Coğrafi konumunun avantajını değerlendirmeye başlayan Fas, bir yandan ülkeye üretime dönük yatırımlar çekerken diğer yandan yatırım ve üretim süreçlerini lojistik hizmetlerle destekleyecek adımları atıyor. Ülkede büyük bir lojistik alt yapı hamlesi gözleniyor. Limanlar ve havaalanları kadar karayollarına da yapılan yatırımlarla dikkatleri üzerine çeken Fas’ta özellikle tekstil ve otomotiv alanında önemli yatırımlar boy gösteriyor. İkinci dil olarak Fransızca ( kuzey bölgesinde İspanyolca da konuşulmaktadır) konuşulan Fas’ın bu ülke ile olan bağları, sömürge dönemine uzanıyor. Ancak Batı Afrika’da yoğunlaşan Frankofon ülkeler ile olan iş ilişkilerinde avantaj yaratan dil birliği, ticaret birliğine de zemin hazırlıyor. Zaten özünde bir kuzey Afrika ülkesi olan Fas, bu nedenle Batı Afrika Ticaret Birliği’ne dahil olmak üzere...
Başta iki fabrikasında yılda 400 bin dolayında araç üreten Renault olmak üzere pek çok batılı otomotiv markasının ilgi odağında olan Fas, tekstil alanında da büyük yatırımlar çekti. THY’nin Casablanca’ya sefer yaptığı Fas’a, otomotiv lojistiği amaçlı olarak ilk ayak basan ve bugün itibariyle pazarın yüzde 50’den fazlasına hakim olan Omsan başta olmak üzere uluslararası gemitaşımacılığı hizmetleri ile Arkas da bu pazarda Türk lojistikçilerini temsil ediyor. BİM mağazalarının da hizmet verdiği Fas’ta LC Waikiki, Hayat Kimya, Koton, De Facto, Flo ayakkabıları da kendi mağazalarında Türk malları satıyor. Krone, Tire fabrikasından Fas’a römork ihraç ediliyor.
Ticaretini büyüten, doğrudan üretime dönük dış yatırım alan, inşaat ve yatırım hamlesi içinde bulunan Fas’ta ticari araçlar alanında Türkiye adına bir diğer adımı da Ford Otosan atmış bulunuyor. Ford marka tüm ticari taşıtları Türkiye’den alan Fas’ta, Ford marka binek araçlarla birlikte Ford Trucks’ın da temsilcisi Auto Hall firması... Sektörün yakından tanıdığı Tufan Altuğ’un başında bulunduğu Ford Otosan Afrika yapılanması ise Fas ile birlikte tüm Afrika ülkelerine yönelik satış ve bayi ağını buradan yönetiyor.
Türkiye ile Fas arasındaki bütün bu olumlu gelişmelerde, Büyükelçilik Ticaret Müşavirliği’nin katkısının önemli olduğu anlaşılıyor. Elçilik yetkilileri sayesinde Fas Ulaştırma Bakanlığı Lojistik Bölümü; Strateji Programlar ve Ulaştırma Koordinasyonu’ndan Sorumlu Müdür Yardımcısı Hicham Abdelaziz Moumni ile yaptığımız görüşmede de Fas’ın Türkiye’ye olan ilgisi gündeme geldi. Moumni, Türkiye ile olan ilişkilerde özellikle ticaretin geliştirilmesine ve lojistiğin önemine vurgu yaparak, Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’na yönelik olarak aldıkları alım heyeti ziyareti planlandığını, belki de bir Fas pavilyonu ile fuara katılım organize ederek, ülkeler arasındaki lojistik işbirliği potansiyelini artırmayı hedeflediklerini açıkladı.
Ardından Fas’ın en etkili tedarik zinciri şirketi olan SNTL (Ulusal Ulaşım ve Lojistik Şirketi) ziyaretimizin ardından, Fas Lojistik Geliştirme Ajansı AMDL’yi ziyaret ettik. Yapılan görüşmeye Genel Müdürü Vekili Issam Chabbi başkanlığında Tedarik Zinciri ve Lojistik Operatörleri Yönetmeni Abdelkebir Chajai ve Lojistik Geliştirme Direktörü Tarik El Bahlouli’nin de katıldı. Burada da Türkiye ile işbirliği arzusu güçlü bir şekilde dile getirildi. Otomotiv yedek parçalarına yönelik yeni bir bölge de planlayan Fas ile bu ve diğer gelişim alanlarında işbirliği yapmak için geç kalınmaması gerekiyor. Yoksa Fas yoluna devam ediyor.
Arkas Fas’ta 35 Kişiliyle Hizmet Veriyor
2008 yılından beri Global Container Agency acenteliğinde Fas’ta aktivitelerine başlayan Arkas, 2010 yılında da Arkas Maroc’u kurdu. Afrika’nın, hem Atlas Okyanusu hem de Akdeniz’e kıyısı olan tek ülkesi Fas; Avrupa’ya en yakın noktada yer alması nedeniyle Kuzey ve Güney Amerika’dan Akdeniz’e gelen gemilerin giriş noktası. Ayrıca İspanya ve Fransa’nın etkisiyle bölgenin en gelişmiş ve potansiyeli en yüksek ülkelerinden biri olması nedeniyle Kazablanka’da ofis açan Arkas’ın, Tanca’da da tali acentesi bulunuyor. Arkas Maroc, 35 kişilik kadrosu ile Arkas Line ve OOCL’in acenteliğini, Global Container Agency ise Hamburg Süd’ün acenteliğini yürütüyor.
Haberin devamını Kargohaber Dergisi'nin 226. Sayısında okuyabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.