Alternatif yakıtlar ve yakıt ekonomisi, ticari araç üreticileri için, pek çok kesimden daha fazla önem taşıyor. Yakıt tüketimini 20 hatta 10 yıl öncesine göre ‘inanılmaz’ düzeylere çeken ticari araç üreticileri yine de işin ucunu bırakmıyor. Ancak bundan sonra temel değişimin, taşıt ölçüleri ve dizayn ile elde edilebileceği de giderek taraftar bulan bir görüş olma yolunda. Dünyanın en büyük ticari araçlar ve yan sanayi fuarı IAA, işte bu tezi doğrular nitelikte gerçekleşti. Hannover; bir kez daha, ticari araçlar alanında atılan yeni adımların gün yüzüne çıktığı kent oldu.
Alternatif yakıtlar ve enerji tasarrufuna odaklanmış ticari taşıt üreticileri, fuar öncesinde başlattıkları etkinliklerde çalışmalarını anlatıp taleplerini sıralamıştı. Karar alıcıların, özellikle araç ölçülerine yönelik standartlarda yumuşatmalara gitmeleri gerektiğini yüksek sesle dile getirmişlerdi. Fuarda ise bununla neler elde edilebileceğini gösterme fırsatı buldular. Daha temiz, daha güvenli ve daha yaşanabilir bir dünya için yapılan çalışmalar ete kemiğe bürünmüş olarak sergilendi.
Dünyada yaşanan enerji sorunu düşünüldüğünde; hemen her etkinlikte alternatif yakıt sistemleriyle çalışan taşıtların öne çıkması şaşırtıcı değil. Başta Çin ve Hindistan olmak üzere ekonomisi büyüyen pek çok ülkede enerji tüketimi ve talebi hızla artıyor. Tüketilen enerjinin en büyük bölümünü oluşturan fosil yakıtların temininde sıkıntı yaşanacağı görülüyor. Bu durum; enerjinin daha verimli kullanılmasını ve alternatif yakıtlar ile çalışan motorlu taşıtların hızla yaygınlaşmasını gerektiriyor. IAA 2012’de alternatif yakıtlarla çalışan ürünlerin sergilenmesi de enerji ve çevre sorunlarının bir yansıması olarak da değerlendirilebilir. Yakın gelecekte, alternatif yakıt tüketen ticari taşıtların dünya araç pazarından alacağı payın artacağı da bir gerçek. Milyarlarca Avro’yu bulacak bu pazardan hak ettiği payı almak için otomotiv devleri arasındaki yarış devam edecek.
Karbondioksit salınımını azaltma yolunda atılan adımlar, yakıt verimliliği gibi konular ağır ticari araç üreticilerinin son yıllarda en fazla üzerinde çalıştıkları konular arasında yer alırken; aerodinamik ve sürüş konforu da üzerinde durulan unsurlar olmaya devam ediyor. Özellikle aerodinamik, yakıt tüketimiyle bağlantılı olduğu için ağır ticari araçlar sektöründe giderek daha çok önem kazanıyor. Dolayısıyla ticari araç üreticilerinin yakıt tasarrufu ile ilgili yaptıkları çalışmalar yanında, üstyapıda gerçekleştirilen küçük değişiklikler ile araçların aerodinamiğini artırarak yakıt tüketimini azaltan taşıtlar, yakıt tasarrufu adına yapılan yeni çalışmaları da gözler önüne seriyor.
Azotoksit emisyonlarını yüzde 80’e varan oranlarda düşüren ve partikülleri üçte iki oranında azaltan Euro 6 emisyonunu karşılayan çekici, kamyon ve otobüsler IAA’da en fazla dikkat çeken araçlar arasında yer aldı. Avrupa’da 2014 yılında yürürlüğe girecek olan Euro 6 standartlarındaki motorların ve bu motorlara sahip araçların katılımı, fuardaki temel yeniliklerden biriydi.
Estetik, yenilik anlamında görsel bir şölen sunan fuarda, Türk otomotiv firmalarının yerlerini alması da Türkiye otomotiv sektörünün katettiği aşamayı göstermesi açısından önem taşıyordu. Böylece otomotiv ve yan sanayinde hizmet sunan pek çok Türk firması kendini dünyaya tanıtma fırsatı elde etti. Türkiye’nin önde gelen otomotiv üreticileri, düzenledikleri basın toplantılarıyla dünya otomotiv üretimindeki konumlarını ve hedeflerini açıkladılar.
Yine Türkiye’nin yerli sermaye ile üretim yapan üstyapı firmalarına da değinmek gerekiyor. Birçoğunun IAA gibi dünyanın en önemli ticari taşıt fuarına katılım sağlaması oldukça yerinde bir hamle. Katılımcılar bu sayede; dünya üstyapı üretiminde kendi konumlarını yakından gördüler.
Tüm bu gelişmeler, karayolu taşımacılığının vazgeçilmez aktörleri olan ağır ticari taşıt üretimindeki dinamizmi de gösteriyor.
İlker ALTUN
[email protected]
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.