Müşterilerinin depolama ve dağıtım süreçlerini etkin bir şekilde yönetmek için stok yönetimi, sipariş hazırlama, sevk irsaliyesi basımı, yeniden ambalajlama, parçalama, birleştirme, etiketleme, paketleme, paletleme, kalite kontrol, mağaza dağıtımı gibi birçok alanda hizmet sunmaya devam ediyor. EvoLog Lojistik CEO'su Barış Talay, Türkiye’de e-ticaret sektörünün büyümesini ve EvoLOg’un E-Ticaret lojistiğinde sundukları hizmetleri KargoHaber’e anlattı.
EvoLog’un kurulduğu günden bu yana hizmet stratejisinde esneklik ve hız olduğunu söyleyen Talay, “Hali hazırda termine duyarlı hazır giyim, esnek ambalaj, otomotiv gibi sektörlerden çok sayıda müşterimiz var. EvoLog’un e-ticaret firmaları ile tanışması da her boyuttaki yüke verdiği hızlı taşımacılık hizmetleri ile oldu. Türkiye’nin önemli e-ihracatçılarına taşıma hizmeti veriyoruz.
Diğer bir tanışıklığımız ise kontrat lojistiği üzerinden oldu. Uçtan uca hizmet verdiğimiz uluslararası hazır giyim müşterimizin Türkiye’de online WEB satışlarını açması ile WEB sipariş hazırlama ve B2C dağıtım operasyonlarımız başladı” dedi.
Talay, EvoLog’un e-ticaret lojistiğinde ilk stratejik adımlarının 2021 yılında atıldığını, o tarihte Danimarka’daki iştiraki EvoLog A.S., e-ticaret lojistiğinde yetkin Logistix A.S. ile birleştiğini ve EvoLog Logistix A.S. markasının doğduğunu sözlerine ekledi.
2022 yılında karayolu ve havayolunda Hızlı Kargo Dolaylı Temsil yetki belgesinin alınması ile EvoLog Azerbaycan’ın kurulması gibi önemli adımların gerçekleştiğini belirten Barış Talay, hızlı kargo lisansına sahip, mikro ihracat yükleri dahil, tüm taşıma modlarında hizmet veren Azerbaycan iştiraklarının deneyimli ekibinde bir gümrük müşaviri de bulunduğunu kaydetti.
E-ticaret’te üretici, depo, tüketici arasındaki lojistik süreçler için online yük ve araç takibinin temel ihtiyaç olduğunun altını çizen Talay, “400 araçlık genç bir kamyon/çekici öz mal filomuz var. Tümünde telematik imkanlarını kullanıyoruz. El terminalleri kullanımı, iyi bir WMS verimlilik anlamında olmaz ise olmaz. İş birliğinde olduğumuz yazılım şirketine ETGB modülünü yazdırdık. Gümrük idaresi ile entegre olan bu modül sayesinde TMS’imiz üzerinden beyanname tescili yapabiliyoruz” ifadesinde bulundu.
Pandemi ve pandemi sonrası e-ticaret sektörü doğal bir büyüme yaşandığını, aynı hızda olmasa bile e-ticaretin cazibesinin devam edeceğini belirten Talay şunları aktardı: “Bugün Istanbul’ da geleneksel kanaldan satın aldığınız ürünün üzerinde çok yüksek bir kira ve personel gideri var. E-Ticaret bu açıdan rekabetçi olmaya devam edecektir.
Ayrıca konuya sadece yurtiçi pazar dinamikleri ile bakmamak gerekiyor. E-ihracat Türk KOBİ’lerine önemli bir ihracatçı olma fırsatı sağlıyor. Bugün geleneksel ihracata göre e-ihracatın rekabetçi olabilmesi için anahtar kelimenin birim lojistik maliyetler olduğunu düşünüyorum. Özellikle de belli bir ölçeğe ulaşana kadar. Bu sebeple e-ticaret sektörü ile lojistik sektörü arasında iş birliğinin çözüm ortaklığı seviyesinde olması kaçınılmaz.”
EvoLog’un 2024 yılına yönelik hedefleri ve yatırım planları hakkında bilgi veren Barış Talay, “ 2024 yılına temkinli bir iyimserlikle giriyoruz. 10 yıldır alışkın olduğumuz yüzde 30’u bulan büyüme oranları, 2024’te pek olası değil. Azalan talep ve artan maliyetler önce müşterilerimizi, Türk ihracatçısını, sonrasında da bizi etkiliyor. Aşağı yukarı tüm ulaştırma koridorlarının üzerinde bulunan Türkiye’nin tüm bunlara rağmen bir büyüme potansiyeli yakalayacağına inanıyorum.
2024 yılına yönelik yatırım planlarımızdaki en önemli başlık Kontrat Lojistiği olacak. Bildiğiniz gibi son iki yılda bu konuda önemli adımlar attık. 2022 yılında 102 bin metrekare alan üzerine kurulu Çatalca Lojistik Merkezimizi hizmete açtık. 2023’te ise 10 bin 500 metrekare alan üzerine kurulu Bursa Lojistik Merkezimiz hizmete girdi. Gün itibariyle 70 bin metrekare’ye ulaşan kapalı alanımızı, yurtiçi ve yurtdışında Çekya’ da yapacağımız yatırımlarla yüzde 100 büyütmeyi hedefliyoruz. Freight forwarding kadar e-Ticaret Lojistiğinde aktif olan Danimarka’daki iştirakimiz EvoLog Logistics AS’nin yine 2024’te kontrat lojistiği kapasitesini arttırabileceği planlar üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.