“Virüs salgınından etkilenen ülkelerin uçuşlara ve çeşitli yardım malzemelerine getirdikleri son dakika kısıtlamaları nedeniyle, sürekli yaşadığımız iptal ve değişiklikleri aşmak için yoğun bir uğraş verdik.” dedi.
Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden biri olan Lufthansa’nın çalışanlarının ve çalışma ortamlarının korunmasına odaklandığı belirten Hatipoğlu, “Salgın ile birlikte en çok dikkat ettiğimiz ve üzerine titrediğimiz konu, hiçbir arkadaşımıza zarar gelmemesi için çalışmak olmuştur. Bunun için yük ve yolcu uçaklarımızın bütün havalimanlarındaki elleçlemelerinde önlemler, müthiş bir çaba sergilenerek alındı.” diyerek şunları söyledi:
“Seferdeki uçuş ekibinin çeşitli ülkelerde 14 günlük karantina altına alınma risklerini en aza indirgemek için yapılan ayarlamalar zorlandığımız bir konu oldu. Çok önemli diğer bir husus da; Covid-19 salgını nedeni ile LH-Group bünyesindeki Havayolu (Lufthansa, Austrian Airlines, Eurowings, Lufthansa CityLines, Swiss Air Lines , Brussels Airlines ve Eurowings) sirketlerimizin yolcu uçağı filolarının seferden çekilmesidir. Bu nedenle global pazarda toplam kapasite sunumumuzun yaklaşık yüzde ellisine tekabül eden dünyanın sayılı, Avrupa’nın en büyük filosunun uçaklarının kargo kompartmanları kullanım dışı kaldı. Bu da Kargo uçaklarına talebin aşırı artmasına neden oldu.
Son dönemde taşınacak emtianın niteliği nedeniyle önemi çok yüksek. Bu da bizleri alternatif arayışlarına yönlendirdi. Bu nedenle bazı yolcu uçaklarımız, özellikle Çin’den Avrupa’ya taşınacak yardım malzemeleri için sadece kargo kullanımına tahsis edildi.”
Riski Bertaraf Ettik
Kargo uçağı sunumunda bütün pazarlardaki uygulamaların bir birine benzediğini belirten Hasan Hatipoğlu, Türkiye operasyonunda çalışan ekibin karantina gereksinimi oluşmaması için uçuş sayısını azaltıp kapasiteyi artırdıklarını, ekibin aynı uçakla dönmesini sağladıklarını belirtti. “Globalde 17 adet Kargo uçağı Lufthansa Cargo müşterileri için hizmette.” diyen Hatipoğlu, “Öncelikle Lufthansa ve Avusturya Havayolları’nın yolcu uçaklarını da kargo için tahsis ederek uçuş ağını ilave seferlerle destekliyoruz.” diyerek şöyle devam etti:
“Çin’e haftalık 14 Boeing 777F kargo uçağı seferine, paskalya itibariyle A330 ve A350 Lufthansa yolcu uçakları ile haftada 35 kargo seferi ilave edilmiştir. Aynı zamanda Avusturya’dan da Boeing 767 ve 777 yolcu uçakları ile haftalık 16 kargo seferi mevcut uçuşlara eklenmiştir. Ayrıca talep doğrultusunda kargo kapasitelerinin çok kısıtlı olduğu yerlere farklı yolcu uçakları ile kargo charter servisi sunabiliyoruz. Türkiye de ise SunExpress filosundaki B737 yolcu uçaklarının kargo seferi için tahsisi çalışmalarımızı SunExpress yönetimi ile sürdürüyoruz. En kısa zamanda uçuş detaylarını değerli müşteri ve partnerlerimizle paylaşacağımız bilgisini buradan verebilirim.”
Hatipoğlu, “16 Mart 2020 tarihi itibariyle gerekli teknik alt yapı sağlanarak Türkiye’deki satış organizasyonumuzu evden çalışmaya yönlendirdik ve müşterilerimize online hizmet veriyoruz.” diyerek, çalışma şekillerindeki değişikleri şöyle özetledi:
“Covit-19 süreci atlatılıncaya kadar müşteri ziyaretlerimizi askıya aldık. Görüşmelerimizi online olarak yapıp satış aktivitelerimizi aksatmamaya çalışıyoruz. Havalimanı ofislerimizde de operasyonumuzu aksatmayacak şekilde asgari çalışan sayısı bulundurup nöbet sistemi uyguluyoruz.
Tüm çalışanlarımız ve havalimanı paydaşlarımız için gerekli her türlü koruma önlemi alınmış, uyarılar yapılmış, eğitim verilmiş olup, ayrıca maske, dezenfektan temini de Mart ayı başında yapılmıştır.
Sosyal mesafe ve hijyen yöntemlerine dikkat gibi kişisel korunma tedbirleri için hem genel merkezimiz hem de Türkiye yönetimi olarak sürekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bu uygulama sadece Lufthansa Cargo Türkiye için değil, globalde bütün Lufthansa Cargo ofislerimiz için geçerlidir.”
İlk Altı Ayı Görelim
Hatipoğlu, salgın sürecinde yaşanan aksaklıkların iş hacimlerine yansımalarına ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulundu. Kargoya olan yüksek talebe rağmen yolcu uçaklarının kargo kapasitelerinin değerlendirilememesinin bütün hava kargo sektörünü zorlayacağını belirten Hatipoğlu, “İlk altı ay verilerinin açıklanmasıyla bu sürecin işlem hacmi ve ciroya etkisini daha sağlıklı görebiliriz” dedi. Hasan Hatipoğlu son olarak şunları söyledi:
“Böylesi görülmemiş bir krizin ve sonuçlarının birlikte üstesinden gelebilmek için önceden öngörülemeyen ve elimizde olmayan sebeplerden kaynaklanan aksaklıklar için müşteri, partner ve tedarikçilerimizden anlayış ve sabır bekliyoruz. Yanı sıra konulan kurallara harfiyen uyulmasını rica ediyoruz.
Kamudan beklentimiz ise; öncelikle çalıştığımız alanlarda ve genelde Türkiye’de virüsün yayılmasını engellemek için her türlü önlemin alınması ve daha önemlisi de uygulanması için gerekli adımların eksiksiz atılmasıdır. Sektör olarak da; yüksek işbirliği içinde, dış ticaretin kolaylaştırılması ve hızlanması yönünde adımlar atılmasını beklemekteyiz.
Bu dönemde taşınan gönderilerin çoğunluğunun; maske, dezenfektan, hastane ekipmanı ve kıyafetleri, ecza tarzı sağlık malzemeler ve yaşamsal gıda maddeleri olduğunu görüyoruz. Dünyada Ocak 2020 ülkemizde ise 16 Mart 2020 tarihinden bu güne kadar özveri ile çalışan hava kargo sektöründeki meslektaşlarıma çok büyük bir riski göze alarak gösterdikleri kahramanlık için minnettarım.
Müşteri, partner, onların çatı organizasyonları, STK’lar, paydaşlar, rakiplerimiz, sektör medyası kısaca hepimizin en kısa zamanda bu zorlu süreci ve günleri atlatıp yüz yüze görüşeceğimiz etkinliklerle dolu güzel günlerde buluşmamızı diliyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.