• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 14 °C

Hava Kargo Eylül Ayında Daha İyi Bir Performans Gösterdi

Hava Kargo Eylül Ayında Daha İyi Bir Performans Gösterdi
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hava kargonun 2019 seviyelerine kıyasla düşük kalsa da toparlanma eğilimimin Eylül ayında da güç kazanmaya devam ettiğini açıkladı. Ağustos ayına kıyasla Eyül ayında hava kargo talebi artış gösterdi.

IATA verileri hava kargo talebinin Eylül ayında ton kilometre cinsinden (CTK) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 aşağıda gerçekleştiğini, uluslararası kargoda ise bu oranın yüzde 9.9 olduğunu gösteriyor. Hava kargo Eylül ayında ise Ağustos ayına kıyasla yıllık bazda yüzde 12.1 ve aylık bazda da yüzde 3.7 iyileşme kaydetti.

Kapasite düşük kalıyor

IATA, hava kargoda talep yüksek olsa da taşıma kapasitesinde önemli bir düşüş olduğunu, ton kilometre cinsinden hava kargoda küresel kapasitenin Eylül ayında yüzde 25.2 azaldığını, uluslararası operasyonlarda ise bu düşüşün yüzde 28 olduğunu duyurdu. Bu rakamlarla hava kargo kapasitesindeki düşüşün talepteki gerilemeye kıyasla yaklaşık üç kat daha fazla olduğu gözleniyor.

IATA Başkanı Alexandre de Juniac, yolcu talebindeki büyük düşüşe kıyasla hava kargodaki gelişmelerin olumlu seyir izlediğini belirterek

"Hava kargo hacimleri 2019'un altında olsa da yolcu talebinde gözlenen büyük zorlukların yanında çok farklı bir grafik izliyor. Hava kargoda işin yüzde 92'sini koruyoruz. Fakat uluslararası yolcu talebinde pazarın yüzde 90'ı kaybolmuş durumda. Olumlu göstergeler hava kargo talebindeki iyileşmenin devam edeceğini gösteriyor. Kuzey Amerika ve Afrika merkezli hava kargo şirketleri 2019 yılına kıyasla talepte yeni kazanımlar elde ettiler. Ancak hava kargo kapasitesindeki sorunlar kendini hissettiriyor. COVID-19'daki yeni dalganın etkisi yolcu talebi tarafında yansımasını gösterecek ve hava yolu şirketlerinin de bu yönde yeni planlamalar yapacağı anlaşılıyor. Bu da en çok ihtiyaç duyulan bir zamanda hava kargo kapasitesinde yeni düşüşler olacak anlamına geliyor "dedi.

Kuzey Amerika ve Afrika daha hızlı toparlanıyor

Bölgesel bazda bakıldığında Kuzey Amerika ve Afrikalı hava yolu şirketlerinin yıllık bazda iyileşme kaydettiği, diğer bölgelerin negatif kaldığı görülüyor.

Bölgesel bazda Eylül ayında hava kargo talebi Asya - Pasifik pazarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14.6 daha aşağıda gerçekleşti. Ağustos ayında düşüş yüzde 16.4 idi. Asya-Kuzey Amerika ile Asya-Afrika rotalarında 2019'da çok güçlü olan talep üzerindeki baskı devam ediyor. Hava yolu şirketleri birçok yeni rotalar eklese de uluslararası kargo kapasitesi bu bölgede yüzde 32 düşüş gösterdi.

Kuzey Amerikalı taşıyıcılar ise hava kargoda kriz öncesi seviyeleri yakaladılar. Uluslararası talep 2019'un aynı dönemine kıyasla yüzde 1.5 artış kaydetti. En güçlü talep Asya - Kuzey Amerika rotasında oldu.


Avrupalı taşıyıcılarda tablo parlak değil

 

Avrupa merkezli taşıyıcılar ise 2019 yılına kıyasla bu Eylül'de hava kargo talebinde yüzde 15..7 düşüşle karşılaştı. Ekonomilerde yaşanan hafif toparlanmalara ve ihracat artışlarına rağmen Avrupa 'da hava kargo negatif kalmaya devam ediyor. Uluslararası kargo kapasitesi de bu kapsamda yüzde 32.8 azaldı.

 

Öte yandan Ortadoğu bölgesinde hava kargo talebi Eylül' de yüzde 2.5 düşse de, Ağustostaki yüzde 6.7'lik düşüşe kıyasla daha küçük oranlı bir azalış oldu.

 

Bölgesel bazda en büyük düşüş yüzde 22.2 ile Güney Amerikalı taşıyıcılarda meydana geldi. Afrika hava kargoda Eylül ayı verileriyle yüzde 9.7'lik talep artışı sağladı.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77