Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un 100 yıllık hayali olan Marmaray'ı adım adım gerçeğe dönüştürdüklerini belirterek, ''5 yıl içinde İstanbul'un her yerine toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak mümkün olacak'' dedi.
Erdoğan, Marmaray Projesi kapsamında Ayrılıkçeşme ve Yedikule tünellerini delme işlemine başlanması nedeniyle 21 Aralık 2006 tarihinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, böyle hayırlı bir törende bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Erdoğan, ''Bugün burada Türkiye'nin geleceği adına sembol projelerden biri olan Marmaray'ın önemli bir etabını başlatıyoruz. Tünel açma çalışmalarının ilk adımını atmak için buraya geldik'' dedi.
Projenin sadece Türkiye'nin dev projeler gerçekleştirme konusunda geldiği ileri noktayı göstermekle kalmadığını vurgulayan Erdoğan, ''Proje aynı zamanda toplum olarak önümüze ne kadar büyük hedefler koyduğumuzu da açık ve net olarak gösteriyor'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, 2004 yılında temelini attıkları projenin büyük bir hızla devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: ''Bu ülkede, boğaz köprülerinin yapımının ne büyük gürültüler kopardığını hatırlayın. İlk köprü yapıldığında buna karşı çıkanlar ikinci köprüye de karşı çıktılar. Bugün üçüncü köprü konuşuluyor. Buna da karşı çıkıyorlar. Bu zihniyet, bu anlayış, bu kafa bugün de var. Bunu böyle bilin. Bu projelere de karşı çıkışlar oldu. Bugün teknik ve ekonomik alanda çok daha dev bir projeyi sessiz sedasız yürütüyoruz. Kimse karşımıza çıkıp bu defa 'yapamazsınız' diyemiyor. Çünkü biliyorlar ki bugünün Türkiye’sinin artık altından kalkamayacağı bir proje yok. Sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde dev projeler gerçekleştirme sorumluluğunu üstlenecek müteahhitlerimiz, mühendislerimiz, mimarlarımız ve buna yetecek altyapımız var.''
Türkiye'de artık 7'den 70'e herkesin kendine güvendiğini belirten Erdoğan, ''Herkes bu mutlu, müreffeh Türkiye hedefine inanıyor. Marmaray, işte bu aydınlık geleceğin projesidir. İstanbul'un 100 yıllık hayali olan Marmaray'ı adım adım gerçeğe dönüştürüyoruz. İnşallah 5 yıl içinde İstanbul'un her yerine toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak mümkün olacak'' dedi.
Bu projelerle ulaşım altyapısına büyük katkı sağlanacağını vurgulayan Erdoğan, ''Proje tamamlandığında Gebze ile Halkalı arasında tek yönde saatte 75 bin yolcu taşınacak. Her 2 köprüde trafik rahatlayacak, boğazın 2 yakası arasındaki ulaşım 4 dakikaya inecek'' şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, toplu ulaşımı artırmak istediklerini ifade ederek, ''İstanbul'un müzmin sorunu olan trafik sıkıntısı bu projeyle önemli ölçüde ortadan kalkacak'' dedi.
Gelişmiş ülkelerin her türlü teknoloji ve altyapıya sahip olmalarına rağmen trafik sorununu aşamadığını anlatan Erdoğan, trafikte araç kullanan sayısı arttıkça bu sorunun da arttığını ifade etti.
Sorunun çözümünün toplu taşımada olduğunu vurgulayan Erdoğan, toplu taşıma araçları ne kadar fazla kullanılırsa trafik sıkıntısının da o derece az yaşanacağını belirtti.
İstanbul'da her gün 600-700 aracın trafiğe çıktığını kaydeden Erdoğan, ''Her gün bu kadar aracın trafiğe girdiği İstanbulumuz'da herhalde binaları yıkıp yollar açacak halimiz yok. Mevcut yollarla çözüm oluşturacağız'' dedi.
Sadece İstanbul için değil, İzmir için de aynı şeyin söz konusu olduğunu kaydeden Erdoğan, Ulaştırma Bakanlığı’nın burada yerel yönetimle birlikte ortak çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.
Sorunu çözmek için sürdürdükleri çalışmaların, İstanbullunun yaşam standardını ve kalitesini yükseltmek amacıyla yapıldığını belirten Erdoğan, ''İstanbul'un ulaşım sorununu da büyük ölçüde biz halledeceğiz. İnşallah İstanbul'a 3. köprüyü de yapacağız'' diye konuştu.
Hava taşımacılığında da önemli gelişmeler sağladıklarını belirten Erdoğan, 2003 yılında iç hatlarda 8,5 milyon yolcu taşınmışken, bu rakamın 2005'de 20 milyonu aştığını söyledi.
Erdoğan, konuşmasının sonunda önümüzdeki aylarda İstanbul Boğazı'nı geçecek lastik tekerlekli sistemin ihalesinin de yapılacağını bildirdi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray Tünel Delme töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul'un en önemli projelerinden biri olan Marmaray'ın büyük bir aşamayı geride bıraktığını kaydetti.
Marmaray'ı, ''İstanbul'un 100 yıllık rüyası'' olarak nitelendiren Yıldırım, projenin 1886'da Osmanlı İmparatorluğu döneminde ortaya çıktığını, ancak geçen 100 yıllık sürede gündemden düşmediğini ve bugün hayata geçirildiğini ifade etti.
Yıldırım, proje kapsamında yapılan kazı çalışmalarında İstanbul'un 9. yüzyıla kadar uzanan kültürel ve tarihi zenginliklerinin de ortaya çıkarıldığını belirterek, bu çalışmalar nedeniyle yaşanan zorlukların da geride kaldığını söyledi.
Proje kapsamında bu aşamadan sonra 3 noktada tünel kazı çalışmalarına başlanacağını bildiren Yıldırım, bu çalışmaların son teknolojik imkanlarla yürütüleceğini kaydetti.
Yıldırım, projenin ulaşımda sağlayacağı rahatlıklara değinerek, İstanbul'un trafik sorununun da büyük ölçüde çözüme kavuşturulmuş olacağını dile getirdi.
Marmaray'ın tarihi öneme sahip İpek Yolu'nun devamı sayılabileceğini kaydeden Yıldırım, ''Batı ile doğuyu, İstanbul'un iki yakasını denizin 60 metre altında birleştirecek olan Marmaray, bir mühendislik harikası olarak tarihe geçecektir'' diye konuştu.
Bakan Yıldırım, projenin 13,6 kilometrelik bölümünün deniz ve yer altı tünellerinden oluşacağını, kalan 63 kilometrelik bölümünün de demiryolu hatlarıyla gerçekleştirileceğini belirterek, böylece projenin yapılacak bağlantılarla sadece İstanbul'un ulaşım sorununu çözmekle kalmayıp, doğu ile batı arasında kesintisiz bir ulaşım koridoru oluşturacağını bildirdi.
İstanbul'un, bugüne kadar yapılması gereken ulaşım altyapısına kavuşturulamadığını ifade eden Yıldırım, ''İstanbul, toplu ulaşımda 100 yıllık bir gecikme yaşamıştır. Bunu daha fazla yaşayamaz'' diye konuştu.
Proje çalışmaları süresince bazı sıkıntıların da yaşanabileceğini ifade eden Yıldırım, kalıcı bir rahatlık için geçici rahatsızlıklara İstanbulluların anlayış göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği yetkilisi Katsuyoshi Hayashi de doğu ile batıyı yer altından birleştirecek Marmaray projesinde yer almaktan ülke olarak duydukları memnuniyeti dile getirerek, projenin başladığı günden itibaren bazı sıkıntıların yaşandığını, ancak bütün zorlukların aşılarak bugüne gelindiğini söyledi.
İstanbul'un trafik sorununa işaret eden Hayagaşi, projenin bu soruna önemli bir çözüm sunmakta olduğunu ve daha fazla geciktirilmeden herkesin el birliğiyle bir an önce tamamlanması gerektiğini kaydetti.
İstanbul Valisi Muammer Güler de ''İstanbul'un ulaşımı için son derece önemli bir proje, bugün büyük bir aşamaya başlıyor. Bunu, 3. köprü ve diğer projeler izleyecek. Bu projelerin yaklaşık maliyeti 25 katrilyon lira olacak, ama İstanbul'un ulaşım sorunu da çözülecek'' diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da 2011 yılı sonuna kadar 22,5 katrilyon liralık ulaşım yatırımı öngördüklerini belirterek, kentin ulaşım sorununu çözmek için gösterdikleri çabalara Marmaray Projesi’nin de önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Konuşmaların ardından Yedikule'de tünel kazı çalışmasının yapıldığı yerde Deniz Yolları Limanlar ve Havameydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan ile video konferans yöntemiyle görüşen Başbakan Erdoğan, daha sonra Ayrılıkçeşme ve Yedikule'deki tünel delme çalışmalarını butona basarak başlattı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.