BU yıl 75’incisi gerçekleştirilen İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 1 Eylül 2006 Cuma günü kapılarını ziyaretçilere açtı. Ticari araçlar ve otomotiv markalarının katılımcı olarak ilgi gösterdiği fuarda önceki yıllara kıyasla bazı büyük markaların yer almadığı dikkat çekti. Fuara katılan ticari araç markaları ve otomotiv şirketleri arasında Iveco, MAN Türkiye, Otokar, BMC, Mercedes-Benz Türk, Neoplan, Isuzu, Renault Mais, Volkswagen, Temsa Otomotiv ve ZF Türk yer aldı.
Iveco’dan geniş ürün yelpazesi
İzmir Enternasyonal Fuarı’na geniş ürün yelpazesi ile katılan Iveco; Stralis, Trakker, Daily Minibüs, Daily 65C15 Daily Van 35 C13 15.6 M3, Eurocargo 250 E24, Eurocargo 220 E21, Eurocargo 130 E15, Eurocargo 85 E13, Eurobus 35.17 modellerinin yanı sıra otobüs segmentindeki Irisbus ve Arway modellerini de fuar süresince ziyaretçilere tanıttı.
Fuarda yaptığı konuşmada bu yıl İEF’in 75’inci, Otoyol’un da 40’ıncı yılı olduğunu belirten Otoyol Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Murat Selek, bu rakamlara ulaşmanın kolay olmadığını ve seneler zarfında çok şeylerin değiştiğini açıkladı. Iveco’da da çok şeylerin değiştiğini ve bu değişimin özellikle son yıllarda hız kazandığını vurgulayan Selek, "Geçtiğimiz yıl, bu yıl için daha geniş bir ürün yelpazesi ile bu fuarda olma temennisinde bulunmuştum. Bu yıl bu isteğimizi gerçekleştirdik. Son yıllarda hızlanan atılımlarımızın somut bir takım sonuçlarını bu fuarda teşhir ediyoruz. Müşterilerimizle buluşmak ve onlara ürünlerimizi tanıtmak açısından bizim için önemli olan bu fuara bin 250 metrekarelik standımızda gerek yük gerekse yolcu taşımacılığında Iveco’nun gücünü ve iddiasını araçlarımızla teşhir ediyoruz." dedi.
Eurocargo’nun değişik versiyonlarını ve gövde uygulamalarını, Daily 65C15 kamyonu ile Daily’nin van ve minibüs versiyonlarını tanıttıklarını ifade eden Selek, Daily’nin dolmuş versiyonunu da fabrika yapımı olarak ilk kez İEF’de tanıttıklarını açıkladı. Selek, yine üç fuardır tanıtımına başladıkları Irisbus ve Eurobus Tector motorlu 35.17 midibüsün de Iveco standında müşteriler ile buluştuğunu kaydetti.
MAN Türkiye İEF’e 33’üncü kez katıldı
1966 yılında İstanbul’da kurulan ve bu yıl 40’ıncı üretim yılını kutlayan MAN Türkiye A.Ş., her yıl olduğu gibi bu yıl da en yeni araçlarıyla İzmir Enternasyonal Fuarı’ndaki yerini aldı ve müşterileriyle biraraya gelme olanağını yakaladı.
Her yıl fuarın ikinci günü geleneksel olarak düzenlenen MAN günündeki kokteyle kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
Son yıllarda toplam cirosunu ve cirodaki ihracat payını devamlı artıran MAN Türkiye, 2005 yılında 165 milyon Euro ihracat payı ile toplam 414 milyon Avro ciro elde etmişti. Kapasite artırım projesi olan "Evolution 2004" ile yılda 2 bin adet otobüs üretecek kapasiteye ulaşan fabrika, bugün MAN Nutzfahrzeuge içerisinde yer alan NEOMAN Grubu’nun standart seyahat ve belediye oto-büsü dizayn, geliştirme ve üretim merkezi haline
geldi.
MAN Türkiye, geçen sene olduğu gibi bu sene de fuarda; Ankara’daki tesislerinde üretilen, buradan tüm dünyaya ihraç edilen ve yurtiçi pazarında da önemli yeri olan Fortuna seyahat otobüslerini 2 aks ve 3 aks seçenekleriyle sergiledi.
MAN Türkiye, Nisan ayında Türk kamuoyuna tanıttığı bir ikinci güçlü markası NEOPLAN’ı da ziyaretçilerin beğenisine sundu. 2006 yılının otobüsü seçilen Starliner 2, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü. Starliner’ın yanı sıra tamamı MAN Türkiye fabrikasında üretilen NEOPLAN Tourliner da, 12 m’lik ve 13,8 m’lik seçenekleriyle NEOPLAN standında sergilendi. 1966 yılında Almanya dışında ilk MAN markalı kamyonu üreten MAN Türkiye, 520 H modeli efsane burunlu kırmızı MAN kamyonunu da bu yıl fuarda sergiledi.
Otobüslerin yanı sıra kamyon modellerinde de yelpaze zengindi
Kamyon grubunda sergilenen araçlardan biri de TGA 18.480 XXL 5 Star oldu. Fuarda sergilenen TGA inşaat serisinden 41.410 8x4 BB-WW pompanın yanı sıra TGA 39.390 ve TGL 12.180 ile 8.180 kargo araçları da ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. MAN Grubu, Türkiye için özel olarak TGA 39.390 isimli yeni bir araç dizayn etti. Konforlu, ergonomik ve rahat TGA kabinleriyle dikkat çeken bu araçlar, L normal ve LX yüksek kabin olmak üzere iki tip kabinle pazara sunuldu.
2006 yılının kamyonu seçilen, 8 ton ve 12 ton olarak 2 tipte ticari araç sektörüne kazandırılan TGL de MAN Türkiye standında sergilenen modeller arasında idi. Euro 3 Common Rail motoruyla donatılmış araçlarda daha düşük yakıt tüketimi sağlanmakta ve daha yüksek çekiş gücü ile maksimum performans elde edilmekte. 12 ton seçeneğinde tempomat (cruise control) standart olarak yer almakta. Pazarın ihtiyaçları ve istekleri göz önünde tutularak araçlarda daha büyük lastikler kullanılmakta.
BMC 1968’den bu yana İEF’ de
BMC, üretime başladığı 1968 yılından bu yana İzmir Enternasyonal Fuarı’na katılıyor. Yüzde yüz yerli sermaye ve işgücü ile üretim yapan BMC; bin 980 metrekare stand alanıyla İzmir Fuarı’na katılarak en geniş standa sahip firma özelliğini de korudu. BMC aynı zamanda İzmir Enternasyonal Fuarı’na geniş ürün yelpazesiyle katıldı.
BMC’nin İEF’de bu yıl sergilediği araçlar ise şunlardan oluşuyor: Megastar 360 VH Panelvan, Megastar 360 MH 14+1 Minibüs, Megastar 360 P Kamyonet, Megastar 360 PC Çift sıralı kamyonet, Megastar 400 P Kamyonet, PRO 522, PRO 827 (4X2) Çekici, PRO 827 (8x2), PRO 827 (6x2) Damper, 235–16 Fatih 180 (4x2) (otomatik şanzımanlı askeri araç), Probus 850 TBX Turistik tip küçük otobüs, Probus 215 SCB şehiriçi tip küçük otobüs, Probus 750 (27+1), Belde 260 SB Servis otobüsü ve Levend XL (14+1) Çift lastikli minibüs.
Isuzu’dan kamyon, kamyonet, otobüs ve pick-up’lar
Anadolu Isuzu, İzmir Enternasyonel Fuarı’nda kamyon grubunda NQR, NPR, otobüs grubunda Turkuaz, Roybus C, Urban, kamyonet grubunda NKR-Low, NKR-Wide ve pick-up segmentinde ise D-Max 4x4 otomatik vites, D-Max 4x4 manuel vites ve D-Max 4x2 modelini tanıttı.
Kamyon grubunda yer alan NQR, 7,5 tonluk, 175 HP, Euro 3, Common Rail Turbo Dizel Intercooler Motora sahip. NPR modeli ise 7.5 tonluk kamyon olup, 121 HP gücünde Euro 2 Turbo Dizel motor özelliklerini taşıyor.
Isuzu’nun tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilip, üretilen otobüsü Turkuaz da fuarda ilgi çeken ürünler arasında yer aldı. Turkuaz, 31 veya 27 kişilik koltuk seçeneği, geniş bagaj hacmiyle ve yolcularına sunduğu konfor ile şehiriçi-şehirdışı orta mesafe yolcu taşımada tercih ediliyor. Turkuaz, 175 HP, Euro 3, Common Rail Turbo Dizel Intercooler motora sahip.
Yine Isuzu standında sergilenen ve konforu, düşük yakıt tüketimiyle dikkat çeken Roybus C, 121 HP gücünde Euro 2 Turbo Dizel motora sahip. Güçlü turbo motoru, şık görüntüsü, yatar koltukları, hat ve personel taşımacılığına uygun yapısıyla Roybus C kullanıcılarına daha fazla kazandırıyor. Toplu taşımacılık sektöründe tercih edilen Urban ise 121 HP motoru ve geniş iç hacmiyle, güvenli ve konforlu yolculuklar sunuyor.
Kamyonet grubunda yer alan NKR-Low, 3,5 tonluk, 80 HP motor gücüne sahip. Alçak şasisi ile yükleme-boşaltmada büyük kolaylık sağlarken, mükemmel manevra yeteneği sayesinde en dar sokaklara bile kolayca giriyor. 3,5 tonluk, 100 HP motor gücündeki NKR-Wide ise geniş kasa ölçüleriyle havaleli yükler için ideal bir araç niteliği taşıyor.
Uluslararası birçok ödüle sahip sınıfında otomatik vites opsiyonunu sunan ilk araç olan ve bir otomobili aratmayacak derecedeki rahat kullanım özelliği bulunun Isuzu D-Max 4x4 Pick-up’lar da fuarda tanıtılan araçlar arasında yer aldı.
Otokar’ın Sultan 125S’i ilk kez İzmir Fuarı’nda sergilendi
Otokar, personel taşımacılığı için geliştirdiği Sultan 125 S’i İzmir Enternasyonel Fuarı’nda vitrine çıkardı. Ekonomik yakıt sarfiyatı ile dikkat çeken Sultan 125 S, ilk kez İzmirli tüketicilerin beğenisine sunuldu.
Otokar’ın Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, ekonomik yakıt sarfiyatı ile dikkat çeken Sultan 125S’in tüketici beklentilerine uygun olarak farklı bir donanımla yaratıldığını söyledi. Akgül, "İnsanlar, bütün günlerini geçirecekleri iş ortamına ulaşımları sırasında belki de 2-3 saatlerini yoğun trafikte araç içinde geçiriyorlar. Erken başlayan güne ilk adım servis araçlarında atılıyor. Sultan 125S’teki koltuğuna oturan yolcu vücudunu saran ergonomik koltuğun rahatlığı ile güne daha güleryüzlü başlıyor." dedi.
Yolcuların rahatlığının birinci amaç olduğunu bilen araç sahipleri için Sultan 125S’in büyük avantajlar sağladığını söyleyen Akgül, sözlerine şöyle devam etti: "Sultan 125S’in ekonomik yakıt sarfiyatı sayesinde artık gaz pedalına daha rahat basacaklar. Çünkü Sultan 125S’in önemli özelliklerinden biri de yolcu başına düşen işletme maliyetlerinin ekonomikliği. Satın alınan araçla taşınan her bir yolcunun araç sahibine maliyetlerinde daha alırken avantaj sağlayan Sultan 125S, aracın işletme maliyetlerinde de sahibine kazandırıyor. Yaygın servis ve yedek parça bayilerimiz ile Türkiye’nin dört bir yanında hizmet veriyoruz."
Otokar, İzmir Enternasyonel Fuarı’ndaki standında ayrıca, ilk kez Mayıs ayında satışa sunulan Sultan Maxi modelini İzmirlilerle buluşturdu. 31+1+1 kişilik Sultan Maxi, ilk kez bu yıl satışa sunulmasına rağmen, turizm ve yolcu taşımacılığında ilgi görüyor.
Fuarda Retarder’lı modeli sergilenen Sultan Maxi’nin yanısıra 27 kişilik Sultan 145S, ürün ailesinin halk otobüsü tipi Sultan City ve M-2000 minibüs de İzmirlilerle buluştu.
Temsa Otomotiv, standını yılın kaptan şoförünü seçerek renklendirdi
Temsa’nın fuar standında, üretimi Adana’da gerçekleştirilen Temsa markalı otobüsler Diamond, Safir VIP, Metropol ile midibüs segmentine ait Powerbus, Prestij modelleri; distribütörlüğünü üstlendikleri Mitsubishi’nin en yeni modeli L200 pick-up sergilendi.
Temsa, geçen sene düzenlenen İzmir Fuarı’nda şehirlerarası yollarda hizmet veren otobüs şoförlerinin kamuoyunda hak ettikleri ilgiyi görmelerini sağlamak amacı ile "Ayın Kaptan Şoförü" projesini başlatmıştı. Bu sene düzenlenen fuarda bu projenin finali, fuarın ilk günü 1 Eylül tarihinde yapıldı. Projenin ilk yılında seçilen 12 kaptan şoförden biri yılın kaptanı olarak ödüllendirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.