tüm önlemlere rağmen yük çatal üzerine tam oturtulmazsa ağırlık merkezi değişimleri yaşanabilir ve iş kazaları oluşabilir. Çatalların palete düzgün yerleştirilememesi sonucu palete zarar verilebilir. Özellikle yüksek raflarda paletin göreceği hasar ciddi iş kazaları ile sonuçlanabilir. Hasarlı paletleri raftan indirmek ise ciddi iş kaybına sebep olur. Kaldırma makinelerinde depo içinde yüklü veya yüksüz etrafta bulunan sabit veya hareketli nesnelere çarpma büyük iş güvenliği riskleri taşır. Yükün özellikle üst raflara yerleştirilmesi sırasında paleti raftaki diğer paletlere çarpma sonucu hem taşınan palet hem de sabit paletler için riskler oluşur. Sabit palet raftaki konumunu kaybederse çatal paletin altına düzgün oturmayabilir veya palet raftan düşebilir. Taşınan palet ise çarpma sonucu dengesini kaybedebilir ve düşebilir. Üst raflara yerleştirme sırasında rafa doğru hizalanamayan palet raftan düşebilir veya dengesizlik sonucu rafta asılı kalabilir.”


Bütün bu sayılanlara farklı çalışma ortamlarına edinilen tecrübeler sonucu ilave senaryolar da eklenebileceğinin altını çizen Akif Çal, önemli olanın güvenlik için tehdit oluşturan bu durumların çözülmesinde izlenecek yol olduğunun altını çizdi. Forklift ve reachtrucklarda Avrupa ve Amerika pazarında uzun süredir kamera sistemleri kullanılmasına karşın Türkiye’de kullanıcıların bu sistemlerin yeni yeni farkına vardığını ifade eden Çal, kamera görüntüleme sistemlerindeki amacın operatörün çalışma sırasında göremediği ve iş güvenliğini tehdit eden unsurlar için operatöre görüntü aktarımını sağlamak olduğunu kaydetti. Bunun gerçekleştirilmesi için kaldırma makinelerinde bizzat çatal üzerine, ayna üzerinde istenen noktalara veya asansör üzerine kamera sistemleri yerleştirmenin mümkün olduğunu hatırlatan Akif Çal, “İstenen noktanın görüntüsü kabin içine yerleştirilen monitöre aktarılır ve operatör kameraların bulunduğu yeri birebir görebilir. Unutmamak gerekir ki amacına uygun olmayan ve yeterli kalite şartlarını taşımayan kameralar ile (webcam, ev tipi kameralar, vb.) çözüm sağlanmaya çalışılsa bile, burada önemli olan bu iş için tasarlanmış, endüstriyel şartlara dayanıklı ve aracın üreticisi tarafından onaylanmış sistemleri kullanmaktır” açıklamasını yaptı.  


“Taşıma ve istiflemede yaşanan gecikmeler ürün sevkiyatına da yansır”


Kamera sistemlerinin iş verimliliği üzerindeki etkisini de açıklayan Çözüm Makina San. Tic. Ltd. Şti. Satış Sorumlusu Akif Çal, “Görülen iş hızlı yapılır” diyerek, “Bir duvarın arkasına elinizi uzatıp küçük bir vidayı önce yerine yerleştirip sonra tornavida yardımıyla vidayı sıkmaya çalışmak, 12 metre yüksekte tam olarak göremediğiniz bir rafa yüzlerce kiloluk hacimli bir yükü yerleştirmekle eşdeğerdir” diye konuştu.  Çalışma trafiğinin yoğun olduğu yerlerde özellikle taşıma ve istiflemede yaşanan gecikmelerin ürün sevkiyatına yansıdığının altını çizen Akif Çal, planlanmış sevkiyatların planlanan tarihte yapılabilmesi için çalışanların fazla mesai yapmalarının da maliyet artışını beraberinde getirdiğini belirtti. Operatöre yardımcı kamera görüntüleme teknojilerinin kullanılması sonucu elde edilecek verimliliğin, yatırım maliyetini kısa sürede amorti edecek ve tedarik zincirinin önemli bir halkası olan depo yönetimine kolaylık sağlayacağını vurgulayan Çal, forklift veya reachtruck operatörlerinde görülen en yaygın meslek hastalıklarının boyun ve bel fıtığı zolduğunu hatırlatarak, forklift ve reachtrucklarda kullanılan kamera görüntüleme sistemlerinin operatörün göz hizasından çalışmasına imkan verdiği için kaldırma makinesi kullanımı ile ilişkilendirilen meslek hastalıklarının da önüne geçildiğini de sözlerine ekledi.


23 Eylül 2014

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77