Sullivan hava kargo sektörünün önceliklerini sürdürülebilirlik başlığı altında “2050 yılına kadar net sıfır hedefimize ulaşmak, Süreçleri modernize etmeye devam etmek, Lityum pilleri güvenle taşımak için daha iyi çözümler bulmak ve Hava kargosunu yeni yetenekler için çekici hale getirmek” şeklinde sıraladı.
IATA’nın Küresel Kargo Başkanı Brendan Sullivan hava kargonun son dönemdeki performansını değerlendirerek “Hava kargo, Kovid krizi sırasında değerini gösterdi. Küresel tedarik zincirlerinin omurgası, e-ticaretin etkinleştiricisi ve dünyanın çok iyi bildiği tıbbi ekipman ve aşıların yüksek değerli ve kritik gönderilerini dağıtmanın en iyi yolu olan sosyal ve ticari bir yaşam çizgisi olduğu herkes için açıktı. Hava kargo 2021’de 204 milyar dolar gelir elde ederek harika bir yıl geçirdi. Ancak şu anda, sosyal ve ekonomik zorluklar artıyor.
Ukrayna’daki savaş tedarik zincirlerini bozdu, jet yakıtı fiyatları yüksek ve ekonomik oynaklık GSYİH büyümesini yavaşlattı. Buna rağmen olumlu gelişmeler var. E-ticaret büyümeye devam ediyor, Kovid kısıtlamaları hafifliyor ve yüksek değerli özel kargo ürünleri ekonomik iniş çıkışlara karşı dirençli olduğunu kanıtlıyor.Net sıfır taahhüdümüzü gerçekleştirmek, süreçleri modernize etmek, lityum pilleri güvenli bir şekilde taşımak için daha iyi çözümler bulmak ve hava kargoyu yeni yetenekler için çekici hale getirmek kritik önem taşıyor. yolcu trafiğinin güçlü toparlanması, kargo için daha fazla göbek kapasitesi getiriyor” dedi.
“Net sıfır için dengeli bir hedefimiz var”
Brendan Sullivan sürdürülebilirlik konusuna özel bir vurgu yapan konuşmasında şunları söyledi;
“Geçen yıl endüstri, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde etmek için anıtsal bir karar aldı. Şimdi taahhüdümüzü karbon emisyonlarını azaltmak için eylemlere dönüştürmeliyiz. Net sıfıra ulaşmak için dengeli bir planımız var. 2050 yılına kadar olası bir emisyon azaltma senaryosuna göre, Karbon emisyonu azaltımımızın yüzde 65’i Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) kullanımından gelebilir. Hidrojen ve elektrikli tahrik sistemleri dahil olmak üzere yeni teknolojilerden yüzde 13’lük bir katkı bekliyoruz ve karbon azaltma hedefinde yüzde 3’lük bölüm de daha verimli operasyonlardan ve altyapıdan gelmelidir.
Bu hedefe ulaşmada yüzde 19 ise karbon yakalama yoluyla elde edilecek.
Hava kargo SAF konusunda somut adımlar atıyor. BP ve Neste, DHL Express’e 2026’ya kadar 800 milyon litreden fazla SAF sağlamayı taahhüt etti. Lufthansa Cargo, Shell’den 1.8 milyon mt SAF satın alıyor. AFKLM Cargo, Kenya’nın taze tarım ve bahçe ürünlerini Amsterdam üzerinden küresel pazarlara getirmek için SAF’ı kullanacak ve FedEx ve DHL Express, 2030 yılına kadar operasyonlarının yüzde 30’unu SAF ile güçlendirecek.”
Karbon ayak izi ölçümü ve raporlama
Bu örneklerden de görülebileceği gibi, SAF’ın sürdürülebilirlikte anahtar bir rol oynadığını vurgulayan Brendan Sullivan, “Havayolları 2021’de mevcut olan SAF’ın her damlasını kullandı ve bu yıl da aynı olacak. Zorluk, SAF üretim kapasitesidir. Bunu artırmak için de devlet desteğine ihtiyacımız var. Doğru teşviklerle, 2030 yılına kadar 30 milyar litre SAF görebiliriz. Bu, uygun fiyatlarla bol miktarda SAF miktarına yönelik net sıfır hedefimize doğru açık bir kırılma noktası olacaktır. Ayrıca net sıfıra doğru ilerlediğimizi de gösterebilmeliyiz. Her sektörden karbon ayakizlerini raporlamaları isteniyor. Buna müşterilerimiz de dahildir. Bu nedenle, karbon üretimimizi ölçebilmemiz ve sevkiyat yoluyla doğru bir şekilde raporlayabilmemiz çok önemlidir. Doğru araçlar ve doğru politikalarla sektörümüz için net sıfıra ulaşılabilir. Sektör olarak taahhütte bulunduk.”
Hava kargoda da güvenlik önemli
Konuşmasında güvenlik konusunda da açıklamalarda bulunan Brendan Sullivan, “Ayrıca güvenlik konularında da hızlı ilerlemeye devam etmeliyiz. Ukrayna’daki savaş, birçok mültecinin evcil hayvanlarıyla seyahat etmesi nedeniyle canlı hayvanların güvenli bir şekilde taşınmasının önemini ön plana çıkardı. IATA Canlı Hayvan Düzenlemeleri, CEIV Canlı Hayvanlar sertifikasyonunda olduğu gibi amaca uygun olduğunu kanıtladı ve evcil hayvanlarıyla seyahat eden mültecileri desteklemek için bunu özel rehberlikle hızla tamamladık. Bu, gurur duyabileceğimiz bir başarı öyküsüydü. Lityum pillerin güvenli kullanımını daha da geliştirmek için kaydettiğimiz ilerlemeden de gurur duyabiliriz. Hava kargo için bu kesinlikle bir önceliktir. Ve geçen yıl boyunca, birkaç yüksek profilli olay bize bunu hatırlattı. Kargo olarak taşınan lityum pillerin yönetmeliklere uygun olmasını sağlamak için iyi bir ilerleme kaydediyoruz. Ancak en iyi düzenleyici yapı bile, kurallara uyulmadığı takdirde hiçbir şey ifade etmez. Özellikle e-ticaret faaliyetlerine yeni ve deneyimsiz giriş yapanların çoğalmasıyla birlikte, lityum pillerin taşınmasıyla ilgili bir sorundur” dedi.
Daha büyük motivasyon olamaz
Brendan Sullivan konuşmasının son bölümünde şu değerlendirmelerde bulundu: “Birçok zorluktan bahsettim. Önümüzde hepimiz için gerçek ve zor bir iş var. Ve küresel ekonomik ve politik gelişmeler gidişatı daha da zorlaştırabilir. Ancak Kovid-19 ile yaşadıklarımızın yanında bu sorunlar daha hafif kalacaktır. Ve bizi motive edecek şimdi çok şey var. Günlük hava kargo, gezegendeki yüz milyonlarca işçinin işini güvence altına alan küresel tedarik zincirlerini desteklemektedir. Teslim ettiğimiz önemli kargolar arasında ilaçlar ve aşılar var.
Pandemi döneminde, kriz ve doğal afet dönemlerinde taşıdığımız insani yardımlar hayat kurtarıcı olabiliyor. Teslim ettiğimiz her sevkiyatla, insanların daha iyi hayatlar yaşamalarına ve daha iyi gelecekleri güvence altına almalarına yardımcı olduğumuzu somut olarak bilmekten daha büyük bir motivasyon olamaz.”
Hava Kargo Dirençli Bir Süreçte
Hem iç hem de dış hat uçuşlarında büyük artış ve yolcu sayısında rekor bir yükseliş yaşanırken, Rusya-Ukrayna savaşı hava kargo piyasalarını birçok yönden olumsuz etkiliyor. En büyük hava kargo şirketleri bu savaş ortamından büyük ölçüde etkilendiği için bu negatif tablo hava kargonun bütününe yansıyor.
Çin’in ihracat pazarlarına güçlü dönüşü ise son aylarda hava kargoyu destekleyen önemli bir faktör oldu. Küresel olarak, Asya pazarındaki toparlanma, en büyük kargo pazarlarından bazılarında hava kargo talebinde pozitif büyüme getirdi. G7 ülkelerindeki enflasyon seviyeleri Kasım 2020’den bu yana ilk kez düşerek dünya ticaretine ve küresel hava kargo pazarına daha güçlü bir güven sinyali verdi.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), küresel hava kargo pazarları için Ağustos 2022 itibariyle, sektörün ekonomik belirsizlikler arasında dayanıklılığına işaret eden en son verilerini yayınladı. Kargo ton-kilometresi (CTK) cinsinden ölçülen küresel talep, Ağustos 2021’e kıyasla yüzde 8,3 düştü (uluslararası operasyonlar için yüzde -9,3). Bu rakamla Temmuz ayında görülen yıllık yüzde 9.7’lik düşüşe göre hafif bir iyileşme oldu.
Kapasite, Ağustos 2021’in yüzde 6.3’ünün üzerinde kaldı.(uluslararası operasyonlar için + yüzde 6.1). Bu, Temmuz ayındaki yıllık yüzde 3,6 artışa göre önemli bir genişlemeyi ifade ediyor.
Hava kargo performansını değerlendiren IATA Genel Direktörü Willie Walsh şunları söyledi: “Hava kargosu dayanıklılık göstermeye devam ediyor. Kargo hacimleri, 2021’in olağanüstü performansının altında seyrederken, ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik çatışmalar karşısında nispeten istikrarlı seyrediyor. Piyasa sinyalleri karışık kalmaya devam ediyor. Ağustos, yukarı yönlü potansiyele sahip birkaç gösterge sundu: petrol fiyatları istikrar kazandı, enflasyon yavaşladı ve küresel olarak ticareti yapılan mallarda hafif bir genişleme oldu. Ancak ABD dışındaki tüm pazarlarda yeni ihracat siparişlerinin azalması, önümüzdeki aylardaki gelişmelerin dikkatle izlenmesi gerektiğini söylüyor.”
Bölgesel performans
Asya-Pasifik bölgesinde havayolları, hava kargo hacimlerinin Ağustos 2022’de 2021’in aynı ayına göre yüzde 8,3 azaldığını gördü. Bu, Temmuz’daki yüzde 9,0 düşüşe göre bir gelişmeydi.
Bölgedeki havayolları, Çin’deki Kovid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesi nedeniyle hafif artan ticaret ve üretim faaliyetlerinden yararlandı.
Kuzey Amerika merkezli taşıyıcılar 2021 yılının aynı ayına kıyasla Ağustos 2022’de kargo hacimlerinde yüzde 3,4’lük bir düşüş bildirdi.
Bu, Temmuz’daki %5,7’lik düşüşe göre olumlu bir gelişme oldu. Çin’de kısıtlamaların kaldırılması talebi iyileştirdi ve önümüzdeki aylarda daha fazla artış bekleniyor. Kapasite, Ağustos 2021’e göre yüzde 5,7 arttı.
Avrupalı taşıyıcılar, 2021 yılının aynı ayına kıyasla Ağustos 2022’de kargo hacimlerinde yüzde 15,1’lik bir düşüş gördü. Bu oran üst üste dördüncü ay için tüm bölgelerin en kötü performansı olarak kayıtlara geçti. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş Avrupa kargo piyasalarındaki gerilimin ana nedeni olarak gösteriliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.