• BIST 10032.4
  • Altın 3124.424
  • Dolar 35.6263
  • Euro 36.9952
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 10 °C

İran Araçları Türkiye’ye 50 Litreden Fazla Mazotla Girmemeli

İran Araçları Türkiye’ye 50 Litreden Fazla Mazotla Girmemeli
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, İran Karayolları Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü Muhammed Cevad Atriçyan’ ın 10 Ekim günü başlayan mütekabiliyet uygulamasını Türk tarafının yapmış olduğu bir haksızlık olarak tanımlayan sözlerini değerle

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, İran Karayolları Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü Muhammed Cevad Atriçyan’ ın 10 Ekim günü başlayan mütekabiliyet uygulamasını Türk tarafının yapmış olduğu bir haksızlık olarak tanımlayan sözlerini değerlendirdi.


İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan Karayolları Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü Muhammed Cevad Atrçiyan’ın, “İran, iki ülke arasında transit konusundaki ihtilafları ortadan kaldırmak için yapılan müzakerelerde Türk makamlarına önerilerde bulundu. Önerilerimizin kabul görmemesi durumunda İran sınırları içerisinde Türk TIR’larına yakıt satışı durdurulacak” açıklaması üzerine bir basın açıklaması gereği doğdu.

İran’ı Transit Geçen Türk araçlarından gidiş dönüş için 974 Avro ücret alan İran, Türkiye’nin buna karşılık Mesafe bazlı 818 Avro ücret alması üzerine misilleme olarak aldığı ücreti bin 948 Avro’ya yükseltti, Türkiye de bunun üzerine geçiş ücretini iki katına çıkarıp bin 636 Avro yaptı. İran bu arada bir başka misilleme olarak, Ülke çıkışında Türk araçlarından aldığı bir başka haksız ücret olan 550 USD ek vergiyi de iki kat arttırarak bin 100 USD seviyesine çıkartı. İran üzerinden Türki Cumhuriyetlere giden bir Türk aracı bugün itibariyle İran’a yaklaşık 3 bin USD Deli Dumrul parası ödemeye devam ediyor.

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, İran Karayolları Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü Muhammed Cevad Atriçyan’ ın 10 Ekim günü başlayan mütekabiliyet uygulamasını Türk tarafının yapmış olduğu bir haksızlık olarak tanımlayan sözlerini değerlendirdi. Şener  konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Sadece son 10 yılda bizden aldıkları 1 Milyar dolar üzerinde hava parasını,  3 katına çıkardıkları ücretleri gözleri görmüyor. Sanki İran hiçbir ücret almıyormuşçasına yapılan açıklamaları anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.

Atriçyan’ın açıklamalarının gerçekleri yansıtmadığını vurgulayan Şener, “İran Lokantalarında Tavuklu pilav da ucuz, ona da fark mı ödeyeceğiz? İran’ın ülkesine gelen başka bir ülke vatandaşına bir malı satmayacağını açıklamasını ilk kez duyuyoruz. Yapılan açıklama anlamsızdır. Biz onlara Yakıt fiyat farkı alamayacaklarını, alacaklarsa Türkiye’nin de aynı farkı alacağını söylüyoruz. Doğru olan, her iki ülkenin de bu ücreti almaması, ticaretin kolaylaşmasıdır” açıklamasını yaptı.

İran bu yolla bizi zayıflatmaya çalışıyor

Fatih Şener, “Ben özel aracımla İran’a gitsem, yakıt alıyor ve fark ödemiyorum. Sadece İhracat malı taşıyan araçlardan bunu istemesi Türki Cumhuriyetlere giden malı daha pahalı hale getirmekten başka işe yaramıyor. Türkmen, Özbek, Kırgız, Tacik, Kazak pazarında bizim ihraç ürünlerimiz İran ürünleri ile de rekabet ediyor. Ürün kalitesinde rekabet edemeyen İran, bu yolla bizi zayıflatmaya çalışıyor” dedi.

Şener açıklamalarına şöyle devam etti: “İran araçları Türkiye’ye 50 litreden fazla mazotla girmemeli. İran araçları ‘Transit geçeceğim’ diyerek bin 500-2 bin litre mazot ile ülkemize giriyor, fazla mazotu satıp ülkemizde tek kuruş harcamadan yükümüzü alıp gidiyor. Bu kaçak sebebiyle kendi ihracatımızı taşımaktan aciz hale gelirken, diğer yandan Maliyemiz de milyonlarca Lira vergi kaybı yaşıyor. Türkiye bir an önce İran araçlarının kaçak mazot satışı ile yaptığı haksız rekabete son vermelidir.”

Türkiye’nin AB ülkelerini,  transit geçecek olsak dahi, 200 litreden fazla yakıt ile giremediğini kaydeden  Şener, “Ülkemizin yollarını kullanan bu araçlar da AB ülkelerinde olduğu gibi ülkemizden mazot almak zorunda olmalıdır. Ayrıca, İran’da yaşadığımız tek sorun yakıt fiyat farkı değildir. Sınır gümrük geçişlerinde ‘Önce İran aracı geçer’ kuralı ile 15 güne varan beklemeler yaşamaktayız” diye konuştu.

Fatih Şener sözlerini şöyle sürdürdü, “Türk taşımacıların İran’da piyasa fiyatından yakıt kullanmasını ‘Kaçakçılık’ olarak gören Atriçyan cevaplasın; Her yıl 13 bin aracınızın Tahran’dan Tiflis’e giderken bin 100 km olan Azerbaycan yolundan değil de bin 800 km olan Türkiye üzerinden gitmesinin sebebi nedir ? Türkiye’ye Gürbulak kapısından girip Sarp üzerinden Gürcistan’a gitmenin kaçak mazot satmaktan başka ne amacı olabilir? Taşımacınız bu parayı kazanırken sizin de devlet olarak Türk taşımacısını para kaynağı görmeniz adil midir? Bu paralar helal midir?”


30 Ekim 2014

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77