• BIST 9680.94
  • Altın 3067.049
  • Dolar 35.4589
  • Euro 36.6657
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 8 °C

Münih Taşımacılık Ve Lojistik Fuarı Global Krizin Gölgesinde Kalmadı

Münih Taşımacılık Ve Lojistik Fuarı Global Krizin Gölgesinde Kalmadı
MÜNİH Transport Logistic Fuarı, 12-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında düzenlendi.

Bin 700’ü aşkın firmanın katıldığı fuara; uluslararası taşımacılıkta önemli bir yere sahip olan Türkiye’den katılan firma sayısı temsili düzeyde idi. Ancak fuarı ziyaret eden Türklerin sayısında önceki yıllara oranla artış olduğu gözlendi.

Almanya’nın Münih kentinde iki yılda bir düzenlenen transport logistic fuarı’nda bu yıl Türkiye’den Gökbora, Sabiha Gökçen Havalimanı, MNG Airlines, ACT Airlines ve Pegasus Havayolları cargo katılımcı olarak yer aldı. İstanbul Ticaret Odası ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği de Türk taşımacılık ve lojistik sektörlerini temsilen fuarda yer aldılar. Sektör basınından ise Aysberg Basın Yayın ile ESM Yayıncılık fuarın katılımcıları arasında idi.

Grubumuzun düzenli olarak takip ettiği fuarda sergileyici Türk firma sayısı bir hayli az olmakla birlikte ziyaretçilerin sayısında artış olduğunu söylemek mümkün. Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Bartık ve Mahmut Karahan, Kadir Demir Ltd’nin sahibi Kadir Demir, THY Kargo Başkanı Atilla Lise ve Planlama ve Charter Müdürü Ayten Kartal, Ares Uluslararası Nakliyat Genel Direktörü Engin Kırcı, MYL Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Zeybek, Duna Doktoroğlu Uluslararası Kargo yetkilileri Ferdi Doktoroğlu ve Umay Çevik, Albatros Group Yönetim Kurulu Başkanı Tony Jurkovic, Koçkar Lojistik yetkilisi Zeki Koçak, Frex İdari Direktörü Mehmet Aydın, Palamutlar Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Palamut, Tetnak Taşımacılık’tan Bahadır Erkan Gündüz ve GND GmbH’dan Yakup Aydın ile Bünyamin Gündoğar, CMT Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Yüncüoğlu ile Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Türk, Kuzu Havayolları Kargo Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Fatih Yurdakul, Airmark Yönetim Kurulu Üyeleri Alper Arat ve Hakan Erman, Pegasus Havayolları Kargo Danışmanı Aydın Alpa, Skyline Air Services Genel Müdürü Serkan Demirkan, Ceynak Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Atilla Özkuşaksız ve Terminal Müdürü M. Halit Bezek, Reibel Germany Yönetim Kurulu Üyesi Aşkın Kutsal, Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç ve Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen, Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Damla Alışan, Ulusoy Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Cem Koçak ve Müdür Hakan Tanıl, Interline Yönetim Kurulu Başkanı Şani Başkol, Kargo Sistem Yönetim Kurulu Başkanı Demir Özerman, Grupaj Servis Genel Müdürü Hasan Akandere, Serin Makine Genel Müdürü Mehmet Serin, UTİKAD Başkanı Kosta Sandalcı, Balnak Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Aygüler ve Lojistik Operasyonları Genel Müdürü Cem Alper, Demiryolu Taşımacıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mete Tırman, M-Oil Traiding Petrol yetkilisi Ogün Özkan, Martaş Group yetkilisi Soner Çiçekli, fuarı ziyaret eden sektör temsilcileri arasında idi…

Demir: “Demiryolu ve denizyolu taşımacılığında sınırları zorluyoruz”

Global ekonomik krizin 2009 sonuna kadar devam edeceğini söyleyen Kadir Demir Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Demir, işlerin devam ettiğini ancak kriz nedeniyle yüzde 60’lık bir düşüşün olduğunu kaydetti.

İzmir ve Belçika’da ofislerinin olduğunu hatırlatan Demir, “Çekiciler Trieste Limanı’ndan alınıp İngiltere’ye gidiyor. Avusturya ve Almanya’ya trenle aktarılıyor. Fransa-İngiltere, Belçika-İngiltere ve İzmir-İngiltere arasında hizmet veriyoruz. İngiltere’de gümrükleme ofisimiz bulunuyor. Daha çok tekstil ağırlıklı taşımalar yapıyoruz” dedi.

“Hedefimiz bu sene sadece ayakta kalabilmek” diyen Demir, ellerindeki mevcut kadroyu koruyarak ayakta kalmak istediklerini vurguladı. Demir, şu dönemde nakliyeyi büyütmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını ancak demiryolu ve denizyolu taşımacılığında sınırları oldukça zorladıklarını ifade etti.

Nakliyecinin kendilerini neden tercih ettiklerini ise; eski olmalarına, gemi şirketinin direk acentesi olmalarına ve iyi hizmet vermelerine bağlayan Demir, “Hizmeti bizden almak nakliyeciye artı avantaj sağlayacaktır. 24 saat bize ulaşmaları mümkün” şeklinde konuştu.

UND ve UTİKAD’ınortak paydası Türk lojistik sektörünü yurtdışında tanıtmak

Münih Transport Logistics Fuarı’nda UND Başkanı Tamer Dinçşahin, “UND olarak bu sene burada bulunuş sebebimiz, Türkiye’nin lojistik avantajlarını dile getirmek” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye coğrafi olarak çok önemli bir konuma sahip. Türkiye üç kıtanın çıkış noktasında olan bir ülke, ama bugüne kadar olan eksikliğimiz bu avantajlarımızı tanıtamamak ve bunları dışarıya duyuramamaktı. Bize sektörümüzü anlatma fırsatı yarattığı için Dış Ticaret Müsteşarlığımıza teşekkür ediyoruz. Vizelerle ilgili bir avantaj açıklandı. Bu haber mücadelenin sonucuydu. Bundan sonra devam eden mücadelemiz, “Kotasız Avrupa” meselesi. Mahkeme sürecimiz devam ediyor.”

Dinçşahin’den sonra söz alan UTIKAD Başkanı Kosta Sandalcı ise, bu dönemde UND ve UTİKAD’ın daha yakınlaştığını, hedefinin uzun yıllardan beri Türkiye’yi yurtdışına tanıtmak olduğunu belirterek, “Bu tür fuarlarda hep Türkiye’nin lojistik konusunda neler sunabileceğini anlatmaya çalıştım. Bunu yaparken de sektörün kazançlı çıkacağını varsayarak hareket ettim. Türkiye bundan sonra meyvelerini toplayacaktır” dedi.

Dinçşahin: “Krizin fırsata dönmesinde ilk adım Transport Logistic Fuarı’na katılım oldu”

Münih Fuarı’na ilk defa katıldıklarını ifade eden UND Başkanı Tamer Dinçşahin, krizin fırsata dönebileceğini düşünerek ilk adımı Münih Fuarı’na katılarak attıklarına değinerek, şunları söyledi: “Her zaman olduğu gibi Türkiye olarak lojistik alanda krizin fırsata dönüştürüleceği konusunda bir araştırma yaptık. Krizin fırsata Türkiye için döneceğini, krizin belli bir süre içinde biteceğini, bundan sonraki döneme hazırlık yapanların bu krizden birşeyler yaparak çıkacaklarını gördük. Lojistik sektörünü buraya nasıl hazırlarız diye düşünürken, ilk olarak Münih Fuarı’na katılmayı uygun gördük. Türkiye’nin bundan sonraki dönemde alacağı rolü anlatmaya çalıştık.  İlgi çekti, dikkat çekti. Farklı alanlardan birçok kuruluş müracaat ettiler ve taleplerde bulundu. Ülkeyi tanıtıcı broşürler dağıtıldı. Bunun devamı gelecektir.”

Dinçşahin, ziyaret sayılarının, taleplerin oranına bakıldığında Türkiye’nin gelecekte çok önemli bir rol üstlendiğini kaydederek, gelen taleplerde Türkiye’nin lojistik imkanlarının, Türkiye’nin doğusunda ve batısında kalan ülkelerle bağlantılarının araştırıldığını vurgulayarak, “Gözlemlerimiz neticesinde Doğu ve Ortadoğu bölgelerinde hacimlerin artacak, lojistik ihtiyaçlar da artarak gelişecek” dedi.

“UND ve RODER’in bir arada olması sektöre fayda sağlar”

UND ve RODER’in birarada olmalarının sektöre fayda sağlayacağının altını çizen Dinçşahin, bu birleşmenin yaratacağı etki ve düşüncelerini şöyle anlattı: “Biz hiçbir zaman bu sektör içerisindeki aktörlerden uzak olmadık. Tabiki çeşitli sıkıntılar ve fikir ayrılıkları olabilir. Bunlar her zaman olabilecek şeylerdir. Ben UTİKAD, RODER ve Gümrük Müşavirleri Derneği ile aramızın iyi olması konusunda çaba sarf ettim, bu benim görevim. Bu sektörün birlikte hareket edecek bir ortamı yakalaması önemli. Son günlerde böyle bir şeyin gündemde olmasının sebebi de, benim Sayın Saffet Ulusoy’u iki kez ziyaret etmem. Genel Kurulumuza da davet ettim. Sayın Nuhoğlu ile birlikte bu sektöre yararlı olduklarını kendisinin rahatsız olması nedeniyle gönlünün bizimle olduğunu söyledi. Bu sektörün artık birarada olması gerektiğine karar verdi ve kendi arkadaşları ile paylaştı. Bu bir süreçtir ve bu süreç içerisinde biraraya gelinecektir. Bu süreç gitgide yaklaşıyor. Burada arkadaşlarımızla birarada olmak, bir çatı altında buluşmak bizleri mutlu eder. Her zaman onu söylüyoruz. Kapımız da her zaman açık. Tohumlarını attık ve kısa bir süre içinde yeşerecek, inanıyorum. Çetin Nuhoğlu’da geçmişte söylemişti. Bu çatı bize ait değil tüm taşımacılara ait. Her zaman burada bir arada hareket etmek bu sektörün yararınadır. Birarada ve birarada hareket etmek zorundayız. Son günlerde Saffet Ulusoy’un yaklaşımları da bizleri mutlu ediyor. Bu sene içerisinde de bu konu üzerinde çaba sarf edeceğim.”


Ataman: “Türkiye’nin önemi son dönemde daha da arttı”

Logwin Türkiye Genel Müdürü Ercan Ataman, fuara özel konuşmacı olarak davet edildi. İki yılda birdüzenlenen fuarda “Hızla Büyüyen Türkiye Pazarında Lojistik Potansiyeli” isimli oturuma katılan Ataman, katılımcılara Türkiye’deki tekstil lojistiğini anlatan bir de sunum yaptı.

Sunumunda Türkiye’deki lojistik pazarının gelişimine dikkat çeken Ataman, şunları söyledi: “Türkiye’nin üretim ve dünya ticaret köprüsü olmasındaki öneminin son dönemde daha da arttığını görüyoruz. Özellikle coğrafi yapı itibarıyla batı ve doğu Avrupa’daki yakınlığı lojistik anlamında Türkiye’yi ön plana çıkarıyor. Lojistik avantajlara paralel olarak üretimde edindiğimiz tecrübeler bunu yanında otomotiv yan sanayinde ve tekstil alanındaki üretim kabiliyetlerimizin en üst düzeye gelmesi Türkiye’yi cazip bir hale getiriyor.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77