Fuara başta ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı olmak üzere Avrupa’da yaşanan sürücü sıkıntıları damgasını vururken Yeni İpek Yolu da bir diğer önemli gündem oldu. Fuarda yapay zekanın farklı alanlardaki kullanımı da öne çıktı.
Haberin galerisi için tıklayın!
Messe München Genel Müdürü Stefan Rummel, yaptığı açıklamada: “transport logistic, dünyanın en büyük intermodal lojistik merkezi olarak bir kez daha rolünü kanıtladı. Katılımcı sayısında yüzde 10 artışla 2 bin 374’e ve ziyaretçi sayısında yüzde 5 artışla 64 bine ulaşıldı” dedi. 10 salonda düzenlenen fuarda yabancı katılımcılarda yüzde 3’lük artışla yüzde 56’ya ulaşılırken, uluslararası ziyaretçi sayısı yaşanan yüzde 3’lük artışla yüzde 47’lik oranla gerçek bir küresel platform oldu.
Çin'den katılımcı sayısının 30 yeni şirketle neredeyse iki katına çıkarak 64’e ulaştığını sözlerine ekleyerek bu ülkeden katılımda güçlü bir büyüme gördüklerini söyleyen Rummel, “Çinli şirketler giderek artan bir şekilde İpek Yolu Girişimi'nin bir parçası olarak Avrupa'da işbirliği ortakları arıyor” dedi.
Fuar bünyesinde sektörün karşılaştığı en büyük zorluklar, yüksek profilli bir yuvarlak masa tartışmasının açılışında tartışıldı. Federal Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer, “Büyüyen trafik akışını çevre ve iklim dostu olduğu kadar daha verimli ve uygun maliyetli hale getirmemiz gerekiyor” dedi. Küresel ekonomiye atıfta bulunan DHL Başkanı Dr. Frank Appel, ABD ile Çin hükümetleri arasındaki mevcut ilişkilerin şu anda elverişli olmasa da iyimserliğini dile getirdi ve “Mallar gümrük anlaşmazlıklarına rağmen yolunu buluyor” dedi.
Lufthansa Cargo AG'nin Ürün ve Satış Direktörü Dorothea von Boxberg, şu anda hava taşımacılığının de zorlu bir süreç içinde olduğunu belirterek, “Hava kargo çok değişken bir iş. Seçeneklere açık olmak ve uzun vadeli düşünmek zorundayız" dedi.
Deutsche Bahn AG Finans, Yük Taşımacılığı ve Lojistik Direktörü, Alexander Doll ise küresel ve bölge içi ticaret akışları arasında farka dikkat çekerek özellikle bölgesel yük akışında hala iyi bir büyüme gördüklerini söyledi.
Hapag-Lloyd AG CEO'su Rolf Habben Jansen, şirketlerinin iyi hazırlandığını vurgulayarak, “Son beş yıldır sektörümüzdeki konsolidasyonda aktif bir itici güç olduk ve genel pazar pozisyonumuzu önemli ölçüde güçlendirdik” dedi.
Rakamlarla transport logistics
transport logistics 2019'da, yüzde 10 artışla 63 ülkeden 2 bin 374 katılımcı yer aldı (2017: 2.162). 125 ülkeden yaklaşık 64 bin profesyonel fuarı ziyaret etti. Bu rakam 2017 yılına göre yüzde 5 arttı (2017: 60,726). Yurtdışından yaklaşık 30 bin ziyaretçi geldi. Fuar, toplamda 125 bin metrekarelik 10 salonda ve açık fuar alanında yapıldı.
Almanya'dan sonra ilk 10 katılımcı ülke listesi şöyle oluştu : Hollanda, İtalya, Belçika, Fransa, Polonya, Çin, Avusturya, İspanya, Birleşik Krallık ve Çek Cumhuriyeti.
Yeni katılımcılar arasında Fercam, Nötr Hava Kargo, Hong Kong COSCO Denizyolu, Çin Asya Denizcilik ve Yuxinou Lojistik gibi şirket yer alırken DHL katılımcı olarak geri döndü. Sri Lanka, Romanya, Litvanya, Polonya ve Türkiye dahil olmak üzere 25 uluslararası ortak pavilyon, fuarda yer aldı.
Aysberg ve Eko Fuarcılık da Münih’te Yerini Aldı
transport logistic Fuarı’nın basın ortağı olan Aysberg Basın Yayın, Intermodal, Kargo Haber, Kasa ve Taşımacılık Rehberi yayınlarını kendi standında tanıttı. Yayınlar, ayrıca fuar alanındaki basın köşelerinde de dağıtıldı. Türkiye’nin lojistiğinin vitrini olan yayınlar ilgi ile karşılandı.
Messe München ve Eko Fuarcılık’ın ortak şirketi EKO MMI tarafından düzenlen ve bu yıl 13-15 Kasım tarihleri arasında 13. kez kapılarını açacak olan logitrans Uluslararası Transport Lojistik Fuarı; üç kıtada altı ülkede düzenlenen transport logistic ve air cargo ailesinin bir parçası olarak hem kendi standında hem de fuarın çok çeşitli mecralarında tanıtıldı. Dünyanın en büyük transport lojistik etkinlikleri ailesinin çok önemli bir ayağı olan logitrans’a ilgi yoğun oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.