• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara -1 °C

GAZ Yepyeni Yüzüyle Türkiye Pazarında Söz Sahibi Olmak İstiyor

GAZ Yepyeni Yüzüyle Türkiye Pazarında Söz Sahibi Olmak İstiyor
Özellikle GAZelle marka hafif ticari aracını yakından tanıdığımız GAZ Group, büyük bir dönüşüm yaşıyor.

Rusya’nın en büyük araç üreticisi olan firma hemen bütün alanlarda ve modellerinde önemli iyileştirmeler yaptı. Türkiye’de de yeniden üretime başlayan firmanın merkezini ve devasa fabrikasını ziyaret ederek üretimi yerinde gördük, yeni araçları test etme şansı bulduk.

Haberin Fotoğraf Galerisi

Rusya’nın en büyük ve köklü araç üreticilerinden GAZ Group yeni araç serisi ve vizyonuyla Türkiye pazarında iddialı oyunculardan olmaya hazırlanıyor. Kısa bir süre önce Adapazarı’nda yeniden üretime başlayan firma özellikle hafif ticari araç ve off-road ticari araç segmentlerinde dikkat çekici ürünlere sahip. Kargo Haber dergisi olarak GAZ Group’un Rusya’da merkezini ve devasa fabrikasını yerinde inceledik, üst düzey yöneticilerden bilgi aldık. Yaptığımız incelemelerde gördük ki, GAZ markasının arkasında köklü bir geçmiş, güçlü bir teknoloji ve üretim gücü olduğunu gördük.

GAZ ismi bulunduğu şehirden geliyor

Bu yıl 85inci yılını kutlayan GAZ Group’un ilk fabrikası eski adı Gorki olan Nizhny Novgorod şehrinde kurulmuş. Gorki Otomobil Fabrikası’nın kısaltması Rusça GAZ olduğu için bu isimle devam edilmiş. Zaman içerisinde büyüyen fabrika şu an 600 hektarlık yani 6 milyon metrekarelik alana yayılmış. Fabrika, yan sanayi ile birlikte 20 bin kişiye istihdam sağlamış. 1990’lı yılların başına kadar hem otomobil hem de ticari ve askeri araç üreten fabrika şimdilerde kendi markasıyla otomobil üretmiyor. Bazı global markaların yerel üretimlerinin yanı sıra GAZ markası ile ticari ve askeri araçlar üretiyor. Kurulduğu günden beri 350’den fazla model ile 18 milyon araç üretmiş.

Arkasındaki büyük güç

Dışa açılma politikası ile birlikte bir çok kurumu özelleştiren Sovyet Rusya bugün en büyük pazarlardan biri haline geldi. Bazı dengeler gözetilse de global firmalar yerel firmalarla ortaklıklar kurabiliyor hatta dolaylı olarak bilinenden daha fazla yatırım yapabiliyorlar. GAZ Group’un arkasında mali yapısı biraz karışık görünse de en basit haliyle ve birkaç istatistikle anlatmaya çalışalım. GAZ Group, ‘Russian Machines’ adlı bir yatırım holdingine bağlı faaliyet gösteriyor. Russian Machines’in bünyesinde 27 fabrika, 57 bin çalışan ve demiryolları, zirai makine gibi alanlarda faaliyet gösteren 5 ana şirket bulunuyor. Russian Machines ise global bir firma olan Basic Element Group’a bağlı. Bu ana firmanın ise toplamda 200 bin çalışanı bulunuyor.

Otomobil üretimi ile başlayan yolculuk yön değiştirmiş

GAZ Yepyeni Yüzüyle Türkiye Pazarında Söz Sahibi Olmak İstiyorGAZ Group’un merkez fabrikası içerisinde bulunan müzesini müze direktörünün detaylı anlatımı ile ziyaret etme fırsatı bulduk. 1932 yılında ilk kez otomobil üretimi gerçekleştirilmiş. 1938 yılına kadar otomobil üretimi ile birlikte; 17 kişilik otobüs, kamyon, kamyonet gibi farklı araçların üretimleri de başarıyla gerçekleştirilmiş. Bu araçların üretiminde epey yol alınmışken ikinci dünya savaşının başlaması ile sivil üretim durdurularak devletin isteği ile askeri araç üretimine geçilmiş. Savaş sonrası yeniden sivil araç üretimleri başlasa da askeri araç ve otomobil üretimi ağırlıkta olmuş. Fabrikanın teknik altyapısı öyle bir noktaya ulaşmış ki, soğuk savaşa yıllarında amfibi araçları gibi araçların üretiminin yanı sıra hover gibi havada giden deneysel araçların üretimleri de denenmiş.

1980 sonrası üst düzey kalitede otomobil üretimleri de yapan firma, hükümetin lüks araçların sosyal dengeyi korumada olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtmesi üzerine orta sınıf araçlara yöneldi. 1991 yılında SSCB’nin dağılmasıyla başlayan süreçte batı kalitesinde otomobiller yapılmaya başlansa da ülkenin ekonomik durumu bu ürünlerin satışı için pek uygun değildi ve 90’ların ortalarında GAZ Group otomobil üretimini tamamen durdurdu.

2004 yılında off-road kamyon markası URAL’ı da bünyesine katan firma hafif ticari, kamyon, otobüs ve özel amaçlı kullanım araçları üretmeye odaklandı. CNG motor üretiminde öncü firmalardan olan GAZ, elektrikli araçlarda da söz sahibi olmak için çalışıyor.

Global arayışlar ve Türkiye’nin önemi

Gaz Group Rusya’da hafif ticari sektörünün yüzde 50’sini, otobüs sektörünün yüzde 75’ini, kamyon sektörünün de yüzde 31’ini elinde bulunduruyor. Tüm alanlarda oldukça güçlü ancak pazarda oyuncu sayısının çoğalması ve pazarın yatay büyüme trendinde olması sebebiyle yepyeni bir global büyüme stratejisi geliştirmişler. Şu an 40 civarı ülkeye ihracat gerçekleştiriyorlar. Türkiye GAZ Group için hem önemli bir partner hem de önemli bir pazar. Rusya dışında sadece Türkiye ve Kazakistan’da fabrikaları var. Öncelikle Türkiye’de iyi bir satış grafiği yakaladıktan sonra Türkiye üzerinden Orta Doğu ve Afrika ülkelerindeki yerlerini sağlamlaştırmak, yeni pazarlarda “biz de varız” demek istiyorlar.

Moskova’da gerçekleştirilen Comtrans Fuarı’nda sohbet etme imkanı bulduğumuz GAZ Group global pazarlama ve satıştan sorumlu başkan yardımcısı Christian Kremer, son dönemde yepyeni bir yapılanma ve strateji geliştirme sürecinde olduklarını, tüm bu planlamaların kavşak noktalarından birinin de Türkiye olduğunu söyledi. Türkiye pazarına ve Türkiye’de üretim yapmanın doğru bir karar olduğuna hep inandıklarını belirten Kremer, özellikle GAZelle marka hafif ticari araçlarına çok güvendiklerini, kısa sürede pazardan en az yüzde 5 pay almayı hedeflediklerini belirtti.

Farklı arazi koşullarında araçları test ettik

GAZ Yepyeni Yüzüyle Türkiye Pazarında Söz Sahibi Olmak İstiyor

Kargo Haber Dergisi olarak GAZ Group’un özel test alanında ve zorlu arazi koşullarında hemen tüm araçları test etme şansı bulduk. Test öncesi firma yetkililerinin güven dolu konuşmalarının haklı olduğunu gördük. Yeni araçlar performans ve konfor testlerini başarıyla geçtiler.

Elektrikli GAZelle NEXT Geliyor

GAZ Group Comtrans Fuarı’nda bir çok ilki sergiledi. Belki de bizi en çok ilgilendiren yenilik elektrikli GAZelle NEXT oldu. 4.6 şasisinde düşük seviyede üretilen bu araç tekerlekli sandalye girişine de uygun. 98 kW gücünde bir üç fazlı endüksiyon elektrik motoruna sahip aracın şarj sistemi hem endüstriyel (380 V) hem de evdeki (220 V) şebekeler için uygun. 3 saatten daha kısa şarj olabilen araç şimdilik 120km mesafeye sahip. Ürünle ilgili açıklama yapan GAZ Grubu Başkanı Vadim Sorokin, elektrikli araç motor ve bileşenlerine büyük yatırımlar yaptıklarını, sürekli bir geliştirme faaliyeti içerisinde olduklarını belirtti. Sorokin, yıl sonu itibariyle bu alanda yeni bir döneme gireceklerini vurguladı.

Elektrikli aracın dışında Türkiye pazarına da sunulacak olan genişletilmiş yük kapasitesi ve gövde alanı bulunan yeni bir ticari araç GAZelle NEXT 4.6 serisi de tanıtıldı. Yeni seride 1.5 ton'dan 2.62 tona kadar yük kapasitesi, genişletilmiş gövde alanı ve düz gövde, geliştirilmiş ergonomi, daha yüksek bir aktif güvenlik seviyesi bulunuyor. Van ve minibüs seçeneğinde uzunluk 700 mm artarken, ABS ve ESP sistemleri, aks, fren istemi gibi bir çok birleşen yenilenmiş. Fuarda sunulan prototip 490 Nm'ye kadar tork aktarımı sağlayan mekanik bir altı ileri vites kutusu ile donatılmış.

GAZelle NEXT 4.6 minibüs sadece artan taşıma kapasitesinde değil aynı zamanda 3.950 mm'ye kadar uzanan tekerlek tabanında da farklılık arz ediyor. Genişletilmiş vücut alanı, minibüsün yolcu kapasitesini 20 kişiye çıkarmasına izin verdi. Araç, Fransız şirketi Punch Powerglide tarafından üretilen otomatik bir dişli kutusu ile donatılmış. Otomatik şanzımana sürekli tork aktarımı, aracın düzgün hareket etmesini ve yolcuların yüksek konfor seviyesinde olmasını sağlıyor.

GAZelle NEXT 4.6'nın temel özellikleri şöyle: brüt ağırlık - 4.6 ton; yük kapasitesi 2.62 ton; boyutlar (uzunluk / genişlik / yükseklik) - 6580/2513/2310 mm; motor - Cummins ISF 2.8 (hacim 2.8 litre, güç 149.6 hp, tork 330 Nm, maksimum hız 130 km / s).

Yeni Off-Road Serisi Tanıtıldı

GAZ markasının çeşitli modellerine dayanılarak oluşturulan offroad araç dizisi tanıtıldı: amfibi araç Sobol, sefer aracı Vepr NEXT ve kamyonet Vepr NEXT. Geniş bir coğrafyaya sahip olan Rusya, zorlu arazi ve hava koşullarına sahip bir ülke. Özellikle kuzey bölgelerde madencilik ve bilimsel araştırmalar için sıra dışı araçlara ihtiyaç duyuluyor. GAZ bu alanda oldukça deneyimli bir firma. URAL markasının satın alınmasından sonra bu deneyim daha da pekişmiş. Örneğin bir amfibi araç 4 kişilik bir araştırma ekinin Sibirya tundralarında hiçbir şeye ihtiyaç duyulmadan en az 10 gün yaşamlarını sürdürmelerine göre tasarlanmış. Jenaratörden, bilimsel numune sitemine bir çok detay düşünülmüş.

Yeni off-road kamyon serisinde motor, güç açısından önemli yenilikler var fakat asıl yenilik dış tasarım ve kabin için konforda yapılmış. URAL markasının satın alınmasından sonra ilk kez bu denli köklü değişiklikler yapılmış. Kendinizi çok güvende hissederek zorlu arazi koşullarında konforlu bir şekilde seyahat edebiliyorsunuz.

Vepr NEXT sefer aracı, GAZEL NEXT minibüsünün tüm metal gövdesinin üzerine kurulu bir offroad kamyon ve GAZ-33088 Sadko'nun platformunda yaratılmış. Çift sıralı kabin altı yolcu ve bir sürücü için tasarlanmış. Vepr NEXT toplama aracı ayrıca yedi yolcu koltuğuna sahip. Aracın üzerine, arkadan açılan taraflı bir metal şamandıra gövdesi takılmış. Geniş bir kapı açılımına sahip ferah ve konforlu bir kabin, anatomik desteği, beş ayar seviyesi ve bir bel desteğine sahip yaylı bir sürücü koltuğu ile donatılmış. Ön ve arka dingillerdeki kendinden kilitli diferansiyeller, hız düşürme dişlisi, lastik basınç kontrol sistemi, yüksek yerden yükseklik, geniş yaklaşma / gidiş açısı, offroad lastikli 18 inçlik tekerlek diskleri ve güçlü mekanik vinç Vepr NEXT aracı en zor engellerin üstesinden gelmek için. Aynı zamanda, NEXT serisinin gövde ve kabini kullanımı, offroad kamyonunda alışılmadık derecede yüksek bir ergonomi ve konfora sahip bir sürücü ve yolcu kapasitesi sağlıyor.

Vepr NEXT otobüsünün başlıca performans özellikleri ise şöyle, Brüt ağırlık 6850 kg; taşıma kapasitesi 2,5 ton, 2 ton (otobüs)’dur. Toplam uzunluk 6430 mm (toplam), 6500 mm (otobüs), genişlik 2268 mm; boşluk 315 mm'dir. 149 beygir gücünde ve 490 Nm'lik maksimum torka sahip en son teknoloji ürünü dizel motor YAMZ-534 araca monte edilmiş.


Ağır ticari araçlar için YMZ dizel motor

GAZ Group, Comtrans’ta ağır vasıtalar ve dizel jeneratör setleri için YMZ-770 serisi dizel motorunu ve YMZ-53414 CNG motorunu da tanıttı.

YMZ-770 motor, 12.43 litre deplasmanlı ve 360-550 hp'lik bir güç aralığına sahip, 130 x 156 mm ebatlı, 6 silindirli, ağır hizmet tipi dizisel motorun bir prototipidir. YMZ-770 ailesi, ortak bir demiryolu yakıt enjeksiyon sistemi, egzoz gazı devridaimi sistemi, içinde bir eksantrik mili bulunan bir monoblok 24 valfli silindir kafasına sahip. Temel donanım 250 barlık bir yanma basıncı için tasarlanmış. Motorlar küresel motor yapımındaki küresel trendlere uygun. Bunlar verimli, 1 milimetrenin üstünde bir ömre ve Euro 6 çevre şartlarına uygundur. YMZ-770 ağır hatlı dizel motorların kademeli tasarımı, önemli bir artırıcı kaynaktır. 1700-2500 Nm'lik tork aralığı, araçların yüksek çekiş-dinamik özelliklerini sağlıyor. YMZ-770 motorları, ağır nakliye, inşaat, ocak taşıtları, traktörler, biçerdöverler, demiryolu ekipmanları, gemi ve dizel jeneratör setleri üzerine kurulum için dizayn edilmiş.

YMZ-530 motorları, orta boy motor ailesinin yeni nesil üyelerinden. Euro 6 seviyesi altı silindirli motorun gelişimi için bir platform niteliğinde. YMZ-53613 motoru Ural NEXT ve MAZ araçları ile LIAZ şehir ve şehir içi otobüsler için tasarlanmış, 312 hp gücündeki 6 silindirli sıralı Euro-5 dizel motorudur. YMZ-536 altı silindirli Euro-5 motor serisi, petrol ve yakıt tüketiminin teknik ve ekonomik göstergelerini, 240-330 hp'lik geniş bir güç aralığı ve 900-1370 Nm'lik bir torku geliştirerek, 800- 1000 bin km. Euro-5 parametrelerinin başarısı SCR egzoz gazı nötralizasyon sistemi tarafından sağlanmaktadır.

YMZ-53414 CNG motoru, Vector NEXT otobüsleri, GAZON NEXT orta tonajlı otomobiller ve MAZ kamyonlar için tasarlanmış, 170 bg gücündeki Euro-5 standardının 4 silindirli sıralı bir gaz motorudur. Temel tasarım güncellenmekte ve geliştirilmekte ve gaz motorlarının uygulanabilirliği genişlemektedir. YMZ-530 CNG 4 silindirli sıralı gaz motorları, 150-170 hp'lik bir güç aralığına, 493-590 Nm'lik bir torka, 700-900 bin km'lik ömrüne sahiptir.

Yeni Ural Ailesi tasarım ve ergonomi ile dikkat çekiyor

Geçmişten beri off-road araçları ile dikkat çeken Ural markası, GAZ Group bünyesine girdikten sonra önemli bir değişim süreci yaşadı. Uzun yıllar sadece off-road araçlar üretildikten sonra bu yıl lansmanı yapılan 6x4 tekerlek düzenlemesine sahip karayolu araçları ile yeni bir sayfa açıldı. Yaroslavl şehrinde bulunan fabrikada yeni bir üretim hattı açıldı ve hem Rusya pazarı hem de ihracat için yeni araçlar geliştirildi.

Ural NEXT konsepti güvenlik, verimlilik ve konfor prensipleri üzerine geliştirildi. Tek sıra yada çift sıra olarak 2 farklı kabin seçeneği bulunan yeni araçlar özellikle sürücü konforu için özel olarak tasarlandı. 330 hp gücünde ve 9 vitesli şanzımana sahip.

Brüt ağırlığı 10 ton olan yeni GAZon Next orta vasıta kamyonu


Comtrans Fuarı’nda toplam 10 ton ağırlığında GAZon NEXT orta seviye yeni bir kamyon modeli de sunuldu. Yeni kamyon, GAZon NEXT 8.7 modelinden, 1 ton daha fazla yük taşıma kapasitesi, ayarlanabilen yükleme yüksekliği ve genişletilmiş düz gövde biçimi ile farklılık gösteriyor. Ayrıca tasarım, ergonomi ve bazı teknolojik yenilikler de söz konusu.

Düz gövde genişliğinin 2550 mm'ye kadar uzatılması, gövde içinde 12 euro palet yerleştirilmesini sağlıyor. Aracın ana tasarım özelliklerinden biri olan arka aksın hava süspansiyonu, yükleme ve boşaltma esnasında gövde yüksekliğini ayarlamanıza ve sürüş sırasında, yüklenme derecesine bakılmaksızın sabit bir seviyede tutmanıza ve aynı zamanda düzgün olmasını mümkün kılıyor.

Aracın fren sistemi, ABS ve ASR işlevleri ile tüm tekerleklerde disk mekanizmalarıyla pnömatiktir. Motor freni için ek bir fren sisteminin kurulması, özellikle dağ yollarında ve dik yamaçlarda sürüşlerde frenleme verimliliğini artırmaya ve fren balatası aşınmasını azaltmaya olanak tanıyor. YMZ-534 motor gücünün 170 beygire kadar yükselmesi ve maksimum 664 Nm tork, aracın gelişmiş çekiş ve dinamik özellikleriyle sonuçlanmış ve yakıt tüketiminde azalma olmuş.

Haberin Fotoğraf Galerisi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77