• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 12 °C

Emisyon Değişiklikleri Ticari Araç Endüstrisini Endişelendiriyor

Emisyon Değişiklikleri Ticari Araç Endüstrisini Endişelendiriyor
Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği VDA’nın Uluslararası Basın Konferansı 11 Temmuz tarihinde Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlendi.

Tüm dünyadan 120’den fazla basın mensubunun takip ettiği etkinlikte ticari araç markalarının üst yönetimleri de katılırken konferansa taşımacığın geleceği ve emisyonların sektöre etkisi damgasını vurdu.

İki yılda bir Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen ve ticari araç dünyasının vitrini konumunda olan IAA Ticari Araçlar Fuarı’nın organizatörü olan Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği VDA, her bir fuar açılışından iki ay önce bir basın toplantısı düzenliyor. Ticari araç üreticileri ile sektörün önde gelen uluslararası basınını buluşturan bu etkinlik, ticari araçlar dünyası için özel bir öneme sahip. Dünyanın yükünün nasıl taşınacağını şekillendiren patronlar bu platformda kartlarını açarken bir yandan da politika yapıcılara mesajlarını iletme fırsatını değerlendiriyor. Bu yıl 11 Temmuz tarihinde Frankfurt’da düzenlenen konferans, VDA Başkanı Bernhard Mattes’in açılış konuşması ile başladı. Yük taşımacılığına yönelik ticari araç üreticilerinden Volkswagen, Daimler, Schmitz, Iveco, MAN, Scania, Krone ve Opel’in yöneticilerinin katıldığı ve bir de panel oturumunun yer aldığı konferansta geleceğin taşıma trendleri ve ticari araçların teknolojiye uyumlu gelişimi anlatılırken öne çıkan başlık, ticari araç patronlarının AB’nin hedef olarak belirlediği emisyon oranlarına ulaşma konusunda çizdiği karamsar tablo oldu. Kriterleri AB Komisyonları ile beraber belirleyen ticari araç markalarının temsilcileri, bir yandan kanun yapıcıları ticari araçlara ilişkin emisyon hedeflerini belirlemede yük taşımacılığı endüstrisine odaklanmamaları nedeniyle eleştirirken, bu kriterleri belirleme konusunda da hata yaptıklarını söylüyorlar. AB komisyonlarının belirlediği hedefler doğrultusunda dayatılan normlara göre pozisyon almak için limitlerini zorlayan Türkiye, Sırbistan, kısmen Polonya, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerin nakliyecisi henüz yeni nesil Euro normlu araç yatırımlarını tamamlayamamışken önlerinde yeni hedef listeleri oluşmaya başlamış görünüyor.

VDA Başkanı Mattes: “Ticari araç pazarı gelişme gösteriyor ama politik riskleri göz ardı edemeyiz”

Basın Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan VDA Başkanı Bernhard Mattes, ticari araç endüstrisinin en çok gündeminde olan dijitalleşme, bağlı araçlar ve otonom sürüş kavramlarının yol güvenliğine sağlayacağı katkıları VDA Başkanı Bernhard Mattesvurguladı. Dijitalleşmenin aynı zamanda taşımacılık ve lojistik zincirlerinde farklı taşıma modlarının daha iyi şekilde bağlanabilmesi için katkı sağlayacağını söyleyen Mattes, daha önceki konuşmalarında da olduğu gibi artan yük hacimleri ile başa çıkabilmek için farklı taşıma modlarının bir arada kullanılmasının önemini bir kez daha belirtmiş oldu. Elektrikli araçlar konusunda özellikle vanlar ve şehir içi hizmet veren otobüslerde önemli gelişmeler olduğu söyleyen Mattes, 26 tona kadar kent içi dağıtım yapan ticari araçlarda da pilli-elektrikli motor kullanımına ilişkin çalışmalar olduğuna dikkat çekti. Mattes’in değindiği diğer konular; doğal gaz veya yenilenebilir elektrik kullanan e-yakıtlı motorlar, CO2 emisyonlarının azaltılması konusunda araç kullanımı, yakıt ve altyapı faktörleri oldu. Uzun mesafe bir çekicinin toplam sahiplik maliyetinin dörtte birinden fazlasının yakıt tüketimi olduğunu söyleyen Mattes, yolcu araçları pazarından farklı olarak ticari araç endüstrisinin belirleyici unsurunun sadece etkinlik olduğunun da altını çizdi. Mattes, Avrupa Komisyonu’nun ağır hizmet ticari araçlar için birinci karbondioksit yönetmeliği önerisini sert şekilde eleştirerek “Komisyonun taslağı tamamıyla nispetsizdir. CO2 oranlarının 2025’e kadar yüzde 15, 2030’a kadar yüzde 30 oranında azaltılmasına ilişkin hedefler, endüstrinin zaten son derece iddialı bulduğu ancak halen mümkün gördüğü hedeflerin iki katıdır. Ayrıca hedeflerin tutturulamaması durumunda uygulanacak fahiş oranlı cezalar da neredeyse keyfi olarak belirlenmiştir. Hafif ticari araçlar ile ilgili olarak da her biri farklı amaçlar için farklı yapıya sahip olan vanların tümü için standart CO2 oranı uygulamak zor olacaktır,” derken Brüksel’i olayları fazla basit göstermekle suçladı.

Ticari araç pazarı ile ilgili 2018 yılı tablosunun son derece olumlu göründüğünü söyleyen Mattes’in bir uyarısı var: “Kimse buradaki riskleri – özellikle de siyasi riskleri - göz ardı etmemeli. Bunlar Brexit’in etkilerini de kapsıyor. Önemli bölgelerde tecrit ve korumacılık politikaları tehdidi mevcut. Bu nedenle adil ticaret ve ticaret yapan büyük  ülkeler arasındaki görüşmelerin sürdürülmesi konusunda desteklerimizi devam ettirmemiz her zamankinden daha fazla zorunludur.”

Temmuz 2017’den Temmuz 2018’e kadar dizel fiyatlarında yüzde 15lik artışa dikkat çeken Mattes’e göre iyi haber ise, uluslararası ticari araç pazarının büyüyor olması. Avrupa’da 2018 yılının Mayıs ayı sonuna kadarki 125 bin adetlik ağır çekici satışı 2008 yılından bu yana elde edilen en iyi sonuç. Yeni AB üyesi ülkelerde, ABD, Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan gibi ülkelerde ticari araç pazarı büyümeye devam ediyor.

2018 Avrupa kamyon Pazarı Beklentisi: 294 Bin Adet

Avrupa kamyon pazarının (6 ton üzeri) 2018 sonunda 294 bin adede ulaşmasını beklediklerini açıklayan Mattes, şu bilgileri verdi: “İngiltere’deki yüzde 9,3’lük büyük düşüşe ve Almanya’daki yüzde 1,7’lik düşüşe rağmen özellikle Fransa (Yüzde 7), Italya (Yüzde 13,7), İspanya(Yüzde 8,5), ve Hollanda’da(Yüzde 11,7), gerçekleşen yüksek artışın etkisiyle Pazar yüzde 1,5 oranında büyüdü. Almanya’da 2018 sonunda 87 bin adetlik satış olması bekleniyor. Büyümeye devam eden ABD pazarında ise satışların 457 bin adete ulaşması bekleniyor.”

Emisyon Değişiklikleri Ticari Araç Endüstrisini Endişelendiriyor

Emisyon Değişiklikleri Ticari Araç Endüstrisini Endişelendiriyor

Alman Treyler Pazarında Artış Yüzde 12

Alman yarı römork pazarıyla ilgili olarak da güncel veriler paylaşan Mattes, yüzde 5’lik bir artışla 35 bin 500 semi treylerin satıldığı ülkede ilk 5 ayda yüzde 12’lik bir artışın yaşandığını ve satışların 17 bin 500’e ulaştığını vurguladı. Çok dingilli treyler satışlarının ise yüzde 1 oranında artışla ilk 5 ayda 10 bin 800 adet olduğunu da sözlerine ekledi.

Emisyon Değişiklikleri Ticari Araç Endüstrisini Endişelendiriyor


İlgili Haberler

İyi Bir Çözüm Çabucak Halletmekten Daha Önemlidir

Fahrzeugwerk Bernard Krone İdari Direktörü Gero Schulze Isfort: “Bilgi Birikimimiz Çeliğin Kaynatılmasından İbaret Değil”

Scania Kurumsal İlişkiler Başkanı Erik Ljungberg: “Sadece Harika Ticari Araçların Üreticileri Değil, Lojistik Ekosisteminin Önemli Oyuncularıyız”

Dijitalleşme Konu Hayal Dahi Edilemeyecek Olanaklar Sundu

Iveco’nun Doğalgazlı Araçları Taşımacılar Tarafından Her Geçen Gün Daha Fazla Tercih Ediliyor

Şehirler Ne İster

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77