• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 12 °C

Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, Lojistik Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Soner Esmer: “Bölümde verilen dersler lojistikle ilgili küresel dinamikleri içeren yapıdadır”

Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, Lojistik Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Soner Esmer: “Bölümde verilen dersler lojistikle ilgili küresel dinamikleri içeren yapıdadır”
Okulunuzdaki lojistik ve taşımacılık eğitimi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Lojistik Yönetimi Bölümü, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi bünyesinde yer alan dört bölümden birisidir. Eğitim süresi 4 yıldır ve eğitim dili ise yüzde  100 İngilizcedir. Alanında uzman 1 Profesör, 3 Doçent, 2 Yardımcı Doçent, 1 Öğretim Görevlisi ve 1 Araştırma görevlisinden oluşan 8 öğretim elemanı ile Türkiye’de lojistik eğitimi veren lisans bölümleri arasında en zengin kadroya sahip bölüm olarak değerlendirilebilir. Bölümün amacı lojistik sektörüne iyi yetişmiş, donanımlı ve sorgulama ve muhakeme becerileri olan mezunlar kazandırmaktır. Bölüm öğretim planında 39 zorunlu 28 seçmeli ders yer almaktadır. Tüm dersler öğrencilerin lojistik sektörüne en iyi şekilde hazırlanmasını hedeflemektedir. Bununla birlikte, Lojistik Yönetimi Bölümü lojistik alanında ulusal ve uluslararası olarak sektörle entegre bir şekilde akademik çalışmalar ortaya koymayı da hedeflemektedir.

Teorik eğitim dışında öğrencilerin pratik yapmaları için ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Dokuz Eylül Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölümü 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır ve şu anda 1. Sınıfta eğitim gören öğrencilerimiz bulunmaktadır.  İlk iki yıl eğitim müfredatımız daha çok teorik bilgilerle donatılmıştır. Lojistik eğitiminin temelini oluşturan ana bölüm derslerinin yanı sıra, öğrencilerin ilgi alanları doğrultusunda seçebilecekleri ve lojistiğin farklı kollarını içeren seçmeli dersler de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra bölüm olarak “Lojistik Laboratuvarı” kapsamında lojistik oyunları ile öğrencilerin teorik olarak öğrendikleri kavramları oyunlaştırma (gamification) süreci ile daha hızlı ve kalıcı olarak kavramalarına destek olacak süreçleri sunmaktayız. Derslerde öğrencilere verilmek istenen temel kavramlar, teorik altyapıya paralel olarak oyunlaştırma sürecinde daha eğlenceli hale getirilmektedir. Her fırsatta sektörden konuklar çağırarak ve stajları da teşvik ederek en kısa süre içerisinde öğrencilerimizin uygulama yönünü geliştirmeyi hedeflemekteyiz.

Mezunlarınıza iş konusunda destek sunuyor musunuz? Bu konuda lojistik firmaları ile ortak çalışmalarınız oluyor mu?

Sektörden bağımsız verilen teori tabanlı bir eğitim ile dinamik yapıdaki lojistik sektöründe yer almak pek mümkün olmamaktadır. Fakülte olarak sektöre yakın bir eğitim kurumu olmakla birlikte lojistik firmaları ile her türlü işbirliğine açığız. Köklü bir kurum olduğumuz için sektörden de bu yönde talepler alıyoruz. Bazı lojistik firmalarıyla ortak çalışma yönünde işbirlikleri için hazırlıklarımız mevcuttur.

Türkiye’de ulaştırma ve lojistik eğitiminin uluslararası alanda rekabet edebilir konuma gelebilmesi için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Lojistik sektörü doğası gereği uluslararası bir iş dalıdır. Bu noktada uluslararası alanda rekabetçi üstünlüğün sağlanması için hazırlıklarımız bulunmaktadır. Bölümde verilen dersler lojistikle ilgili küresel dinamikleri içeren yapıdadır. Ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerindeki lojistik bölümleriyle ERASMUS başta olmak üzere öğrenci değişim programları konusunda girişimlerimiz bulunmaktadır. Bunun yanında öğretim elemanlarımız uluslararası gündemi yakalamış seçkin bir ekipten oluşmaktadır. Öğretim kadrosunda yer alan öğretim üyelerimiz uluslararası ve ulusal akademik ve sektörel toplantılara katılmaktadırlar. Bu durum da güncel olarak lojistik sektöründe gerek uygulamada gerekse de akademik anlamda sürekli güncel gelişmeleri takip etmeyi beraberinde getirmektedir.

Lojistik sektörü, son yıllarda bir hayli ön plana çıkan ve artık bilim olduğu kabul edilen, çok kişiye istihdam da yaratan önemli bir iş dalı. İyi bir eğitimin yanında lojistik bölüm okuyan öğrenciler iş hayatına kendilerini nasıl hazırlamalılar?

İyi bir İngilizce olmazsa olmazlar arasındadır. Öğrencilerimizin İngilizceyi gerek derslerinde gerekse de dersleri kapsamında hazırladıkları proje, ödev vb. süreçlerde aktif bir şekilde kullanmaları için gerekli çabaları vermekteyiz. Bunun yanında çağdaş lojistik anlayışta bilişimin önemi çok kritiktir. Bu noktada öğrencilerimize kodlama dahil bir çok fırsatlar sunmaktayız. Öğrencilerimizi gündemi yakinen takip etmeleri, girişimci olmaları ve kendilerini geliştirmeleri yönünde önerilerde bulunmaktayız. Lojistiğin dinamik bir yapıda olması ile birlikte bu alanda eğitim alan öğrencilerin çok okuyan, araştıran, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, kendini geliştirmeyi hedef edinen bireyler olmaları gerekmektedir.  Bunun yanı sıra, dört yıllık eğitim hayatları sürecinde kendilerine sunulan staj olanaklarını yakından takip etmeli ve sektörün gerekliliklerini üniversite yıllarında öğrenmeye başlamaları gerekmektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, Lojistik Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Soner Esmer: “Bölümde verilen dersler lojistikle ilgili küresel dinamikleri içeren yapıdadır”

Sektörün lojistik öğrencilerinden beklentileri nelerdir? Bu konu ile ilgili firmaların görüşlerini alıp, beklentilerini karşılamak adına ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Fakülte olarak sektörle iç içeyiz ve sektörün farklı alanlarında çok önemli pozisyonlarda çalışan mezunlarımız yer almaktadır. Her fırsatta kendilerini fakültemize davet ederek belirli konularda konferanslar düzenlemekteyiz. Bu toplantılarda öğrencilerimiz sektörün önemli isimleriyle bir araya geliyor ve tavsiyeler alıyorlar. Bunun yanı sıra, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin her yıl bahar döneminde gerçekleştirdiği “Kariyer Günleri” bulunmaktadır. Kariyer günleri hem denizcilik hem de lojistik sektöründen önemli temsilcileri öğrencilerle buluşturmayı hedeflemektedir. Global trendler dikkate alındığında Endüstri 4.0 uygulamalarının lojistik sektörünü etkilediğini görüyoruz. Bu noktada mezunların sektörde tutunabilmeleri için donanımlarını geliştirmeleri yönünde beklentiler mevcut. Bunun yanında insani ilişkiler de çok önemlidir.

Sektör ve öğrencilerin iç içe olması adına ne tür etkinlikler düzenliyorsunuz?

Konferanslar, söyleşiler, sektörden davet edilen konuklar bu etkinlikler arasında sayılabilir. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından 2000 yılından bu yana “Türkiye için Lojistik Stratejileri Konferansı” düzenlenmektedir. Bu konferansların amacı, lojistik sektörü ile öğrencileri bir araya getirmek ve aynı zamanda alanında uzman kişilerin uygulamaya yönelik bilgilerini paylaşmaları için bir platform oluşturmaktır. Bu konferansların sonuncusu “Lojistikte Girişimcilik” teması ile 21 Nisan 2016’da yine Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından düzenlenmiştir.   Bölümümüzün sektör ile birlikte gerçekleştirdiği bir diğer etkinlik ise Pegasus Hava Yolları’nın hava kargo operasyonlarını yöneten Pegasus Kargo birimi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı olmuştur. 12 Ekim 2016 tarihinde İzmir’de gerçekleşen konferansta lojistik sektörünün önde gelen yerli ve yabancı yöneticileri bilgi ve tecrübelerini konu üzerinde eğitim alan öğrencilerle paylaşmıştır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77