Avrupa Araç Lojistiği Derneği(ECG), 18-19 Mayıs tarihlerinde Malta’da hem genel kurulunu gerçekleştirdi hem de araç lojistiği için önemli bir konferans düzenledi. Türkiye’den sadece Kargo Haber dergisi olarak bizim takip ettiğimiz etkinlikte önemli bilgiler paylaşıldı. Genel kurulda ülkemizden Me-Par firmasından Ömer Gürsoy’un da yer aldığı yönetim kurulu yeniden seçilirken, UECC firmasının İberya Direktörü Agustin Fernandez ilk kez yönetim kurulunda yer aldı.
Yeni üyelerle büyüme
ECG’nin bahar buluşmasında yeni üyelerin takdimi de yapıldı. Türkiye’den Ekol Lojistik ve Omsan’ın da yeni üye olduğu derneğe Vega, APL Logistics, Transfesa, SCH, PNA, Dolvera gibi firmalar da dahil oldular. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan başkan Wolfgang Göbel, yeni üye katılımlarından dolayı çok mutlu olduklarını, böylelikle sektörün daha güçlü, daha yakın işbirliği içerisinde olduğunu belirtti. Derneğin son dönem faaliyetlerinden bahseden Göbel, özellikle otomotiv sektörü ile artık daha yakın ilişki içerisinde olduklarını, oluşturdukları çalışma grupları ile bir çok alanda önemli projeleri sürdürdüklerini söyledi.
Çalışma gruplarının raporları ilgi çekiciydi
ECG’nin oluşturduğu çalışma grupları oldukça yoğun çalışıyorlar ve bu çalışmalarını, çalışmalarından çıkan sonuçları üyeleri ile paylaşıyorlar. İlk sunumu yapan ‘denizcilik ve limanlar çalışma grubu’ sorumlusu Marcos Duato, araç lojistiğinde gittikçe önemi artan limanların nasıl daha hızlı ve verimli hizmet verebilecekleri üzerine yoğunlaştıklarını, bu sebeple bir çok önemli limanın yetkilileri ile toplantılar gerçekleştirdiklerini anlattı. Karayolu çalışma grubu sorumlusu Maximilian Altmann ise karayolu taşımacılığında teknolojinin farklı şekillerde sektörde ağırlığı hissettirdiğini belirterek bu alanda teknoloji firmaları ile gerçekleştirilen ve proje aşamasında olan çalışmalardan bahsetti. E-CMR projesi ile dijital dökümantasyon kullanımının iyi bir noktaya ulaştığını belirterek bu sayede artan hız, verimlilik ve çevre hassasiyetine dikkat çekti.
Kaliteli lojistik hizmetleri ve standartlaşma
Kalite çalışma grubu sorumlusu Rene Eisbrich, araç lojistiği sektöründe kalite artırımı ve standartlaşma için çaba sarf ettiklerini ancak bunun için herkesin sıkı bir işbirliği içerisinde olmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca sektörde OEM taşımalarında önemli bir artış olduğunu ve bu konuda da aynı çizgiyi sürdürmenin gerekliliğini ifade eden Eisbrich, bir kalite yönetimi çalışması hazırladıklarını ve kısa bir süre sonra bu çalışmanın yayınlanacağını belirtti.
UK ve İrlanda pazarına dikkat çekildi
Toplantının genelinde zaman zaman İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması ile ilgili tartışmalar, fikir alışverişleri yaşandı. Pazarın dinamikleri, geleceği ve araç lojistiğini nasıl etkileyebileceği konuşuldu. İngiltere ve İrlanda bölgesi çalışma grubu sorumlusu Ray MacDowall bölge ile ilgili detaylı bilgiler aktardı. Birleşik Krallık’ın Avrupa’nın en büyük ikinci otomotiv pazarı olduğunu anlatan MacDowall şu bilgileri verdi; “2016 yılı 2.69 milyon adet ile tüm zamanların en yüksek sıfır otomobil satışına sahne oldu. İngiltere’de yüzde 6.2 yükselen satışlar İrlanda’da yüzde 8 düştü. 2017 yılında pazarın genelinde 2.5 milyon adet satış bekliyoruz. Birleşik Krallık 2016 yılında 1.7 milyon adet otomotiv üretimi gerçekleştirdi ve bu rakamın yüzde 56’sı AB ülkelerine olmak üzere yüzde 80’i ihraç ediliyor. İngiltere’nin AB’den ayrılması ekonomik ilişkileri şu an için derinden etkilemiyor ancak orta ve uzun vadede prosedürlerin farklılaşmasından kaynaklanan zorlukların sıkıntılar yaratması ve maliyetlerin artması bekleniyor.”
ECG Akademi ve eğitime verilen önem
Sektördeki eğitim ihtiyacına yönelik kurulan ECG Akademi, farklı konularda düzenlediği kurs ve eğitimlerle üye firmaların personelini eğitiyor. Taşımacılığın geleceği, dijital taşımacılık sistemleri, araç lojistiğinde uydu teknolojilerinin kullanımı, iş ağının genişletilmesi ve yönetilmesi, başarılı ekiplerin oluşturulması ve liderlik, motivasyon, verimlilik gibi çeşitli konularda verilen eğitimler sertifikalandırılıyor. Bu konuda Avrupa’nın saygın eğitim kurumlarından KPMG ile işbirliği yapılıyor.
20 öğrenciye sertifika
Malta’da gerçekleştirilen konferansta kısa bir süre önce ‘araç lojistiği yönetimi’ eğitimi alan 20 kursiyere sertifikaları düzenlenen törenle takdim edildi. 11inci kez düzenlenen bu eğitimden toplamda 200 kişi faydalanmış oldu. 5 modülden oluşan ve 24 gün süren bu eğitim sektörde hatırı sayılır bir yer edindi. Ayrıca her eğitim döneminin sonunda en iyi öğrenciye Giovanni Paci ödülü veriliyor. Bu eğitim döneminde ödülü Grimaldi Grubu’ndan Simone Mullazzani kazandı.
E-CMR - Tedarik Zincirinin Sayısallaştırılması
Kağıtsız Taşıma Gücü, TransFollow'un Uluslararası Satış ve Pazarlama Müdürü Hans Lip'in sunumunun başlığıydı. TransFollow, kendisini dijital taşımacılığın standardı olarak gören Hollandalı bir şirket. CMR, bireysel işletmelerin hüküm ve koşullarının yerini alan standart bir nakliye ve sorumluluk koşullarına sahip bir sevkiyat notudur. Nakliyecinin malları aldığını ve tüccar ile taşıyıcı arasında bir taşıma sözleşmesinin bulunduğunu teyit eder.
Sunumun temeli, CMR'nin dijitalleştirilmesi ve teslimat belgesinin kağıtsız bir işlem olması gerektiğiydi. Bunun tüm taraflar için büyük avantajlar sağladığına dikkat çekti. Gönderen, ele alınacak kağıdın miktarını azaltacak, varış zamanını gösterecek, teslimatını anında kanıtlayacak ve maliyetleri önemli ölçüde düşürecekti. Sürücü kamyonda kalacağı için gerçek zamanlı teslimat kanıtı, daha hızlı ödeme ve azaltılmış idare sağlayabilen taşıyıcı, artan etkinlikten kazanacaktı. Bu avantajların birçoğu alıcıya da fayda sağlayacak. Hans Lip, dağıtım endüstrisinin şimdi bu yeni teknolojiye hızlı tepki vermesi gerektiğini, aksi takdirde çok geç olacağını söyledi.
Malta ve taşımacılıktaki rolü
Konferansta, Malta Taşımacılık ve Altyapı Bakanlığı Politika Geliştirme ve Uygulama Uygulama Müdürü Lucienne Meilak özel bir sunum yaptı. Malta, bir ada ülkesi olmasına rağmen jeopolitik konumu, tarihsel önemi sebebiyle ticarette ve dolayısıyla taşımacılıkta önemli bir kültüre sahip. Afrika ve Avrupa kıtalarının ortasında bulunan Malta yüzlerce yıldır farklı coğrafyalardan gelen malların ticareti için önemli bir pazar yeri olmuş. Ülkenin en temel gelir kaynakları turizm ve ticaret olduğu için de lojistiğe özel bir veriliyor.
Konferansta kapsamlı bir sunum ve konuşma yapan Lucienne Meilak, Malta’nın bu önceliğine değinerek modern taşımacılık kültürüne derin katkılar sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Rekabetçiliğin ve korumacılığın yeniden yorumlanması gerektiğine dikkat çeken Meilak şöyle devam etti: “Bugün taşımacılıktaki en büyük sorunumuz ‘sınır geçişleri ve korumacılıktır’. Malların serbest dolaşımı modern dünyanın bir gerekliliğidir ve bu konudaki düzenlemeler de buna göre yeniden oluşturulmalıdır. AB Komisyonu’nda taşımacılıkla ilgili elbette farklı sesler var ancak bir şekilde hepimizin çıkarına olan bir platformda buluşmamız gerekiyor. Dijitalleşme ve IT gelişmeleri diğer önemli konumuz. Ancak bunlar için de sağlıklı ve güvenli ulaşım yollarına ihtiyacımız var. Örneğin şu an demeleri yapılan otonom ve konvoy sürüşlerin gerçekleştirilebilmesi için güvenli yollar gerekiyor.”
“Limanların önemi herkese anlatılmalı”
Konferansın son sunumu Avrupa Özel Liman Operatörleri ve Terminalleri Federasyonu Genel Sekreteri Lamia Kerdjoudj Belkaid tarafından yapıldı. Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün 2017 yılını limanların rolü için farkındalık yaratılmasına dikkat çekmeye adadığını belirten Belkaid şöyle devam etti: “Örgütün bu yıl için sloganı: “Gemileri, limanları ve insanları birbirine bağlamak”. Dünyada taşınan yükün yüzde 94’ü denizyolu ile taşınıyor ve limanlarda işlem görüyor. Bu önemi tüm insanlara anlatmaya çalışıyoruz. Denizyolu taşımacılığını daha şeffaf kılmak, insanları bilgilendirmek ve sektörü sevdirmek en temel görevimiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.