• BIST 9996.41
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 7 °C

Krize Karşı En Büyük Koz Fuarlardır

Krize Karşı En Büyük Koz Fuarlardır
Fuarların iptal edilmesi, bütün ülkelerin Covid-19 salgınının yayılmasına karşı aldığı tedbirlerin başında geldi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın duyurduğu ve 16 Mart’tan Nisan ayı sonuna kadar yurtiçindeki tüm fuarların ertelenmesine ilişkin karar; fuarların en fazla sayıda ülkeden en geniş kitleleri bir araya getiren en kapsamlı etkinlikler olduğunun altını bir kez daha çizdi. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarının başına denk gelen fuarlarda tüm dünya genelinde iptaller yaşandı. Sonbahar ve sonrasında ise fuarlarda yoğunlaşma bekleniyor. Türkiye özelinde yaz aylarının fuarlar açısından ölü sezon olarak görülmesi, salgının ise ülkemize geç gelmesi sayesinde yılın ilk çeyreğindeki fuarların önemli bir bölümü gerçekleştirilmiş oldu. Buna rağmen çok sayıda iptal ve tarih ertelemeleri de yaşandı. Türkiye’de bu dönemde 110 fuar ertelenirken 26 Mart tarihi itibariyle Mart-Haziran döneminde yapılması planlanan 16 fuar da iptal edildi. Bu değişiklikler sonbahar ve kış fuar takviminde sıkışıklık yaratacak gibi görünüyor.

Gerek iptaller ve ertelemeler gerekse sonbaharda başlaması beklenen fuarlar hakkında meslek kuruluşları ve Türkiye’nin önemli fuar organizatörleri de görüşlerini açıkladı.

Sektör yöneticileri fuarların kriz sonrası sürecine odaklandı

“Fuarların ne kadar çok iş insanını buluşturduğunu Korona günlerinde açık şekilde gördük” diyen Eko Fuarcılık Fuarlar Müdürü Altınay Bekar, “Bazı şehirlerin hatta ülkelerin bütünüyle karantinaya alındığı bir süreçte fuar iptallerinin yaşanması normal ve gereklidir. Fuar endüstrisinin ve ona bağlı olarak tüm ticaretin bu iptallerden nasıl etkileneceği ise ele alınması gereken önemli bir konudur. Uzun süre piyasada kalacak yeni ürünlerin lansmanı, yeni siparişlerin alınması, yeni iş bağlantıları, tedarik zincirine eklenecek olan yeni halkalar ile fuarların üretime, tüketime, ticarete dolaylı ve doğrudan etkisi vardır” şeklinde konuştu.

Krize Karşı En Büyük Koz Fuarlardır

Agora Turizm ve MMI Eurasia Genel Müdürü Osman Bayazit Genç de “Fuarların en önemli özelliklerinden olan yüz yüze görüşme imkanı, ürünleri görme ve ürünlere temas etme olanağı kısa bir zaman içerisinde teknoloji tarafından alt edilemeyeceğe benziyor” sözleriyle birebir iletişimin ön planda olduğu fuarların bu niteliği ile varlığını sürdürmeye devam edeceğinin altını çizdi.

Fuarların yarattığı ticaret hacmine dikkat çeken bir başka isim de Türkiye dahil olmak üzere Avrupa, Asya, Afrika ve Güney Amerika’da kurulu şirketleri, iştirakleri ve 70’in üzerinde ülkedeki yabancı temsilcilikleri ile yılda yaklaşık 50 civarında fuar düzenleyen, Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’nı da içeren dünyanın en büyük taşımacılık fuarları kümelenmesinin organizatörü Messe München’in İdari Direktörü İdari Direktörü Stefan Rummel oldu: “Kişisel temas ve bir olayın duygusu dijitalleştirilemez. Fuarlar pazarlama platformları değil, ağ oluşturma ve en önemlisi iş platformlarıdır. Fuarların bölgesel ekonomik etkileri artık sadece rakamlardan ibaret değil. Bu durum artık bizimle çalışan ve fuarları iptal olduğu veya ertelendiği için yaşam mücadelesi vermekte olan küçük ve orta ölçekli şirketlerle birlikte insan yüzüne bürünmüştür.”

14 ülkede 17 global ofisi bulunan uluslararası fuar organizatörü Hyve Grup’un Bölge Direktörü Kemal Ülgen, krizden çıkışın yolunun uluslararası fuarlardan geçtiğini düşünüyor. Ülgen, “Pandeminin kontrol altına alınmasıyla birlikte fuarların öncülüğüne ve yaratacağı sinerjiye duyulan ihtiyaç artacak” dedi.

UFYD: Fuarlar ihracat gelirlerine büyük katkı sağlar

Uluslararası Fuar Yapımcıları Derneği, fuar ertelemelerinin sektöre etkilerine dair bir değerlendirme raporu paylaştı. Buna göre, yılda 325 milyar dolarlık ciro yapan global fuarcılık sektöründe, 2020 yılının ilk çeyreğinde Koronavirüs salgını nedeniyle 500’ün üzerinde fuar ertelendi veya iptal edildi. Salgın sebebiyle Asya-Pasifik bölgesindeki kayıp 9,6 milyar Dolar olarak gerçekleşirken Avrupa’da bu miktar 6,6 milyar Doları buldu. Türkiye’de, Ticaret Bakanlığı tarafından 13 Mart 2020 tarihinde yapılan açıklama ile 16 Mart-30 Nisan 2020 tarihleri arasındaki fuarların ertelenmesi kararı kapsamında, belirlenen tarih aralığında 110 fuarın ertelendiğini belirten rapora göre bu sayının 2020 yılı toplam fuarlarına oranı yüzde 22.  Ertelenen fuarların 25 tanesi uluslararası ihtisas fuarı, 85’i de ulusal ihtisas fuarı niteliğinde. Fuarların 37’si İstanbul’da düzenlenmekte olup bunların da 21’i uluslararası ihtisas fuarı. ‘İhracata yönelik çalışan ağırlıklı olarak KOBİ seviyesindeki şirketler uluslararası alıcılar ile fuarlarda bir araya gelmektedirler. Kısa vadeli erteleme ve iptaller, planlanan işleri ve gelirleri geciktirmektedir. Bu durum fuarcılık endüstrisi ve müşterileri için varlıklarını sürdürme konusunda risk oluşturmaktadır. Fuarlar, yeni pazarların ve yeni iş alanlarının buluşması, yeni müşterilerin yüz yüze bir araya gelmesine olanak yaratır ve ihracat gelirlerine büyük katkı sağlar’ diyen raporda, Türkiye ihracatının hızlanarak artması, ekonomik kalkınmanın ve istihdamın artışı ve sürdürülebilirliği için Türkiye fuarcılık sektörünün tüm paydaşları ile birlikte desteklenmesi, hızlı ve sürdürülebilir önlemlerin derhal uygulamaya alınması konusunda çağrıda bulunuldu.

Krize Karşı En Büyük Koz Fuarlardır

AUMA: Alman fuarlarındaki iptal ve ertelemelerin maliyeti 3 milyar Avro’yu bulabilir

İhtisas fuarlarının dünya çapında en etkin merkezi olan Almanya, fuar iptalleri ve ertelemeler ile birlikte sert şekilde darbe aldı. Fuar organizatörleri ve stand konstrüksiyon şirketleri gibi hizmet sağlayıcılar ağır maddi kayıplara uğruyor. Bunun yanı sıra oteller, catering endüstrisi, ulaştırma sanayii gibi pek çok yan sektör de fuar iptallerinden olumsuz şekilde etkileniyor. Bu endüstriler satışlarında önemli ölçüde kayıp yaşarken bu durum çalışanlar üzerinde doğrudan etkiye neden oldu. Satış kayıplarına bağlı olarak ülke vergi gelirlerinin düşeceği, böylece şehirlerin veya bölgelerin de ekonomik olarak doğrudan etkileneceği öngörülüyor. Almanya İhtisas Fuarları Endüstrisi Derneği AUMA; Alman İhtisas Fuarları Endüstrisi Enstitüsü IFO Institut’un Alman ihtisas fuarlarının 2018 yılı sonuçlarına dayalı olarak bu durumun Almanya için makro ekonomik sonuçlarına ilişkin tahminlerde bulundu. Buna göre milli ekonomide sadece fuarların iptal ve ertelemelerine bağlı olarak yaklaşık 3 milyar Avro civarında bir kayıp bekleniyor. Bu durum 24 binden fazla işi etkilerken 470 milyon Avro’nun üzerinde vergi kaybına uğranacağı öngörülüyor. Bu sonuçlar şirketlerin fuar sırasında elde etmeyi bekledikleri satışları üzerinden kayıplarını kapsamıyor. Bu rakamların yukarıda sözü edilen toplamlardan çok daha yüksek olduğu belirtilirken başka tedbirler aracılığıyla sadece belirli oranlarda telafi edilebileceği düşünülüyor ve başka hiçbir pazarlama aracının bir şirketi ve ürünlerini birebir temasta olduğu kadar kapsamlı şekilde temsil etme yeterliliğine sahip olmadığının altı çiziliyor.

AUMA Başkanı Philipp Harting, “Alman ekonomisinin -özellikle küçük ve orta ölçekli girişimlerin- gelecekte ‘Messe’ (ihtisas fuarı) olarak adlandırılan son derece etkin enstrümandan faydalanabilmesi ve etkili müteahhitlerle işbirliği yapmaya devam edebilmesi garanti altına alınmalıdır. Bu, fuarcılık endüstrisinin büyük çabalarına rağmen hükümet desteği olmaksızın tek başına gerçekleşemez” şeklinde konuştu. Almanya uluslararası fuar düzenleme konusunda dünya çapında bir numara. Ülkede yılda 160-180 arası uluslararası fuar gerçekleşiyor. Bunlara ortalama 180 bin katılımcı ve 10 milyon ziyaretçi katılıyor. Dünyanın dört bir yanından iş ortakları Alman fuar merkezlerinde buluşuyor. Alman fuar katılımcıları b2b iletişim bütçelerinin neredeyse yarısını fuar katılımlarına harcıyor. Almanya’da fuar katılımcı ve ziyaretçilerinin harcamaları 28 milyar Avro’dan fazla makro ekonomik üretim etkisi yaratıyor. Fuarların organizasyonu sayesinde 230 binin üzerinde iş imkanı ortaya çıkıyor. Fuarlara bağlı olarak elde edilen yıllık vergi gelirleri 4.5 milyar Avro’yu buluyor.

Çin’de Covid-19 Salgını sonrası ilk fuar kapılarını açtı

Covid-19 virüsünün ilk olarak Çin’in Vuhan kentinde tespit edilmesinin ardından Çin hükümeti salgına karşı büyük ve kapsamlı bir mücadele başlattı. 18 Mart itibariyle ülkede yeni vaka tespit edilmediğini duyuran Çin hükümeti, günlük yaşamı ve ekonomiyi normale döndürme çalışmalarına da hızla start verdi. Bu hareketin önemli bir adımı olarak salgın sonrası ilk fuar olan Haining İhracat Ürünleri Fuarı, 3 Nisan 2020 tarihinde Haining Fuar ve Sergi Merkezi’nde kapılarını açtı. Çinli yetkililer fuarın açılışının; salgının ekonomik etkilerini azaltmak, dış ticaret şirketlerinin zorlukların üstesinden gelebilmesini sağlamak, normal üretim ve yaşam düzenini geniş ölçüde yeniden sağlamak ve vatandaşların heveslerini canlandırarak yaşam kalitelerini geliştirmek açısından önemli olduğunu açıkladılar.

İlgili Haberler
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77