Oregon, 200’e yakın nakliyecinin katıldığı etkinlikte 2023 hedeflerini paylaştı.
Oregon Teknoloji Hizmetleri Genel Müdürü Selçuk Yılmaz yaptığı konuşmada, lojistikte dijitalleşmenin önemine değinerek, dijitalleşmenin dünyada yaygınlaştığını ve özellikle lojistiğin, dijitalleşme çalışmalarını en yakından takip eden sektörler arasında olduğunu söyledi.
Yılmaz konuşmasında sektördeki artan monopolleşmenin önüne geçmek için işbirliklerinin önemine işaret etti. Bunun için ciddi sermaye yatırımı gerektiğini dile getiren Selçuk Yılmaz; “Bizim kullandığımız tesisler, başta limanlar, sınır kapıları, tren istasyonları, lojistik köyler, iç gümrük noktalarının tamamı bir firmanın veya bir kişinin tek başına altından kalkabileceği bir yatırımla yapılabilecek şeyler değil. Bunlar bir araya gelerek, güç birliği ortaya koyarak ciddi bir sermaye gerektiren uzun soluklu yatırımlar. Dolayısıyla bunlar bir defa yapıldığı zaman hepiniz buna şahit oluyorsunuz daha sonra o yapının sahibi bu işin tek sahibi haline geliyor. İşte bu monopolleşme‘nin üzerinde durmak içinde yine şirketlerinizi kurguluyoruz” dedi.
Selçuk Yılmaz, ”Mersin, Gaziantep, Kayseri, Hatay biz Anadolu’nun gücüyüz. Biz Anadolu’dan gelen bir gücüz ve Anadolu'dan gelen gücün nereyi nasıl rahatsız edici bellidir. Uluslararası şirketlerin de o denli yarın gelip üye olmasının önünde hiçbir engel yok. O zaman yapılan şey onları rahatsız edecek bu çok açık. Dolayısıyla biz aslında kendimize ait birazcık daha Anadolu'ya ait daha kapalı devre çalışmak durumundayız” diye konuştu.
Yılmaz: “50'ye yakın acente ile günde ortalama bin transit beyannamesi üretiyoruz”
Derneklerin çok önemli sivil toplum kuruluşları olmakla beraber yönetimlerinin değişken olduğunu söyleyen Yılmaz, Oregon’nun nesilden nesile geçecek bir yatırım sistematiği olduğunun altını çizdi.
Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Biz Oregon’u 2017'de devraldık. 40 milyon liralık bir teminat gücü vardı geçen 5 yıl içerisinde tam yüz kat büyüdük ve 4 milyar TL’ye çıktık. 50'ye yakın acente ile günde ortalama bin transit beyannamesi üretiyoruz. Ayrıca araç takip sistemleri de şu anda çok ciddi bir noktaya geldik 3 binin üzerinde aracı takip eder noktadayız. Filo araç takip sistemimiz Türkiye'nin en yenilikçi uygulaması durumunda. Özellikle Takograf verisi gibi kamu gereksinimlerini karşılamada dijital çözümler sunan sistemimizin her türlü fonksiyonu var. Ayrıca geçtiğimiz yıl itibariyle hem finansal hem de operasyonel anlamda ortaklarımıza feribot biletini bile kolay bir şekilde bir mail ile alabilecekleri bir sistem sunduk. Avrupa’da yüze yakın veya daha fazla hub’ı kapsıyoruz. Sınır kapılarındaki akaryakıt satışımız devam ediyor. Şu anda tahmin ediyorum ki hiçbir yakıt firmasından alınamayacak avantajlarla gümrüksüz akaryakıt satışımız devam ediyor.
Oregon Finans olarak 2023 yılında ortak satın almalar yapacaklarını belirten Yılmaz, önümüzdeki yıl 400-500 ortakla devam etmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Selçuk Yılmaz, toplantıda Oregon Finans hakkında bilgi verirken de “Oregon Fiinans’ın kuruluşu 2023 hedeflerimizin içerisinde yer alıyor. Bu da yine başta araç, çekici, ekipman yatırım olmak üzere ortaklarımızın kolay borçlanabilmesini sağlayacak bir finans aracı şirketi olarak hareket edecek. Otomatik olarak zaten ortağımız olan herkes burada hak sahibi olacak ve bu finans şirketi ile aslında daha kolay finansmana ulaşmış olacak. Bir diğer önemli konumuz ise ortak satın almalarımız. Başta yine araçlar olmak üzere kooperatif yapısıyla lojistik depolar, TIR parkları, garajda bu şekilde bir ortak satın alma sürecine de gireceğiz 2023 yılında belki daha önce bu tür bir satın alma yapmış olacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.
Eyüp Bartık: “Sektörün gerçek sahipleri olduğumuzu göstermek istiyoruz”
Oregon Teknoloji Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise yaptığı konuşmada, “Oregon olarak büyüyoruz. Temel hedeflerimizden biri ortaklarımızı bir araya getirmek. Aynı zamanda bu vesile ile sektörün gerçek sahipleri olduğumuzu göstermek istiyoruz. Biz lojistiğin ne kadar önemli olduğunu çeyrek asırdır vurguluyorduk. İçinden geçtiğimiz pandemi sürecinde lojistiğin ne kadar önemli olduğu herkes tarafından görüldü. Aslında baktığınız zaman hem Türkiye tarafında hem de lojistik tarafında çok bir kayıp yaşatmadı. Ülkemiz pandemide daha iyi bir coğrafi konumda ve merkez noktada olduğu için fazla etkilenmedi ve çok iyi işler çıkardık. Lojistik tarafında da aslında bizim belki de 25 yıldır çeyrek asırdır söylediğimiz lojistiğin önemi ön plana çıkmaya başladı. Çünkü e-ticaret artıyor buradaki ürünlerin sahiplerine ulaşması gerekiyor” dedi.
“Bu yılı 320 şirket ile kapatmayı planlıyoruz”
Lojistik sektörünün önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Bartık, “Biz dört kuşaktır lojistikten ekmek yiyen bir firmayız. 2012 yılında Oregon’u kurduk ve daha sonra 2017 yılında tamamını satın alarak yola çıktık. İlk başta Gaziantep, Hatay, Kayseri, Mersin, Konya Oregon şirketlerini kurduk. Bu yıl sonunu kadar da üç şehirde daha Oregon şirketi kuracağız, yeni yılı 320 şirket ile kapatmayı planlıyoruz” dedi.
Dünya ekonomisinin karmaşık bir dönemden geçtiğini ve pandemiden dolayı para arzı oluştuğunu belirten Bartık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda o paraları çekmeye çalışıyorlar. Bu para tabii ki tüm emtiaları da arttırıyor. Emtia fiyatları artınca lojistik sektörü de doğal olarak gemilere, kombinalar da bir artış olunca da oradan karayollarına bir yöneliş gösteriyor. Bunun bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Şunu hatırlatmada fayda görüyorum, bütün araçlarda yüzde 30-35 civarında bir fiyat artışı var. Fiyatların fazla şiştiğini düşünüyorum. Lojistikte yatırım yapmak zorundayız. Yatırım deyince bizim sektörde çekici ve treyler yatırımı anlaşılıyor ama çok önemli yatırımları kaçırıyoruz. Mesela limanlar satılıyor. Lojistik ile ilgisi olmayan kim varsa limanı alıyor, bir tek lojistikçiler alamıyor. Örneğin e-ticaret siteleri çok önemli depo yatırımları yaptılar. E-ticaret sitelerinin çok büyük depoları var. O depo yatırımını kimler yapıyor? Ben söyleyeyim size gayrimenkulcüler yapıyor”
“Kamyoncu olarak kalmayacağız dünyanın en iyi lojistikçileri olacağız”
Lojistik sektöründe birçok önemli yatırım fırsatları olduğunu vurgulayan Bartık “Biz Oregon olarak bu fırsatlar nedeniyle de bir araya geliyoruz. Teminatları artırmamız gerekiyordu onları artırdık. Arka planda inanılmaz çalışıyoruz. Oregon ortakları olarak yani hep birlikte lojistik merkezler yapacağız. altyapısı hepimiz için çok önemli, ortak bir platformda bu yazılımları toparlayacağız ve hepimize sunar vaziyete getireceğiz. Çünkü dünya dijitalleşiyor. Biz dijitalleşmezsek geri kalırız. Bir avantajımız var şu anda ortaklarımız yüzde 50’den fazlası ikinci ve genç kuşak. Bunlarla iletişim daha kolay olacak daha hızlı adapte olacaklar ve biz artık yurtdışından uluslararası firmaların gelip Türkiye’de bize meydan okuyamayacakları bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz.”
Eyüp Bartık, “Hep beraber lojistik merkezler ile ilgili bir çalışma yapacağız” derken şu açıklamalarda bulundu: “Birkaç şehirde bu çalışmaları başlattık. Lojistik merkezlerini Oregon ortakları kuracak göreceksiniz, bunu açık yüreklilikle söylüyorum. Bu sektörün bütün avantajlarını alacağız. Depolar yapacağız, kiraya vereceğiz. Kendi lojistiğimizi bizim kuşaktan sonraki yapamazsa o zaman gayrimenkulcüler kazanacak. Fakat biz arka planda çok şeyler görüyoruz, dijitalleştiğimizde gerçekten dünyada karşımızda rakip yok. Bu gücümüzü korumaya ve arttırmaya gayret edelim. Yine altını çizerek söylemek istiyorum bizi kamyoncu olarak bırakmak istiyorlar biz asla kamyoncu olarak kalmayacağız dünyanın en iyi lojistikçileri olacağız”.
Oregon Teknoloji Hizmetleri Genel Müdürü Selçuk Yılmaz
“Asistan hizmetimiz bütün Avrupa'yı kapsamış halde. Araç paylaşım sistemi ile amacımız sadece ortaklarımızın kendi aralarında yapacakları boş araç paylaşımı sağlayacakları bir sistem kurmaktı. Bunu önümüzdeki birkaç ay içerisinde ortaklarımızın kullanımına sunmuş olacağız. Buranın özelliği şu olacak, diğer yük arama veya yük bulma platformları gibi değil sadece kamyonun gerçek sahibi yani gerçek C2’linin girip birbirleri ile paylaşabilecekleri ve bunları da zaten ortaklarımıza sınırlıyoruz. Dolayısıyla bu alana giren forwarder web sitesi içerisinde forwarder’a değil doğrudan nakliyeciye doğrudan kamyon sahibine ulaşacağını bilecek. Ayrıca bu sistemin içerisinde ortaklarımızın da birbirleriyle olan alışverişlerini de garanti altına alacak bir ödeme sistemi geliştiriyoruz. En geç Temmuz ayı içerisinde Kapıkule, Çatalca, Mersin ve Konya'da Yetkilendirilmiş Yükümlü Sistemi ile izinli gönderici tesislerimizi açacağız.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.