• BIST 9949.01
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C

Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Vittorio Zagaia: “Intermodal taşımacılıktaki hizmetlerimizi diğer hizmetlerimize çok iyi entegre ettiğimize inanıyoruz”

Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Vittorio Zagaia: “Intermodal taşımacılıktaki hizmetlerimizi diğer hizmetlerimize çok iyi entegre ettiğimize inanıyoruz”
Albini & Pitigliani Spa’nın (Alpi World) % 50 iştirakiyle 1997 yılında kurulan Galata Taşımacılık, 25. yılını kutluyor. 13 kişi ile yola çıkan şirket, bugün 250’nin üzerinde çalışanı ile Türkiye lojistik sektörünün önemli oyuncularından biri haline geldi.

Yatırımlarına intermodal taşımacılık alanında da devam eden şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ve CEO’su Vittorio Zagaia, bu alana öz mal 45”PW High Cube konteynerler ile girmeyi tercih ettiklerinin altını çizerek, Galata’nın geniş kapsama alanı sayesinde bu hizmeti şirketin diğer hizmetlerine çok iyi entegre ettiklerine inandıklarını ifade etti.

Sayın Zagaia, Galata Taşımacılık’ın 1990’lı yıllarda taşımacılık ve lojistik sektöründe başlayan serüvenini Intermodal okuyucuları için özetler misiniz?

Şirketimizi, 1945 yılında kurulmuş olan İtalya’nın en köklü forwarding ve lojistik şirketlerinden Albini & Pitigliani Spa’nın (Alpi World) % 50 iştirakiyle 1997 yılında İstanbul’da kurduk. 13 kişi ve sadece İtalya karayolu taşıması yapan bir şirket olarak çıktığımız yola, bugün 250’nin üzerinde bir ekip ve İstanbul merkez ofis dışında, Çatalca ve Bursa Lojistik depolarımız, İstanbul havalimanı ofisimiz, Bursa, İzmir, Mersin şubelerimiz ve Ankara temsilciliğimiz ile devam ediyoruz. Karayolu, havayolu, denizyolu ve intermodal taşımacılıkta bir freight forwarding şirketi olarak faaliyet göstermekteyiz. Bununla beraber katma değerli lojistik hizmetler ve yurtiçi dağıtımda da gün geçtikçe büyüyen bir hacmi yönetmekteyiz.

Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Vittorio Zagaia

Bu yıl 25’inci yılınızı kutluyorsunuz. 25 yılda sektörün ulaştığı seviye ve Galata’nın sektör içindeki konumu ve katkıları konusunda neler söylemek istersiniz?

Senede 100 binin üzerinde yük elleçleyen bir firma konumundayız. Üst üste 3 sene Türkiye’nin en iyi işverenleri listesinde yerini alan şirketimiz, 2021 yılında ise Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Türkiye’nin en büyük hizmet ihraçatçıları listesinde de ilk 10’da yerini aldı. Sektörümüze her daim yenilik ve hizmet kalitesini en üst seviyeye taşımak adına kurgulanmış bir yapıya sahibiz.

Galata’yı freight forwarder olarak tanıyor ve bu alandaki uzman ve tecrübeli ekibiyle hızla büyüdüğünü biliyor ve yakından takip ediyoruz. Zaman içinde şirketiniz nasıl evrildi ve bugün Galata için tam anlamıyla entegre lojistik şirketi diyebilir miyiz? Hem freight forwarding hem de lojistiğin tüm dallarında verdiğiniz hizmetleri kısaca anlatır mısınız?

Biz tutucu bir yapıya sahibiz. Yani sağlam adımlarla hedefe doğru yürümeyi ekip olarak benimsemiş bir organizasyonuz. Her daim şirketimizin hedeflerini belirlerken gerçekleşebilir ve gerçekçi bütçelerle bir sonraki seneye hazırlanırız ancak aynı zamanda da her zaman farklı, olası olumsuzluklar için alternatif senaryoları da beraberinde çalışırız. Bu bize her daim riskleri önceden görebilmeye ve bertaraf edebilmeye, krizleri daha iyi yönetmeye imkan vermiştir. Dolayısıyla her başlattığımız yeni hizmeti mutlaka çok sağlam temellere oturturuz. Karayolunda örneğin bugün 17 ülkeye haftalık ve düzenli hizmet veren tek freight forwarding şirketi olduğumuzu söyleyebilirim. Hava ve denizyolunda ise geniş acente ağımızla global ölçekte bir kapsama alanımız var. Diğer önemli bir konu ise hizmet verdiğimiz sektör çeşitliliğimiz. Bu da bizim büyümemizde çok önemli bir pay almaktadır. Çünkü örneğin kriz ortamlarda her sektör aynı oranda etkilenmez. Sizin hizmet ağınız ve hizmet verdiğiniz sektör çeşitliliği çok olursa sisteminizi çok daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde organize edebiliyorsunuz.

Şirketinizin kadın çalışanlarının sayısının yüksek olduğunu görmekteyiz. Bu da iş yaşamında ve her alanda kadınlara verdiğiniz değer ve önemi gösteriyor. Galata’nın bu konuda öncülük de ettiğini biliyoruz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Bizim için bir işin kadını veya erkeği yoktur. O işin sahibi vardır. Biz ilk günden bu yana her zaman buna inandık ve bunu savunduk. Bugün ekibimizin neredeyse % 50’si kadındır lakin yönetim ekibimizin yüzde % 80’ni kadın yöneticilerden oluşmaktadır ve her biri bulundukları pozisyonu kendileri emekleriyle hak etmişlerdir. Biz sadece imkan tanımış ve destek olmuşuzdur. Ki sanırım bu da Galata’nın bir diğer özelliği. Bizde ön yargılara yer yoktur. Bizde kayıtsız şartsız destek olmak ve cesaretlendirmek vardır. Ne mutlu ki Galata’nın kadınları gerçekten çok cesur ve azimli. Bir o kadar da sahiplenici ve gerçek birer takım oyuncusu. İtalyanca’da bir söz vardır “ Oyun sertleşince sert oyuncular sahaya iner diye“, bizim kadın çalışanlarımız her daim sahadalar.

Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Vittorio Zagaia:“Intermodal taşımacılıktaki hizmetlerimizi diğer hizmetlerimize çok iyi entegre ettiğimize inanıyoruz”

Galata’nın Intermodal taşımacılık alanındaki faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyim? Denizyolu, karayolu ve demiryolu taşımalarını entegre ederek daha ekonomik ve hızlı çözümler üretmeye yarayan bu mod için orta ve uzun vadede ne gibi yatırım planlarınız var?

Intermodal taşımacılık, hizmetlerimiz içerisinde en yeni yerini almış hizmetlerimizden bir tanesidir. Bu taşımacılık moduna girerken de direk öz mal 45”PW High Cube konteynerler ile girmeyi tercih ettik. İlk yatırımımızı 2020 yılında yaptık ve bugün halen filomuza yatırım yapmaya devam ediyoruz. Alternatif bir taşımacılık hizmeti olan intermodal’in müşteri profili tümüyle farklıdır ve beklentileri de bir o kadar farklıdır aslında. Biz geniş kapsama alanımız sayesinde bu hizmeti diğer hizmetlerimize çok iyi entegre ettiğimize inanıyoruz. Nitekim siparişini verdiğimiz her bir konteynerimiz direk sisteme hızlı bir şekilde dahil oldu. Bu taşımacılık modu önümüzdeki dönemde daha da öne çıkacak. Buna sebep malum artan maliyetler, Avrupa Birliği yeşil mutabakatı gibi farklı sebeplere dayanmaktadır. Biz de kurgumuzu buna göre düzenliyoruz ve orta ile uzun dönem yatırım planlarımızı buna göre kurguluyoruz.

Pandemi sonrası birkaç yıla projeksiyon tutacak olursanız lojistik sektörünü ne gibi gelişmeler ve değişimler bekliyor olacak?

Pandemi sektörümüzün önemini bir defa daha gözler önüne serdi. Pandemi süresince uygulanan kısıtlamalarda hayatımızı aksatmadan idame ettirebilmiş olmamızdaki payı tartışılmaz çok önemlidir. Biz başlattığımız teknolojik dönüşüm sayesinde pandemi süresince evden çalışma sistemi ile yönettik ve şu anda da önemli bir bütçeyi bu teknolojik değişimin sürdürülebilirliği kullanmaya devam ediyoruz.

2019 ile 2021 yılını kıyasladığınızda ne oranda büyüdünüz?

Bütçelediğimiz ve hedeflediğimiz oranların ortalama % 20’nin üzerinde bir büyüme söz konusu oldu. 2020’de farklı ürünlerin taşımacılığından kaynaklanan bir büyüme ve lojistik kökenli bir artış varken, 2021’de ise bunu doğru öngörerek ve hesaplayarak bütçelerimize ekledik ve bunda da beklentilerimiz doğrultusunda büyümeye devam ettik. Kısacası olumlu etkilendik diyebilirim ancak en önemlisi her bir çalışanımız farklı bir tecrübeye ve iş yapma anlayışına evrildi. Bu gerçek bundan sonra beraberimizde yaşatmaya ve taşımaya devam edeceğimiz önemli bir değerimiz oldu.

Son aylarda hem Türkiye hem de dünya gündeminde Rusya – Ukrayna arasındaki savaş önemli bir yer tutuyor. Bugüne kadar ve bundan sonra yaşanacak süreçte Türk lojistik sektörünü ve Galata’yı neler bekliyor? Siz bu süreci nasıl yönetecek ve şirketinizin pazar payını koruyarak artırmaya çalışacaksınız?

Bu sektörde bu sene benim 32’nci senem. Sektörü tanımaya ve mesleğimi öğrenmeye başladığım günden bu yana her zaman söylediğim bir şey var “Türkiye coğrafi olarak bulunduğu konumu doğru kullanır ve yönetirse önünde hiç bir güç duramaz. Bugün de aynı şeyi söylemeye devam ediyorum. Doğrudur ki sanayileşme ve bugün teknolojik gelişim bir ülkenin kalkınması için en önemli gerçekler olmaya devam ediyorlar ancak bir o kadar da lojistik altyapınız ne kadar kuvvetli olursa siz bir o kadar ileri gidersiniz. Pandemi beraberinde tek merkezli tedarik sisteminin ne derece riskli olduğunu tüm dünyaya gösterdi (Çin örneği). Türkiye üretim kapasitesi ve kalitesi, kıvraklığı ve en önemlisi coğrafik konumu ile dünyanın en önemli tedarik merkezlerinden biri olabilir, kısmen oldu ancak daha fazla pay alabilir. Bunun için ancak altyapımızı kuvvetlendirmemiz, geliştirmemiz ve teknolojik atılımlarla desteklememiz gerekmekte. Bir ürünü en iyi şartlarda ve kalitede iyi maliyetlerle üretip rekabetçi olabilirsiniz ancak o ürünü neticede nihai alıcısına ulaştırmanız gerekir. Bunu doğru maliyetler ve süreçlerde gerçekleştiremezseniz ülkenin ekonomisinin kalkınmasında ciddi bir olumsuzluk yaratmış olursunuz. Bugün artan navlun maliyetleri, sistemsel sıkıntılar, uzun transit süreler Türk ihracatçısının önündeki en büyük engeller. Top yekün buna kanalize olmamız gerekiyor. Ukrayna ve Rusya savaşı dünyamızın 21’nci yüzyılda tarihe düşecek en kara lekelerinden biri lakin ekonomi çarkı dönmeye devam ediyor ve Türkiye burada sergileyeceği duruşla ticari eksenin kaymasından sebep kazanan olarak çıkabilir.

2022 yılıyla ilgili hedef ve beklentileriniz nelerdir? Yılın ilk çeyreğini değerlendirecek olursanız hedeflerinizle paralel bir üç ay olduğunu söyleyebilir misiniz?

2022 senesi bizim aynı zamanda 25’inci kuruluş yılımız. Yani bizim için ayrı bir önemi ve değeri var. İlk 3 ayda bütçelerimize paralel neticelerle ve hatta üzerinde rakamlarla yolumuza devam ettiğimizi söyleyebilirim. O sebeple bir dizi yatırımı erkene alma çalışamaları başlatmış bulunuyoruz. Bunlardan bir tanesi İstanbul Anadolu yakasında açmayı planladığımız yeni lojistik depomuz. Bir diğeri ise mevcut intermodal kontetyner sayımızı daha da artırmak. Bunun yanısıra Afrika kıtasındaki açılım ve yatırımlarımızı devam ettirerek bu kıtada büyümeye devam etmek istiyoruz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77