ARAÇ üstü kasa üreticisi firmalar, yıllardır hayalini kurdukları dernek çatısı altında biraraya gelme fikrini 2009 yılında hayata geçirdiler. Kargo Haber Dergisi olarak 2009 yılının Kasım ayında gerçekleştirilen Genel Kurul ile KASSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Soner Güzel ile derneğin vizyonu, hedefleri ve projelerini konuştuk.
Dernek yapılanması herhalde uzun süredir düşünülüyordu ama bu seneye mi kısmet oldu? Nereden başladığını açıklayabilir misiniz?
Bu tarz bir yapılanmayı yaklaşık olarak 4-5 yıldır birçok arkadaşımızla konuşuyorduk. Aslında 10 senedir dernek olmamızın gerekliliğinin farkındayız ama bir araya gelinip başlanamadı. Geçtiğimiz sene arkadaşlarımızla sektörün problemlerini konuşmak üzere toplandık ve sektörün sorunlarını çözmek adına bu tarz istişare toplantılarında değil de bir dernek çatısı altında toplanmanın daha doğru olacağına karar verdik. Çünkü bizim sektördeki problemlerimiz sadece satışla ilgili değil. Bizim Sanayi Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı gibi çeşitli bakanlıklara karşı sorumluluklarımız var ve onlarla uyumlu çalışmamız gerekiyor. Dolayısıyla çalışmalarımızı dernek çatısı altında yürütmenin daha doğru olacağını düşündük. Daha sonra kuruluş süreci yaşandı ve kurucu başkanlık görevini FrigoTürk firmasından Ender Güvercin üstlendi ve sağolsun kuruluş aşamalarını gerçekleştirip belli bir noktaya getirdi. Daha sonra 2009 yılının Kasım ayında gerçekleştirilen genel kurulda genel başkanlığa seçildim.
Yönetim kurulunda sizin dışınızda kimler var?
Yönetim kurulumuz benim dışımda şu isimlerden oluşuyor; Soner Güzel (Çeliktırsan), Erdoğan Gencer (Gencer Kasa), Ender Güvercin (FrigoTürk), Özgür Bayraktar (Bayrak Karoser), Dursun Döğer (Adakarsan). Derneğimizin şu anda 20 üyesi bulunuyor.
Başkanlığı aldıktan sonra ilk olarak neler yaptınız?
Yönetim kurulu olarak iki toplantı yaptık ve görev dağılımlarını belirledik. Derneğimizin yapılanma süreci ile ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca KASSİAD olarak Ankara’da temaslarda bulunduk. İlk önemli faaliyetimizin bu olduğunu söyleyebilirim. Ankara’da Sanayi Bakanlığı’nda görüşmeler yaptık.
Görüşmeleriniz hangi konular kapsamında gerçekleşti?
Ciddi bir sıkıntımız var. Yaptığımız her kasanın Sanayi Bakanlığı tarafından onaylanması gerekiyor. Geçmiş dönemlerde ürettiğimiz her araca koyulacak her kasa tipi için tip onay belgesi aldık ve bunlara çok yüksek rakamlar ödedik. Ancak daha sonra çıkan bir yasayla mevcut tip onaylarının hepsi iptal edildi ve yeni tip onaylarının çıkartılması için Sanayi Bakanlığı’na müracaatımız beklendi, ama insanların elinde mevcut tip onayları olduğu ve bunlara çok para harcandığı için Sanayi Bakanlığı bunu hemen yürürlüğe koymadı ve bunlarla ilgili 2009 sonuna kadar süre tanıdı. Biz de Sanayi Bakanlığı’na gittiğimizde “Tip Onay’’ ile ilgili yapılması gerekenleri yapalım, sizi destekleyelim ama bunun şeklini değiştirelim” dedik. Tip onayın bedeli çok yüksek, ayrıca her kasayı gelip aracın üstünde test etmeleri gerekiyor. Şimdi bizim yaptığımız 50-60 kadar markaya 2-3 tane farklı kasa tipi uyguluyoruz. Bakanlık “Bunları yapın gelip bakacağız” diyor. Şimdi bizim 100 tane aracı bulup, kasayı üzerine yapıp tip onayını almamız mümkün değil. Dolayısıyla bunu tek tek yapın diyorlar. Bu işlem de ekstra maliyet getiren bir işlem. Bakanlık bu konuda yetkiyi TSE’ye vermiş durumda. Yani kontrolü yapıp, onayı TSE verecek ardından bakanlık tip onayını yürürlüğe koyacak. Ama bu işin bu şekilde olması mümkün değil, hem de çok pahalı. Biz bakanlığı ziyaretimizde doğru yolun bu olmadığını kendilerine ilettik. Alternatif çözümler üzerinde konuşmalar yaptık. Ayrıca bu işi Sanayi Bakanlığı adına yürütecek olan TSE’ye de gittik. Mesela piyasada 20 tane marka var ve bu markaların kendi içlerinde 5 tane tipi var. Sonuçta 100 farklı araç ortaya çıkıyor. Bize diyorlar ki, bu araçların hepsine birden örneğin frigo kasa yapın; biz gelelim, inceleyip onay verelim. Ama biz sadece frigo kasa yapmıyoruz. Farklı çeşitlerde kasa üretimlerimiz var. Böyle düşününce rakam 400-500 araç gibi inanılmaz boyutlara çıkıyor. Bu işlemi yapmak teknik olarak mümkün değildir. Bizim önerimizde de diyoruz ki, “Bunu böyle yapmayın. Zaten teknik olarak mümkün olmadığı gibi, çok da pahalı. Biz hangi kasa çeşidini üretiyorsak bundan birer tane yapalım ve siz gelin bunu kontrol edin. Tip onayımızı aldıktan sonra örneğin alüminyum kasa için ise bu onay, biz bu alüminyum kasayı her tip araca uygulayabilelim.” Bu önerimiz olabilirliği olan bir öneri olduğu gibi, bütçe olarak da bizi yormaz. Bu öneri aynı zamanda TSE’nin işini de kolaylaştırır.
Orta ve uzun vadede dernek olarak nasıl hedefleriniz var? Sektörü ve kendinizi nereye taşımak istiyorsunuz?
Gerçek hedefimiz şu: Öncelikle biz tedarikçimizle, müşterimizle, kendi sektörümüzde çalışan arkadaşlarımızla ve aynı zamanda devletin ilgili kurumlarıyla takım halinde çalışmak istiyoruz. Bunu başardığımız taktirde de sektörün üretim kalitesini yükseltmek, genel olarak müşteri memnuniyetini artırmak istiyoruz.
Merdiven altı olarak tabir edilen üreticiler ile ilgili düşünceleriniz nedir?
Biz bu konuda bir otorite değiliz. Yani biz o tarz işletmelere merdiven altı üretim yaparsınız veya yapamazsınız deme şansımız yok. Kötü şartlarda üretim yapan işletmeler için kalitelerini yükseltmek adına önerilerde bulunup, destek olabiliriz.
Pazardaki oyuncu sayısı tam olarak biliniyor mu?
İrili ufaklı yaklaşık 1000 tane kasacı var ve yaklaşık olarak yılda 150 milyon dolarlık bir hacme sahip olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak hiçbir yerde tam istatistiki bilgi yok. Bu nedenle daha doğru rakamları önümüzdeki sene göreceğiz. Bu konuyla ilgili bir istatistik çalışması yapacağız.
Sektörün ekonomi açısından değerlendirmesini yapacak olursak 2009’da 2008 yılına göre ne kadar bir daralma oldu? 2010 yılı için beklentileriniz nelerdir?
Yaklaşık olarak yüzde 50 ile yüzde 70 arasında bir ciro düşüşü olduğunu tahmin ediyoruz. Kamyon üreticilerinin rakamlarındaki düşüş zaten belli; bu durum doğal olarak bize de yansıyor. 2010 yılında ise ekstra bir kriz meydana gelmezse üretim adetlerimiz yüzde 20-30 arasında daha iyi olacaktır diye tahmin ediyorum.
KASSİAD üyeliği için belirlediğiniz şartlar nedir?
Üyelik için şartları tam belirlemedik ama hiç kimseyi ayırmak istemiyoruz. Büyük firma, küçük firma gibi bir ayırıma girmedik. Amaç sektörün geneline hakim olabilmek. Sektördeki insanların bir derneklerinin olduğunu bilmeleri ve sorunlarının çözümü için buraya gelmelerini istiyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.