• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 14 °C

Nisan Ayında Dünyada Hava Yoluyla Seyahat Durma Noktasına Geldi, Avrupa’da Düşüş Yüzde 99 Oldu

Nisan Ayında Dünyada Hava Yoluyla Seyahat Durma Noktasına Geldi, Avrupa’da Düşüş Yüzde 99 Oldu
Sivil havacılık sektörünün dünyadaki en önemli kurumlarından biri olan ve yolcu trafiğinin yüzde 82’sinden fazlasını yöneten IATA, Nisan’da yolcu trafiğinin durma noktasına geldiğini ve bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüze 94.3 düştüğünü açıkladı.

IATA’ya göre 1990 yılından itibaren uygulanan istatitik serisi baz alındığında yolcu-kilometre başına düşen gelirle (RPK) ölçülen yolcu talebi şimdiye kadar görülmemiş bir düşüş oranını temsil ediyor.

Türk Hava Yolları ve Pegasus dahil dünyada toplam  290 havayolu şirketini çatısı altında toplayan IATA, Nisan ayında dibe vuran yolcu trafiğinin, ülkelerin gerek iç gerekse uluslararası rotalarda kısıtlamaları yavaş yavaş kaldırmaya başlamasıyla birlikte toparlanma sürecine girdiğini duyurdu. 21 Nisan ile 27 Mayıs 2020 tarihleri arasında çoğunluğu iç hat uçuşu olmak üzere uçuş sayısında  yüzde 30’luk bir artış olduğunu açıklayan IATA, bu rakamlar çok düşük olsa da uçuşlardaki artışların uzun vadeli toparlanma süreci için bir başlangıç olarak görüldüğü yorumunu yaptı.
 

Dış Hatlarda Yolcu Sayısı Sıfırlanma Noktasına Geldi

Sivil havacılık açısından tarihe kayıt olarak geçen Nisan ayı IATA verilerine göre toplam pazarda yolcu talebi bölgelerin çoğunda sıfırlanma noktasına geldi.  Avrupa bölgesinde iç ve dış hatlar toplamında yolcu talebindeki düşüş  yüzde 98.1’e ulaşırken, Kuzey Amerika’dayüzde 96.6, Afrika’da yüzde 98.3, Güney Amerika’da yüzde 96,0,Ortadoğu’da yüzde 97.3 ve Asya-Pasifik bölgesinde de yüzde 88.5’lik rekor düşüşler oldu. Uluslararası uçuşlara bakıldığında da Nisan ayında uluslararası yolcu talebi, Mart ayında kaydedilen % 58,1'lik düşüşün ardından Nisan 2019'a göre % 98,4 oranında gerileme gösterdi. Uluslararası uçuşlarda doluluk oranı 55.3 puan düşerek % 27.5'e geriledi.Nisan’da Avrupa’da tüm uluslararası uçuşlar durma noktasına gelirken, Nisan 2019 dönemine göre yolcu talebindeki düşüş oranı yüzde 99.0 oldu.


İç Hatlarda Durum

IATA verilerine göre iç hatlarda ise Nisan ayında yolcu talebindeki düşüş ortalama yüzde 89.4 oldu. Bu düşüşler Avustralya’da yüzde 96.8,Brezilya’da yüzde 93.1,Japonya’da yüzde 88.7,ABD’de 95.7 ve pandemiyi biraz gecikmeli yaşayan Rusya’da da yüzde 82.7 düzeylerine ulaştı. Öte yandan COVİD-19 pandemisinin çıkış noktası olan Çin’de ise ülke içi uçuşlar Nisan ayında yüzde 66.6 azaldı. Çin’de Şubat ayındaki düşüş yüzde 85 ve Mart ayında da yüzde 68.7 düzeyinde idi.


“Yeniden Toparlanma Zaman Alacak”

Sivil havacılıktaki son gelişmeleri değerlendiren IATA Başkanı Alexandre de Juniac “Havayoluyla seyahatlerin neredeyse tamamen durduğu  Nisan ayı havacılık için bir felaketti. Ancak Nisan rakamları bir kriz sürecinde görülebilecek en alt düzeyi temsil ediyor. Şimdi uçuş sayıları artıyor. Ülkeler hareketlilik kısıtlamalarını kaldırmaya başlıyor. Ve iş dünyası güveni Çin, Almanya ve ABD gibi kilit pazarlarda iyileşme gösteriyor. Endüstriyi bir durgunluktan yeniden inşa etmeye başladığımız bir zamanda bunlar olumlu işaretler. İlk yeşil sürgünlerin olgunlaşması zaman alacaktır - muhtemelen yılları  ”dedi.


“Dünyanın Gecikmeye Tahammülü Yok”

IATA Başkanı , Nisan ayının havacılık sektörü için acımasız bir dönem olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hükümetler pandemiyi yavaşlatmak için sert önlemler almak zorunda kaldı. Ancak bu durumun küresel ekonomi maliyeti de travmatik bir küresel durgunluk olarak ortaya çıktı. Havayolları ekonomik toparlanmanın anahtarı olacak. Havacılık endüstrisinin, yolcuların ve hava taşımacılığı çalışanlarının güven içinde biyogüvenlik önlemlerine hazır olması hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) havacılığın güvenli bir şekilde yeniden başlatılması için küresel yönergelerinin hızlı bir şekilde uygulanması en öncelikli konudur. Dünyanın daha fazla gecikmeye tahammülü yok”.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77