• BIST 9135.84
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 12 °C

Mars Logistics Demiryolu Genel Müdür Yardımcısı Erdin Erengül, “Demiryolu taşımacılık hizmetlerimizde önemli projeler gerçekleştiriyoruz”

Mars Logistics Demiryolu Genel Müdür Yardımcısı Erdin Erengül, “Demiryolu taşımacılık hizmetlerimizde önemli projeler gerçekleştiriyoruz”
Mars Logistics olarak demiryolu taşımacılığında pek çok Avrupa ülkesine karşılıklı gerçekleştirilen seferler ile maliyet avantajlı, hızlı ve güvenli taşıma hizmeti sunduklarını belirten Erengül, demiryolu lojistiği hakkındaki sorularımızı cevapladı.

Demiryolu yük taşımacılığına ilişkin faaliyetleriniz nelerdir?

Çevre dostu olması, sabit süreler ile hizmet vermesi ve minimum hasar riski taşıması gibi avantajları ile ön plana çıkan demiryolu taşımacılık hizmetlerimizde önemli projeler gerçekleştiriyor, ağır tonajlı malzemelerin demiryolu ile taşınmasında müşterilerimize ekonomik çözüm önerileri sunuyoruz. Çevre dostu olması, sabit süreler ile hizmet vermesi ve minimum hasar riskine sahip olması gibi avantajları ile ön plana çıkan demir yolu taşımacılık hizmetlerimizde önemli projeler gerçekleştiriyor, ağır tonajlı malzemelerin demir yolu ile taşınmasında müşterilerimize ekonomik çözüm önerileri sunuyoruz. Mars Logistics olarak demiryolu taşımacılığında tek veya grup vagon organizasyonu, blok tren organizasyonu, demiryolu konteyner servisi, terminal elleçleme ve danışmanlık hizmetleri vermekteyiz.

Bu projelere ek olarak bizim için çok önemli olan Intermodal taşımacılık yöntemimizle de çevre dostu taşımacılığı önemsiyoruz. Yeşil lojistik anlayışıyla 2012 yılında hayata geçirdiğimiz bu taşımacılık yöntemiyle bugün Duisburg ve Lüksemburg Intermodal hatları ile Avrupa bölgesinde hizmet veriyoruz. Bu yıl Lüksemburg hattımızın sefer sayısını tek yönde haftada 9’a yükselttik. Konteyner taşımacılığı yaptığımız Halkalı-Duisburg arasında çalışan hattımızda ise sefer sayımızı haftada 3’e çıkartmak istiyoruz. 96 saatlik transit sefer süresini hedefleyen bu hattı müşteri taleplerimiz doğrultusunda genişletiyoruz. Intermodal taşımacılıkta Kuzey Avrupa’ya yönelik yeni bir hat için de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.

Önümüzdeki dönemde tamamlanacak demiryolu projeleri ile nasıl bir değişim ve ilerleme yaşanacağını tahmin ediyorsunuz?

Mars lojistik olarak demiryolunda hizmet verdiğimiz Intermodal taşımacılık yöntemimizle; halihazırda Trieste-Lüksemburg arasında haftanın her günü 9 sefer ve Halkalı-Duisburg arasında ise haftada iki gün 1 tren seferi düzenliyoruz. Yakın zamanda Halkalı – Duisburg hattında da haftada 3 sefer düzenleme hedefimiz bulunuyor. Bu hatları genişletmemizin ve sefer sayılarımızı artırmamızın en önemli nedeni artan müşteri taleplerimiz ve genişleyen müşteri portföyümüz. Bu nedenle yeni seferler ve Kuzey Avrupa’da hayata geçireceğimiz yeni Intermodal hat ile demiryolu taşımacılığında önemli bir büyüme elde edeceğiz. Bu gelişmeler yeni hat arayışları için de önemli bir eşik olacak.

Ek olarak yeşil lojistik kavramını çok fazla önemsiyoruz. Bu anlayış Intermodal taşımacılık modelini sürdürülebilir kılmamız ve bu alandaki yatırımlarımıza devam etmemizdeki temel sebep diyebilirim. Bu alanda Türkiye’de öncü şirketlerden biri olduğumuzu söyleyebiliriz. Ve bizim açımızdan bakıldığında demiryolu taşımacılığının sunduğu bu çevreci avantaj ilerde sektördeki pek çok marka tarafından tercih edilecek ve karbon salınımının azaltılmasında önemli bir rol oynayacak.

Lojistik sektöründe rekabet şartlarını da göz önüne alarak değerlendirdiğimizde karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor?

Ülkemizde özellik karayolu taşımacılığı öne çıkarken hava ve deniz yolu taşımacılığı ciddi oranda artıyor. Fakat demiryolu taşımacılığında diğer ülkelere oranla iyi bir seviyede olmadığımızı da söylememiz gerekiyor. Bu da rekabet gücümüzü azaltıyor. Ülkemizin de bu demiryolu ile yük taşıma alanına yatırım yaparak daha fazla avantajlar elde edeceğini söyleyebiliriz.

Türkiye’nin demiryolu lojistiğinde sahip olduğu konumu değerlendirir misiniz? Avantajlarımız ve dezavantajlarımız nelerdir?

Türkiye, coğrafi konumu sebebiyle lojistik açıdan stratejik bir öneme sahip. Çevreci ve düşük maliyetli bir taşıma yöntemi olan demiryolunun önemi ise; ülkemizinuluslararası demiryolu koridorları üzerinde bulunduğu göz önüne alındığında gün geçtikçe artıyor. Ham madde ürünleri, doğalgaz, petrol gibi çok çeşitli ürünlerdeki ihracatta Türkiye bir köprü görevi görüyor. Büyük ağırlıklara sahip yüklerin demiryolu üzerinden taşıması ise bu taşımacılık yönteminin önemini artırıyor.

Demiryolu taşımacılığını; güvenlik, enerji tüketimi, çevreye olan katkısı, arazi kullanımı, yapım ve harici maliyetler, kullanım ömrü gibi noktalar göz önüne alınarak değerlendirildiğimizde pek çok avantajı olduğunu söyleyebiliriz. Demiryolu ile karayolu ve havayolu taşımacılığına göre daha fazla yük taşınabiliyor. Bunu yanı sıra çevreci bir yaklaşım benimseyen ülkelerde demiryolu çokça tercih ediliyor. Türkiye’nin dünyada söz sahibi bir ülke olarak çevreci yaklaşımları benimseme noktasında demiryolunu tercih etmesi ve bu alandaki sorunları çözmeye odaklanması büyük avantajlar sağlayacaktır.

Ülkemizde demiryolu taşımacılığının en büyük dezavantajı ise yetersiz altyapılar. Bununla birlikte kısıtlı teslim noktaları da büyük sıkıntılar yaratmakta ve lojistik süreçlerini yavaşlatmaktadır. Ülkemizde sınırlı sayıda demir yoluna sahip il olduğu düşünüldüğünde süreçler yavaşlamaktadır.

Demiryolu lojistiği ağırlıklı olmak üzere lojistik sektöründe kısa ve uzun vadedeki hedefleriniz nelerdir?

Demiryolu taşımacılığında yukarıda da bahsettiğim gibi Intermodal hatlarımızdaki seferleri artırmayı ve yeni hatlar açmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra uzun vadede büyüme trendimizi devam ettirmek de hedeflerimiz arasında. 2019’da yüzde 10’luk bir büyüme beklerken İstihdam tarafında da yüzde 10’luk bir artış planlıyoruz.

Hem demiryolu taşımacılığı sektörü genelinde hem de firmanız özelinde bakıldığında 2019 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu dönemde firma olarak yatırım ve projeleriniz var mı?

Lojistik ülkemizin ihracat ve ithalatına göre büyüme gösteren bir sektör. Dolayısıyla dış ticaretimizle bağlantılı olarak biz de 2019 yılının ilk yarısında çalışmalarımıza devam ettik. Dolar kurunda yaşanan dalgalanmalar sektörü elbette ki zorluyor. Özellikle ithalat oranlarında ciddi düşüşler yaşandığını söyleyebiliriz. Fakat uzun dönemde bu sorunların aşılacağından eminiz. 2019’un ilk yarısını değerlendirdiğimizde hedeflerimizi yakaladığımızı söyleyebiliriz.

Bu dönemde filo yatırımları yapmaya devam ediyoruz şu an 2 bin 650 adet toplam öz mal aracımız bulunuyorgeçtiğimiz yıl filolarımıza 35 milyon Avroluk bir yatırım yaptık. 2019’da ise 18 milyon Avroluk bir yatırım hedefimiz var.

Mars Logistics olarak tüm taşıma modellerinde yeni projeler geliştirmeye ve bu alanlarda başarılı işlere imza atmaya da devam edeceğiz

İlgili Haberler
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77