• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 3 °C

İngiltere ve Türkiye Ekseninde Bir Tartışma: Lojistik Sektörü Neden Cinsiyet Eşitliğine İhtiyaç Duyar?

İngiltere ve Türkiye Ekseninde Bir Tartışma: Lojistik Sektörü Neden Cinsiyet Eşitliğine İhtiyaç Duyar?
Kadının iş hayatındaki yeri ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre farklılıklar gösterse de genel bir tartışma konusu olmuştur.

8 Mart Dünya Kadınlar günü bu konunun ele alınması ve düzenleyici görüşlerin geliştirilmesi adına bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Yayınlarımızın Ticari Araçlar Editörü Çağla Gül Şenkardeş ve meslektaşı Stephen Kellie de konuyla ilgili olarak İngiltere ve Türkiye açısından özellikle lojistik sektöründe kadının durumunu irdeleyen ve pek çok kaynaktan yararlanılan bir makale hazırladı:

“Taşımacılık ve lojistik, bir milyon adedin üzerinde çalışanıyla İngiltere’deki en büyük ve en hayati sektörlerden biridir. Ancak sektördeki işgücünde cinsiyet ayrımına baktığımızda,  işgücünün yalnızca yüzde 20'sini kadınlar oluşturuyor. Bu, Birleşik Krallık'taki işgücünün yüzde 47'sini oluşturan ortalamanın yarısından az. Daha da üzücü olan, karayolu taşımacılığındaki kadın rakamları, ki bu sadece yüzde 14 iken, kamyon şoförlerinin sadece yüzde biri kadındır. Sosyo-politik dinamikleri ile İngiltere’den çok farklı bir ülke olan Türkiye’de de nakliye ve lojistik sektörü işgücü bakımından en büyük sektörlerin başında geliyor.  Taşımacılık ve lojistiğin en büyük ikinci potansiyel sektör olduğu Türkiye'deki rakamlara bakıldığında, işgücü söz konusu olduğunda kadın çalışanların oranı yüzde 15'in altında. Ulaştırma ve lojistik sektörünün erkek egemen anlatısı ülkenin ataerkil tarihi ve kültürü ile yakından ilişkili. Çok az - hatta yüzde birden az – olan kamyon şoförü kadınlar, ülkede sadece medya tarafından ilginç gerçekler altında yer buluyor. 

Her iki ülkede de bazı sektörel platformlar ve dernekler, kadınları lojistik ve taşımacılık alanında kariyer yapmaya teşvik etmek için özel kampanyalar oluşturmakta ve aynı zamanda işletmeleri kadın çalışanları cezbetmek ve elde tutmak için desteklemekteler. Women in Transportation, bu alanda, halihazırda taşımacılık sektöründe bulunan veya bu sektörde yer almak isteyen kadınlar için eğitim ve rehberlik sunan, kâr amacı gütmeyen lider bir şirkettir.

Sektör İngiltere’de özellikle sürücüler söz konusu olduğunda, en önde gelen yaşlanan iş gücünden birine sahiptir. Karayolu Taşımacılığı Derneği, karayolu taşımacılığı sürücülerinin ortalama yaşının 57 olduğunu söylüyor. Dahası, işgücünün yüzde 25'inin önümüzdeki 10 yıl içinde emekli olması bekleniyor. Bu, Birleşik Krallık'taki işgücünden ayrılan 80.000'den fazla AB çalışanıyla birleştiğinde, mevcut sürücü sıkıntısını daha da kötüleştirecek. Dolayısıyla, yeni sürücüleri çekmenin yollarını araştırmak şirketler için gereklilik durumunda. Bu kritik sürücü sıkıntısını gidermenin yanı sıra, nakliye ve nakliye sağlayıcılarının cinsiyet eşitliği açısından daha başarılı olması gerekiyor. Öyleyse bir taşla iki kuş vuracak şekilde; daha çok kadını sektöre yönelmeye nasıl teşvik edilebileceğinin tartışılması gerekiyor. 

Kapsayıcı Bir Ortam Oluşturun

Okul genellikle bir bireyin gelecekteki kariyerinin gidişatını belirler. Genç kızların ve kadınların bilim, teknoloji, ulaşım ve lojistik dahil geleneksel olarak “erkek egemen” sektörlerde kariyer yapmaktan yana, çoğu zaman cesareti kırılıyor. Genç kadınlar bu konularda çalışmak için kendilerine güvenmiyorlar veya ilham bulamıyorlar ve bu kariyerlere ve sektörlere girme olasılıkları düşük.

Bu sektörler aynı zamanda bir “erkekler kulübü” imajına da sahiptir. Kadınlar yetersiz temsil edilmekle kalmıyor, aynı zamanda hoşlanılmadıkları yönünde bir hisse sahipler. Bir işgücünün yüzde 80 erkek olduğunu bilmek, hevesli genç kadınları uzaklaştırmak için bile yeterlidir. 

Bir işyeri ya da sektörün kültürünü değiştirmek bir gecede olmaz. Ancak kapsayıcı bir ortam yaratmak, kadınlara kuruluşunuzun onlar için güvenli bir yer olacağına dair güvence vermek açısından çok önemlidir. İçeride daha fazla kadının teşvik edilmesi ve kadınların yönetim kurulu düzeyinde temsil edilmesinin sağlanması dahi, işletmenizin erkek çalışanlar kadar kadın çalışanlara da değer verdiğine dair bir mesaj verecektir.

İngiltere ve Türkiye Ekseninde Bir Tartışma: Lojistik Sektörü Neden Cinsiyet Eşitliğine İhtiyaç Duyar?

Kadın Rol Modellerinizi Tanıtın

Gelecek vaat eden kadınlara, kuruluşunuzun bir kariyere başlamak veya devam etmek için iyi bir yer olduğunu göstermenin, işinizde zaten başarılı olan kadınları öne çıkarmaktan daha iyi bir yolu var mı? İçeriği yayınlayabilir ve bu çalışanları web sitenizde öne çıkarabilirsiniz. Bu başarılı kadınları kuruluşunuzun yüzü haline getirerek, nakliye ve taşımacılık sektörünün bir erkekler kulübü olduğu fikrini ortadan kaldırmaya yardımcı olacaksınız.

Kadın temsilini artırmak istediğiniz rollerde kadınları terfi ettirebilirseniz, bu daha da güçlü bir mesaj olacaktır. Dolayısıyla, sürücü işgücünüz çoğunlukta erkek ise ve deneyimlerini tartışmak isteyen kadın sürücüleriniz varsa, onların başarılarını vurgulayabilirsiniz. Ayrıca iş hayatında kadınların güçlenmesi odaklı çalışan sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapabilir ve kurumunuzu kapsayıcı olarak tanıtabilir ve potansiyel yeni çalışanlara ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde, mevcut kadın çalışanlarınız ağ oluşturma etkinliklerine katılabilir, sunumlar yapabilir ve kadınları ulaşım ve lojistik alanında kariyer yapmaya daha fazla teşvik etmek için mentorluk verebilirler.

Türkiye'de, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Sağlayıcıları Derneği (UTİKAD ), 2017 yılında Türkiye'de 'İşte Eşit Kadın' sertifikasını alan ilk kar amacı gütmeyen kuruluştur. Kadınları lojistikte desteklemek ve daha kapsayıcı bir lojistik sektörü için farkındalık yaratmak ve girişimci kadınları desteklemek amacıyla geçtiğimiz yıl KAGİDER ile bir proje başlattılar ve 2 kadını da UTIKAD Yönetim Kurulu üyeliğine atadılar.

İş Başında Eğitim Sunun

Genç kızların ve kadınların daha okulda bazı sektörlerle ilgili cesaretlerinin kırılmasının bir sonucu olarak, çoğu erkek egemen sektörlere girmez ve bu nedenle sınırlı deneyime sahip olabilir. Bu nedenle, sektörün işgücündeki kadın yüzdesini artırmak için, işe veya sektöre yeni olabilecek adayları çekmeniz gerekiyor.

Çok az deneyime sahip olduğunuz bir göreve başvurmak göz korkutucu olabilir, bu nedenle iş başında eğitimi teşvik etmek, kariyer değişikliği yapmayı düşünen kişileri çekmek için çok önemlidir. COVID -19 kısıtlamaları nedeniyle çalışamayan birçok kişi, bu roller için artan talep nedeniyle teslimat alanına yöneldi. Çevrimiçi alışverişin benimsenmesini hızlandıran pandemiyle, bu talep yüksek kalmaya devam edecek.

Aynı şekilde, bu değişim depolama ve lojistiği de etkiliyor. Halihazırda sektörde bulunmayan kişilere rollerinizi tanıtmak ve onları iş konusunda eğitmek size daha geniş bir aday havuzuna erişme fırsatı verir. Aynı zamanda şu anda sektörde olmayan kadınların sektörde daha iyi bir fırsata sahip olduğu anlamına geliyor.

Kadınları Karar Alma Sürecine Dahil Edin

Lojistik ve nakliye organizasyonlarındaki kadın yüzdesi genel olarak düşük olsa da arka ofis işleri, lojistik ve depolama rollerinde sürücülere kıyasla kesinlikle daha fazla kadın var. İşletmenizde üst düzey pozisyonlarda kadın varsa, onları eğitim ve işe alma ile ilgili kararlara dahil etmeniz çok önemlidir. Sektörde tecrübeli erkeklerden alamayacağınız bir bakış açısı dahi sunabilecekler.

Kadın çalışanlarınız, her kıdem düzeyinde, sektörde kadın olmanın nasıl bir şey olduğunu anlıyor. Bugün her iki ülkede de bazı şirketler modası geçmiş, cinsiyetçi kültürlerle boğuşuyor. Kültürel bir sorunun farkında değilseniz, onu değiştirmek kolay olmayacaktır. Bunun için farkındalığın artması ve iyi örneklerin anlatılmasına ihtiyacımız var. Bununla birlikte, işletmeniz zaten kapsayıcıysa, neyi doğru yaptığınızı anlatabilir ve bunu hem diğer kurumlara hem de potansiyel yeni kadın çalışanlara tanıtabilirsiniz.

İşyerinde cinsiyet eşitsizliği son yıllarda daha açık tartışılan bir konudur. Kadınların güçlenmesi, Birleşmiş Milletler'in (BM) 'Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin (SDGs) 17 hedefinden biridir. Sürdürülebilirlik çözümlerinden biri olarak konumlandırılmış ve birçok şirketin kurumsal sürdürülebilirlik gündeminde yerini almıştır. “Cinsiyet eşitliği sadece temel bir insan hakkı değil, barışçıl, müreffeh ve sürdürülebilir bir dünya için gerekli bir temeldir” vizyonuyla başlatılan BM'in bu hedefi, kız çocukları ve kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği elde etmeleri için güçlenmesine vurgu yapmaktadır. Bazı işletmelerin kadın ve erkek çalışanlar arasında daha yüksek bir eşitsizliğe sahip olmasının nedeninin, kadınların genç yaşlardan itibaren belirli rollerden ve sektörlerden cesaretlerinin kırılması olduğunu biliyoruz. Ancak bu rollerdeki başarılı kadınların bile kültürel sorunları ve işlerinde ilerleme eksikliği nedeniyle cesaretleri kırılabilir.

Taşımacılık ve nakliye sektörü kapsayıcılık bakımından en büyük yüzdelik farka sahip sektörlerden ve bu sürücü sıkıntısı ile birleştiğinde bir iş gücü kriziyle karşı karşıya. Kadınları sektörde ödüllendirici bir kariyer peşinde koşmaya teşvik etmek, sadece sektörü kapsayıcı bir oyun alanı haline getirmek için hayati öneme sahip değil, aynı zamanda yaşlanan işgücünün gençleşmesinin de anahtarı olabilir.”

İlgili Haberler
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77