• BIST 9672.8
  • Altın 2947.801
  • Dolar 34.6398
  • Euro 36.4379
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Lojistik Köyler Türkiye'ye Gerekli mi?

Lojistik Köyler Türkiye'ye Gerekli mi?
DERGİMİZİN geçtiğimiz sayısında yayınladığımız, “AB Lojistik Köyleri Sıralandı Başı İtalya Çekiyor” başlıklı haberimiz konuyla ilgili kesimlerin büyük ilgisini çekti ve Türkiye’de de yapımı planlanan lojistik köyler konusuna farklı bir b

DERGİMİZİN geçtiğimiz sayısında yayınladığımız, “AB Lojistik Köyleri Sıralandı Başı İtalya Çekiyor” başlıklı haberimiz konuyla ilgili kesimlerin büyük ilgisini çekti ve Türkiye’de de yapımı planlanan lojistik köyler konusuna farklı bir bakış açısı getirdi.

Avrupa’da ilk kez yapılan lojistik köyler sıralamasını içeren haberde, Deutsche GVZ GmbH (DGG) İdari Direktörü Dr. Thomas Nobel tarafından yazılan ‘Avrupa Lojistik Köyleri İlk Kez Sıralandı’ başlıklı makalede öncelikle lojistik köy kavramı ile ilgili kalıcı bir tanım belirtiliyor, Avrupa’da sözü geçen lojistik merkezlerin başarılarının arkasındaki farklı sebeplerin yanı sıra kriterler de sıralanıyordu.

KargoHaber Dergisi olarak, lojistik sektörü ve Türkiye için büyük önem taşıyan konuyla ilgili bilgi üretimine katkıda bulunmak üzere akademisyen ve uzmanların görüşlerini alarak bazı sorulara yanıt aradık. Sorular şöyle sıralandı:

- Türkiye’de lojistik köylere ilişkin çalışmalar Avrupa ile kıyaslandığında hangi düzeyde?

- Dünya’nın 16. ekonomisi olurken lojistik köyler yoktu. Bundan sonra olmasa ne olur?

- Lojistik köy çalışmalarını yetersiz buluyorsanız, sorumlusu kim/kimler ve bundan sonra ne yapılmalı?

- Türkiye’nin lojistik köylerinde intermodalitenin temel ayağı hangi taşıma modu olmalıdır?

- Lojistik köy çalışmalarını yetersiz buluyorsanız, sorumlusu kim/kimler ve bundan sonra ne yapılmalı?

- Türkiye’de nerelerde lojistik köy olmalıdır, neden?


Bu soruların yanı sıra uzmanlardan ve akademisyenlerden KargoHaber Dergisi’nin Nisan 2011 sayısında yer alan Avrupa’nın lojistik köylerine ilişkin sıralama ve kriterleri değerlendirmelerini de istedik.

Türkiye’de lojistik köylere ilişkin çalışmaların Avrupa ile kıyaslandığında hangi düzeyde olduğu konusunda bir değerlendirme yapan Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı ve LODER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, şunları söyledi:

“Lojistik köylerin tarihsel gelişimine bakıldığında; ilk olarak ABD’de ortaya çıkan bu kavram, daha sonra Batı Avrupa’da Fransa’nın Paris bölgesel alanında (Garanor ve Sogoris) oluşturulmuştur. 1960’ların sonlarında İtalya ve Almanya’da görülmeye başlayan lojistik köyler 1980 ve 90’lı yıllarda ise Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika ve İngiltere’de ilerlemeler kaydederek Avrupa’da yoğun biçimde benimsenmiştir. Ülkemizde ise 2000’li yılların başlarından itibaren gündeme gelen lojistik köyler, 2006 yılında TCDD tarafından oluşturulmaya başlanmıştır. Türkiye’deki oluşumlar ile Avrupa’da bitmiş ya da inşa halindekilerle birlikte 100’e yaklaşan lojistik köyler arasında benzerlik kurmak zordur. Çünkü bir taraftan TCDD tarafından yürütülen 16 Lojistik Merkez, -ki bunlara ‘intermodal terminal’ demek daha doğru olabilir- diğer taraftan özel sektör tarafından yürütülen lojistik köy çalışmaları vardır. Avrupa’nın100-1.300 hektar büyüklüğündeki lojistik köyleri ile ülkemizde TCDD’nin 10-60 hektar arasındaki lojistik merkezleri karşılaştırmak olanaksızdır.”

Haberin devamını KargoHaber Dergisi'nin 149. Sayısında okuyabilirsiniz...
KargoHaber Dergisi dijital ortamda da yayında.
KargoHaber'in 149. Sayısının tamamını dijital ortamda okumak için tıklayınız...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77