Türkiye’nin ilk kamyon fabrikasını kuran Ford Otosan’ın, yüzde 100 Türk mühendisleri ve işçileri tarafından üretilen 175 bininci Ford Cargo kamyonu Eskişehir-İnönü Fabrikası’nda hattan indirildi. Türkiye’nin en çok üretilen kamyon markası Ford Cargo’nun 7’nci nesli 4136 D damper şasi kamyon, DBM İnşaat’ın sahibi Eyüp Ensarioğlu’na, güne özel kristal bir kamyon maketiyle birlikte verildi.
Törende bir konuşma yapan Ford Cargo İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kınay, Türkiye’nin ilk kamyon fabrikasını kuran ve ağır ticari araç sektörünün en önemli oyuncularından biri olan Ford Otosan’ın, 175 bininci kamyonunu hattan indirmenin gururunu yaşadığını söyledi.
50 yılı aşkın kamyon tecrübelerinden söz eden Kınay, Türkiye’de en çok üretilen kamyon markası olduklarını hatırlatarak, hem Koç Ailesi hem de bayi teşkilatı için kamyonun çok büyük bir önemi olduğunu vurguladı. 2002 yılından itibaren Ford’un hisselerinin arttırmasından sonra mevcut gücü hafif ticari araçlar için kullandıklarını belirten Kınay, bu süreçte kamyona biraz ara vererek yenilik yapmadan devam etmek zorunda kaldıklarını ancak 2010 Nisan itibariyle kamyonda yeni ürünleri piyasaya sunmaya başladıkları bilgisini verdi. Nisan 2010’dan Aralık 2011 sonuna kadar 8 ayrı tipte aracı piyasaya sunduklarını açıklayan Kınay, özellikle inşaat segementinde geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını belirtti.
Türkiye’nin en çok üretilen kamyon markası olan Ford Cargo’nun, genişleyen ürün yelpazesi ve rekabetçi modelleriyle pazardaki güçlü konumunu sürdürdüğünü ifade eden Kınay, “Ford ile yaptığımız global anlaşma çerçevesinde ileriye dönük yeni ürün ve pazar stratejileri ile hedeflerimizi yükseltiyoruz. Ford ürün geliştirme standartlarına göre yeni ürünler ve üzerinde çalışılan yeni bayi yapılanması ile Türkiye pazarında daha iddialı bir konum hedefliyoruz. İhracatta ise mevcut Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa pazarlarındaki bayi ağımızı güçlendirirken, Global Ford ile yapılan anlaşma çerçevesinde yeni pazarlara girmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Ford Cargo çekicideki pazar payını yükseltiyor
Pazar hakkında da bilgi aktaran Ahmet Kınay, pazarda ciddi bir değişim yaşandığının altını çizerek şunları söyledi: “2003 yılında pazarın yüzde 50’sini yol kamyonları oluşturuyordu. Çekiciler aşağı yukarı yüzde 35 civarındaydı. Ancak günümüze gelindiğinde yol kamyonları yüzde 15 mertebesine gerilerken çekici yüzde 64-65 mertebesine yükseldi. İnşaat segmentinde ise yüzde 15’den yüzde 25’e doğru artan bir trend var ama çok fazla da bir artış gözlenmiyor.
Bu süreç içerisinde Ford Cargo olarak 2011 yılı haricinde en yüksek pazar payını yüzde 26.4 ile 2005 yılında elde ettik. Sonra uzun bir düşüş ile yüzde 14.7’ye kadar geriledik. 2009 itibariyle ise artan bir pazar payımız var. Bu sene pazarın 37 bin civarında gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Biz de yüzde 22.3 pazar payına sahip olacağız. 2005 yılında pazarın yüzde 45’ini yol kamyonları oluşturuyordu biz yol kamyonlarında pazarın yüzde 50’sine sahibiz. Bu sene ise çok daha dağınık bir yapılanma içinde yüzde 22.3 pay elde ediyoruz ki bu bizim için gurur verici bir gelişme.
Segment bazında bakıldığında ise çekicide pazar payımızı yüzde 12’den 15.4’e yükselttik ve bu yükseliş trendi devam ediyor. Önümüzdeki sene daha da fazla olacağını düşünüyoruz. Yol kamyonlarında da her satılan 2 yol kamyonundan biri bize ait ve yüzde 48 pazar payına sahibiz. İnşaat kamyonlarında ise son ürünümüzü Aralık ayında pazara sunduk. Burada ciddi bir iyileşmemiz var. Pazar payımız bu segmentte yüzde 12.5’ten yüzde 22.3’e çıktı.”
İhracata da değinen Kınay, 2010 yılında 578 adet ihracat rakamına ulaştıklarını bu sene sonunu 1.000 adet ile tamamlayacaklarını ve bunun da yüzde 60’lık bir artış anlamına geldiğini söyledi.
2011 yılında imzalanan global anlaşma sonrasında daha geniş ürün gamına sahip olmayı hedeflediklerini kaydeden Kınay, bu sayede daha fazla ihracat pazarına girerek, 65 ülke 3 kıtaya ihracat yapacaklarını belirtti.
Ford Cargo’da yerlilik oranı yüzde 70
Ford Otosan İnönü Fabrikası Müdürü Mustafa Menkü ise törende yaptığı konuşmada, fabrika hakkında bilgi verirken bölgeye sağladıkları katkılardan da söz etti.
“Eskişehir’de, yüzde 100 Türk mühendisinin ve işçisinin emekleriyle önemli sayıda üretim yapıyoruz ve ürettiğimiz araçların yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da büyük ilgi görmesinden gurur duyuyoruz” diyen Menkü, konuşmasına şöyle sürdürdü: “bin 500 kişiye istihdam sağladığımız Ford Otosan İnönü Kamyon, Motor ve Aktarma Organları Fabrikası, Türk otomotiv sektöründe önemli bir yere sahip. Ford Cargo kamyonlarımızı küresel pazar için üretiyor ve İnönü’den 50’ye yakın ülkeye ihraç ediyoruz. İnönü fabrikamızın önemi sadece Cargo ile sınırlı da değil. Burada ürettiğimiz motor ve aktarma organları da Ford ve Ford Otosan için bir gurur kaynağı. İnönü Fabrikası, 2003 yılından beri Ford Yalın Üretim Sistemleri değerlendirmesinde Ford’un en iyi motor ve aktarma organları fabrikası seçiliyor; 2006 yılından bu yana da hep tam puan alıyor. Başarılarımızı önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğiz.”
Tek vardiyada 10 bin adet kamyon üretildiğini açıklayan Menkü, motor fabrikasının kapasitesinin 4 ve 6 silindirli motorlarla beraber 65 bin adet olduğunu söyleyerek, “Fabrika kurulduğu günden bu yana 175 bin adet kamyon, 800 bin adet motor, 850 bin adet arka aks 380 bin adet şanzıman üretildi. Türkiye’de kendi markası ile kendi motorunu üreten tek kamyon markasında, yerlilik oranımız yüzde 70’tir. Bunun da Türk ekonomisine büyük katkısı vardır” diye konuştu.
Ford Otosan’ın ticari yatırımların ve yarattığı istihdamın yanı sıra bölgede sosyal sorumluluk projeleri de yaptığını vurgulayan Menkü, bunlardan sonuncusunun, Koç Holding’in Meslek Lisesi Memleket Meselesi sosyal sorumluluk projesi kapsamında Eskişehir İnönü Endüstri Meslek Lisesi içerisinde, geçtiğimiz Ekim ayında açtığı eğitim merkezi olduğunu açıkladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.