Hollandalı Jan de Rijk Logistics Projeler Müdürü Martin Numan, logitrans için çok şık bir tanım yapmış: “logitrans, intermodal lojistiğin iyi bir harmanını gözler önüne seriyor”. Sektör adına kuşkusuz Kasım ayının hatta yılın en önemli etkinliği durumundaki logitrans 6. kez gerçekleştirildi. Onlarca ülkeden yüzlerce firma, binlerce ziyaretçi ile logitrans organizasyonunda buluştu. Fuar sonrasında ise katılımcı değerlendirmeleri alındı. Bunda amaç; etkinliğe ilişkin organizasyon sahiplerinin sübjektif değerlendirmeleri yerine, katılımcı olarak asıl beklenti sahiplerinin sonuca dayalı gözlemlerini öğrenmek, daha sonraki çalışmalara kılavuz oluşturmaktır. Her fuar organizatörü için katılımcıdan gelen sonuç değerlendirmeleri, son derece büyük önem taşır. Çünkü parayı veren ve beklentisi en üst düzeyde olan odur. Beklentileri değerlendirirken söyleyecekleri de aynı oranda önem taşır.
Sadece Hollandalı katılımcının söyledikleriyle yetinmeyip birkaç örnek daha vermek istiyorum. Yük vagonları kiralamasında pazar lideri durumunda olup kısa adı AAE olan İsviçre şirketi Ahaus Alstätter Eisenbahn Holding AG’nin CEO’su Karsten Sachsenröder; “logitrans ihtisas fuarına ilk katılımımızda, fuarın uluslararası niteliğinden ve son derece ümit verici bağlantılardan çok memnun kaldık” diyor. Ürdünlü bir firma olan Crown Logistics Genel Müdürü Anwar Taher, “logitrans’a katılmak memnuniyet vericiydi. Son derece iyi organize edilmiş ve planlanmış bu fuarı takdir ediyor ve teşekkür ediyoruz. Bir sonraki etkinliği sabırsızlıkla bekliyoruz” diyerek verdiği kararın karşılığını fazlasıyla aldığını açıkça ifade etmiş bulunuyor.
Türkiye’den logitrans’a katılan en büyüğünden en küçüğüne kadar tüm taşımacılık ve lojistik operatörleri, son derece doğru bir şekilde logitrans’a sahip çıkıyor. “logitrans, yurtdışından katılımcılarla birlikte lojistik ve taşımacılık sektörünün bölgesel bir buluşma noktası haline gelmiştir” diyen Catoni Deniz İşletmeleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Murat Hatabay ya da “Fuara olan ilginin her geçen yıl arttığını sevinerek görüyoruz. EKO MMI sayesinde Türkiye lojistik sektörü, hep arzuladığımız Avrupa standartlarında bir fuar kazanmış oldu” diyen Omsan Lojistik Startejik Planlama ve Pazarlama Müdürü Faysal Yalınkılıç da bu sahiplenmeyi somut olarak ifade ediyor.
Türkiye’nin taşımacılık ve lojistik endüstrisinde hızla yükselen, kaydettiği yüzde 72’lik büyüme ile ilk 1000 ihracatçı firma arasında 97. sıraya yerleşen Taha Kargo ve onun karizmatik Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha da logitrans için “Bu fuarda yine çok önemli ve güzel işbirlikleri yaratma ve yeni tedarikçiler edinme şansı bulduk. Taşımacılık ve lojistik fuarını bugünlere getirdiğiniz için çok teşekkür ederim. 2013 yılında logitrans Fuarı’nda yeniden sizlerle birlikte olacağımız için mutluyuz” diyerek fuar beklentisini sadece ‘satmak’ ile sınırlayanlara karşı bir görüş dile getiriyor. Taha, ‘çok önemli ve güzel işbirlikleri yaratma’ yanında fuar katılımı sayesinde ‘yeni tedarikçiler edinme’yi bir ‘şans’ olarak değerlendiriyor.
Evet, logitrans 2004 yılında ilk kez sektöre merhaba dediğinde, aslında nasıl bir gelişim çizgisi izleyeceğini göstermişti. Özgün, sektörden yana, fayda üreten, kişi ve kurum haklarına karşı duyarlı, dünyada ilk sıraları hedefleyen bir fuar olmak için gerekeni yapmak… Bu yüzden fuarın geldiği noktayı değerlendirmeyi katılımcılara bırakmakta yarar gördüm. Tam anlamıyla bir lojistik buluşma sahası durumuna gelen logitrans kapsamındaki etkinliklere, Kargo Haber sayfalarında olabildiğince yer verilmeye çalışıldı.
Tamamen taşımacılık ve lojistik sektörünün temsilcileri tarafından hayata geçirilen Lojistik Ödülleri de ayrı bir kulvarda önemli bir buluşma nedeni yarattı. Lojistik ödülü Atlas’ın değerlendirmesini bir sonraki sayıya bırakarak verimli bir ay geçirmenizi diliyorum.
İlker ALTUN | |
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.