Geçtiğimiz yıl lansmanı yapılan Yeni Ford Cargo, performansı artırılan 9 lt. 350PS gücündeki yeni Ecetorq motoru ve yeni görünümü ile Eskişehir İnönü Fabrikası’nda gerçekleştirilen bir organizasyon ile sektör basınına tanıtıldı. Basın mensuplarının Yeni Ford Cargo 350 PS araçları test ederek daha yakından tanıma imkanını da bulduğu organizasyonda İnönü Fabrikası da tanıtıldı.
Ford Otosan A.Ş. Genel Müdür Baş Yardımcısı Ufuk Güçlü’nun Ford Otosan yatırımları ile ilgili bilgi verdiği organizasyonda, Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner pazarla ilgili genel bir değerlendirme yaptı. Ticari Vasıta Ürün Geliştirme Müdürü Ahmet Kanbolat, yeni motor ve araç ile ilgili detaylı bilgi aktarırken İnönü Fabrikası Müdürü Burak Gökçelik de fabrikayı tanıttı.
Türkiye’nin sanayi alanındaki gelişmesine Ford Otosan olarak yıllardır büyük katkıda bulunduklarını ifade eden Ford Otosan A.Ş. Genel Müdür Baş Yardımcısı Ufuk Güçlü, İnönü Fabrikası’nın ülkenin muhtelif ekonomik krizlerine rağmen gelişerek, döviz kazandıran yatırımlarını sürdürdüğünü kaydetti.
Güçlü: “Ecotorq motorun geliştirilmesi için 17 milyon Avro’luk bir yatırım yaptık”
2003 yılında yapılan Ford Cargo lansmanından sonra oldukça uzun aşama kaydettiklerini belirten Güçlü, “Hedefimizi, kapsamlı ürün geliştirme yeteneklerine sahip, müşteri beklentileri doğrultusunda hareket eden, sektör lideri olmak olarak koymuştuk. Yeni kamyonumuzda gerek motor gerekse aracın yürüyen aksamında yapılan geliştirmeler ile bu hedefimize daha da yaklaştık” şeklinde konuştu.
Ford Cargo araçları için yıllarca süren Ar-Ge çalışmaları yapıldığını söyleyen Güçlü, 1991 yılında motor gücünü 150 PS’den 180 PS’ye çıkardıklarını, bunu takip eden yıllarda da 7,3lt. 240 ve 300 PS gücündeki motorları devreye aldıklarını, şimdi de 350 PS gücündeki motoru birkaç aydır piyasaya sunmaktan mutluluk duyduklarını bildirdi.
Ecotorq motorun geliştirilmesi için 17 milyon Avro’luk bir yatırım yapıldığını ve Ford Cargo için yapılan 8 milyon Avro yatırımla birlikte 25 milyon Avro’luk yatırım bedeli ile gerçekleştirilen projede iki yıl boyunca 50 mühendis çalıştığını açıklayan Ufuk Güçlü, emisyon konusuna da değinerek, Euro 4 emisyonlarını sağladıklarını ve sıranın Euro 5’e geldiğini aktardı.
Ford Otosan olarak Ar-Ge yatırımlarını da sürdürdüklerini ifade eden Güçlü, son olarak Eylül sonunda açılışını gerçekleştirdikleri Gebze Teknoloji Merkezi ile mevcut 400 kişilik ürün geliştirme kadrosuna 200 kişilik bir ekibin daha katıldığını kaydetti.
Özüner: “350 PS’lik Ford Cargo ile 8x2 segmentinde de performans artırılacak”
Pazarla ilgili genel bir değerlendirmede bulunan Ford Otosan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner ise, 2008 yılı Ocak-Şubat dönemi toplam otomotiv pazarının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 26 seviyesinde artış gösterdiğini ve toplam 71 bin 300 adetlik satışa ulaşıldığını belirtti.
Segment bazında incelendiğinde ise binek araç segmetinin yüzde 31 büyüme gösterirken hafif ticari araç segmentinin yüzde 25,8, orta ticari araç segmentinin yüzde 21,4’lük bir büyüme gösterdiğini söyleyen Özüner, Ford Cargo’nun yer aldığı ağır ticari araç segmentinin ise yüzde 22’lik bir oranda artış gösterdiğini bildirdi.
Genel olarak yol kamyonu segmentinde ve 6x2 inşaat segmentinde Ford Otosan olarak lider olduklarını ve bu segmentlerde liderliklerini pekiştirmenin yanında devreye alınan 350 PS’lik Ford Cargo ile 8x2 segmentinde de performansı artırmayı hedeflediklerini açıklayan Özüner, “Esas büyümemiz çekici segmentinde devreye alacağımız ürünlerle olacak. Çekici segmentinde 350 PS gücündeki motorumuzu devreye alıyoruz. Müşteriler daha güçlü motor, konfor ve dayanıklılığın yanında işletim maliyetleri konusunda hassaslar. Hedefimiz müşteri beklentilerini karşılamak. Bu ürünler, pazar payımızı yüzde 20’lere çıkarmaya yardımcı olacaktır. Amacımız; Ford Cargo’da yenilediğimiz kabin ve yenilediğimiz motor ile ağır ticarideki gücümüzü artırmak, iki yıldır düşen pazar payımızı yeniden yüzde 20’li seviyelerin üzerine çıkarmak” dedi.
Kanbolat: “Artık binek araç konforunu kamyonlara taşımış bulunmaktayız”
Ticari Vasıta Ürün Geliştirme Müdürü Ahmet Kanbolat ise, ürüne çok güvendiklerini vurgulayarak
Ford Cargo yeniliklerini 9 ana başlık altında sıraladı. Bu yeniliklerin, yenilermiş görüntü, dayanıklı model araç omurgası, güçlü 9,0lt. Ecotorq motor, güçlendirilmiş aktarma organları, düşük yakıt ve yağ tüketimi, güçlü fren sistemi, konforlu süspansiyon, her bakımdan konforlu sürüş ve artırılmış servis aralıkları olduğunu ifade eden Kanbolat, “Artık binek araç konforunu kamyonlara taşımış bulunmaktayız” dedi.
Komple yenilenen ve kuvvetlendirilen şasi ile özellikle müşterilerin üst yapı için her türlü ihtiyaçlarını düşündüklerini kaydeden Kanbolat, Ford Cargo’daki değişikliklerin sadece iç ve dışta gözle görülen dizayn değişiklikleri olmadığını, aracın omurgası olarak nitelendirilen tüm şasi ve buna bağlı olarak aktarma oranları ile süspansiyon sisteminin yenilendiğini belirtti. “2003 yılında piyasaya sunduğumuz Ecotorq motorumuz üzerinde gerçekleştirilen detaylı çalışma ile de Ford Cargo’muzun kalbine düşük işletim maliyetine sahip, kuvvetli ve dayanıklı 350PS gücünde motorumuzu koyduk” diyen Kanbolat, fren performansına yönelik de iyileştirmeler yapıldığını söyledi.
Gökçelik: “Ford Cargo üretim kapasitemiz 11 bin adet”
İnönü Fabrikası hakkında bilgi sunan Ford Otosan A.Ş. İnönü Fabrikası Müdürü Burak Gökçelik, toplam 1 milyon metrekare alan üzerine kurulu 70 bin metrekare kapalı alana sahip İnönü Fabrikası’nın, kamyon ile motor ve aktarma organları fabrikası olmak üzeri iki birimden oluştuğunu açıkladı.
1983 yılında üretime, 1984 yılında kamyon montajına başladıklarını, 1986 yılında ilk yerli dizel motoru geliştirerek İnönü Fabrikası’nda üretmeye başladıklarını ifade eden Gökçelik, 2007 yılının önemli bir yıl olduğunu ve 2007 yılı içinde elektronik enjeksiyonlu motora geçtiklerini, yine aynı yıl 5 silindirli motor üretimi gerçekleştirdiklerini ve yıl içinde Yeni Cargo ve 9 lt. motoru geliştirdiklerini bildirdi.
Ürün gamı ve çeşitliliğinde Türkiye’de bir numara olduklarını iddia eden Gökçelik, kalite politikalarından da söz etti. 1997 yılında ISO 9001, onu takiben çevre belgesi 14001’i aldıklarını ve 1999-2000 yılında Ford’un müşteri memnuniyet ödüllerini aldıklarını kaydeden Gökçelik, 2005 ve 2006 yılında da yalın üretim sisteminde Ford dünyası içerisinde en iyi motor ve aktarma organları seçildiklerini önemle vurguladı.
Kapasite hakkında da bilgi sunan Gökçelik, Cargo kamyonu 11 bin, Transit’in 4 ve 5 silindirli motorlarını 55 bin civarında ürettiklerini, 6 silindirli motor için 11 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Gökçelik, şanzımanı 45 bin, arka aksı 140 bin, ön düzeni 70 bin olarak işleyebildiklerini ve 210 bin montaj gerçekleştirebildiklerini söyledi.
Gökçelik, Kocaeli Fabrikası’nda üretilen Transit Connect’in parçalarının da İnönü’de üretildiğini açıkladı.
Yeni Ford Cargo farklı üstyapı kullanımına uyumlu hale getirildi
Ford Otosan mühendislerinin çalışmaları sonucunda yüksek performans ve düşük yakıt\yağ sarfiyatı sunan 350 PS gücündeki 9,0 lt. Ecotorq motor, Euro 1, 3 ve 4 normlarını karşılıyor. Yüksek dayanımlı CGI malzemeden üretilerek kullanım ömrü artırılan yeni motorda Euro 4 ile SCR sistemli, Adblue tanklı araçlarda ayrıca geliştirildi. Akustik, performansı ve ses kalitesi yükseltilmiş yeni büyük hacimli susturucular ile daha sessiz yolculuk sağlayacak olan yeni motor, her mevsimde aynı performası vermek için tasarlandı.
Yeni Ford Cargo 350PS’nin dış dizaynındaki önemli değişiklikler de dikkat çekiyor. Yeniden tasarlanarak daha heybetli bir görünüme kavuşan ön tampon ve tampon üzerinde yer alan ızgara ve farlar daha şık bir görünüm sağlıyor.
Ford Cargo’nun ön görünümünde yapılan en önemli farklılık ise ön kaputun üzerinde yer alan ve metal görünümü ile Yeni Ford Cargo yazısı. Bu özel tasarım yazı ile yenilenen ön kaput, Ford Cargo’nun önden görünümünde zenginlik sağıyor.
350 PS yeni çekicilerde standart olarak sunulan üst rüzgarlık ve yan yeleler, kullanılacak üstyapıya göre ayarlanabilir özelliği ile dikkat çekiyor ayrıca rüzgarlıklar hava direncini azaltarak yakıt tasarrufunda da ciddi avantajlar sağlıyor.
Yeni Ford Cargo 350 PS’nin aracın omurgası sayılan şasi de oldukça ayrıntılı olarak yenilendi. Şasisinde yeni traversler ve takviyelerle eğilme ve burulma direnci artırılırken, daha hafif yapı elde edilen Ford Cargo, şasi üzerinde sıralı delikler oluşturularak birçok üstyapı kullanımı için de uyumlu hale getirilmiş. Yol kamyonlarında da şasiler 40 ile 60 cm uzatılarak daha hacimli yükler için uygun hale getirilen Ford Cargo, kuvvetlendirilerek yenilenen şasinin yanısıra yenilenen süspansiyon sistemleri ile de dikkat çekiyor. Yoldan aldığı titreşimleri azaltacak şekilde yürüyen aksam üzerinden bir dizi özel dizayn değişikliği yapılan aracın yeni viraj denge çubukları, yeni amortisörlerle sürüş dinamiğinin geliştirilmesi tasarlanmış.
Retarder standart olarak sunuluyor
Debriyaj/fren kuvvetleri ve pozisyonlarında değişikliğe gidilen ve yeni vites pozisyonu ile de sürüş ergonomisi geliştirilerek daha konforlu rahat bir sürüş sağlanan araçta, Ford Otosan mühendisleri tarafından yaratılan ve patenti alınan, sürücünün vites değiştirme kuvvetlerini azaltan bir vites mekanizması bulunuyor.
Fren balata malzemesi iki kat artırılan ve balatanın çalışma basıncını 10,5 bara yükseltilerek geniş fren basma yüzeyi ve kuvveti elde edilen Ford Cargo’da 430 mm çapında debriyaj diskine geçilerek, debriyajın ısı ve kapasitesi artırılarak balata ömürlerinin de uzatılması sağlanmış. 350 PS motor ile satışa sunulan tüm Ford Cargo’nun özellikle çekici ve römork çeker araçlarda retarder standart olarak sunuluyor.
Yeni Ford Cargo 1835 için ayarlanabilen 5. teker dizaynı yapılarak, özellikle çekici kullanıcıları için yeniden tasarlanmış. Aracın üzerinde ileri - geri, aşağı yukarı ayarlanabilen yüksekliği 1050 ile 1250 mm arasında değişen 5.teker farklı birçok üstyapıya uygun kullanılabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.