Bayram tatiline araba ile çıkmayı planlayan sürücülere güvenli bir yolculuk için önerilerde bulunan Goodyear, bakımı çok iyi yapılmış, çok iyi hazırlanmış araç ile seyahate çıkmayı öneriyor.
Bayramda çok sayıda sürücü seyahatlerine, araçlarını yeterli şekilde hazırlamadan ve iyice dinlenmeden başlıyor. Yapılan araştırmalar; bayramda gerçekleşen kazaların iki temel nedeninin, bakımı yapılmamış ya da yetersiz yapılmış araçlar ile yorgun sürücüler olduğunu gösteriyor.
Goodyear, seyahate çıkacaklar için, bakımı çok iyi yapılmış, çok iyi hazırlanmış araç ile yola çıkmayı öneriyor. Tatile çıkan sürücülerin pek çoğu seyahat öncesinde araçlarının bakımını yapmayı ve gerekli güvenlik önlemlerini almayı unutur. Araştırmalar; araçlardaki arıza ve teknik sorunların yüzde 32'sinin genellikle tatil yolunda meydana geldiğini gösteriyor. Ayrıca eşyalarınızı araca uygun şekilde yüklediğinizden emin olun. Seyahat esnasında ihtiyacınız olabilecek eşyalarınızı aracınıza en son yükleyin ki gerektiğinde kolayca ulaşabilin.
Yaz aylarında araç kullanmanın; yoğun trafik, uzun mesafe, gece ve gündüz şartlarında sürüş, bir anlamda sürücünün sınırlarını denemek anlamına geldiğinin altını çizen Goodyear, şu önerilerde bulunuyor: “Araştırmalar; sürücülerin büyük çoğunluğunun yorgunluk, uyku hali ve dikkat kaybının sürüş becerileri üzerindeki olumsuz etkisini göz ardı ettiğini gösteriyor.
Emniyet kemeri, araçlarla yapılan yolculuklar için geliştirilmiş en basit ancak en önemli güvenlik ekipmanıdır. Kemerin doğru kullanımı, varlığı kadar önemlidir. Koltuk uygun konuma getirildikten sonra, kemerin üst bölümü boyuna direk temas etmeyecek biçimde ayarlanmalı, alt kısmı ise, karnın altından, kalça hizasından geçmelidir. Kemer mutlaka gergin olmalı, beden ile kemer arasında boşluk kalmamalıdır. Olası kazaların önüne geçmek için en önemli unsurlardan biri de hız limitlerine uymaktır. Hız limitlerini belirten trafik işaret ve işaretçilerine riayet etmek güvenli bir yolculuğun olmazsa olmazlarındandır.
Dinlenme ve mola noktaları ile seyahatin önceden planlanması, varış yerine güvenli ve rahat şekilde ulaşmanızı sağlamak için gereklidir. Mola yerlerini önceden planlamayan sürücüler, kendilerini birkaç kilometre daha gitmek için zorlar ve bunun sonucunda riskler artar.
Yoğun trafik veya gündüz sıcaklığından dolayı sürücülerin pek çoğu gece yola çıkmayı tercih eder. Gece araba kullanmak, vücut üzerinde olumsuz etkilere neden olur ancak bunlar genellikle sürücüler tarafından dikkate alınmaz. Kazaların yaklaşık yüzde 40’ı gece meydana gelmektedir. Zira gece araba kullanan sürücülerin sürüş becerileri azalmaktadır. Bunun sonucu olarak sürücüler; şeritlerde bir sağa bir sola geçmek, belirli bir hızı tutturamamak ve pek çok kez direksiyon hakimiyetini kaybetmek gibi sorunlar yaşarlar.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.