• BIST 9367.77
  • Altın 2955.021
  • Dolar 34.4743
  • Euro 36.41
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 14 °C

Pegasus Kargo Lojistik Konferansını Ege’ye Taşıdı: Sektörün Profesyonelleri ve Öğrenciler İzmir’de Bir Araya Geldi

Pegasus Kargo Lojistik Konferansını Ege’ye Taşıdı: Sektörün Profesyonelleri ve Öğrenciler İzmir’de Bir Araya Geldi
Pegasus Kargo’nun geleneksel hale gelen “Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı” 12 Ekim 2016 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesinde gerçekleştirildi.

6’ncısı düzenlenen konferansın açılışında konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna, “Lojistik Yönetimi Bölümü olarak köklü bir üniversitenin köklü bir fakültenin genç bir bölümüyüz. Çok genç bir bölüm olmamıza rağmen bu yıl ikinci konferansımızı düzenliyoruz. Bu konferanslarla sektörümüzdeki iyi uygulamaları dinleme şansına kavuşuyoruz” dedi. 

Alpa: “İstanbul dışındaki ilk konferansımız İzmir’de”

Pegasus Kargo’nun tanıtım filminin ardından konuşan ve organizasyonun mimarı olan Pegasus Havayolları Kargo Direktörü Aydın Alpa şunları paylaştı: “Pegasus olarak bu bizim düzenlediğimiz 6. konferansımız. Bu konferansımız bir özelliği ilk defa İstanbul dışında yapıyor olmamız. Konferansta diğer konuşmacı arkadaşlarımızı mutlaka anlatacaktır ancak ben de belirtmek istiyorum. İngilizce bilmeden lojistik sektöründe çalışmak, rekabet etmek, iş bulmanın çok zor olduğunu öğrencilere hatırlatmak istiyorum. Mezun olunca rekabette bir adım öne geçmek istiyorsanız İngilizceyi mutlaka öğrenin ve burada konuşma yapan değerli konuşmacıların tecrübelerinden faydalanmanızı tavsiye ediyorum.”

Erkeskin: “Dijitalleşme depoların içine kadar girdi”

UTİKAD Başkanı Turgut ErkeskinKonferansın ilk oturumunda sözlerine Pegasus Kargo ve Aydın Alpa’ya teşekkür ederek başlayan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin şunları söyledi: “Lojistik artık üretimin içine girip, üretim yapan bir sektör haline geldi. Gelişmiş ülkelerde durum böyle. Türkiye’de henüz durum bu şekilde değil. Katma değerli hizmetler lojistiğin içine yeni yeni girmeye başlıyor. Türkiye’de lojistik sektöründe derinleşme yeni yeni oluyor. Bu derinleşme olduğunda lojistik sektörü hizmet sektöründe bir numara olacaktır. Hizmet ihracatında Türkiye’de bir numara şu an turizm. Ancak lojistik sektörü alacağı teşviklerle hizmet ihracatında bir numaralı sektör haline gelecek. Lojistikte hızlı, güvenilir, ucuz hizmet sunmak ve inovatif olabilmek lojistikte en önemli unsurları oluşturuyor. Globalleşmenin sağlayıcısı lojistik sektörüdür. Dijitalleşme o kadar işin içine girdi ki, depolarda robotlar çalışmaya başladı. Lojistik sektörü tamamen dijitalleşmeye başladı.”

Hatipoğlu: “Lufthansa Cargo haftada 1700 kamyon kaldırıyor”

Lufthansa Cargo Türkiye Genel Müdürü Hasan HatipoğluKonferansta 2016 yılının ortasında dijitalleşme ve verimlilik hedefiyle Evolotion adı altında yeni bir stratejiye geçtiklerini açıklayan Lufthansa Cargo Türkiye Genel Müdürü Hasan Hatipoğlu, şirketlerinin dünya yapısından ve Türkiye organizasyonundan da bahsetti. Avrupa’da haftalık 1700 kamyon çıkışıyla aynı zamanda büyük bir karayolu taşımacısı olduğunu kaydeden Hatipoğlu, Türkiye’den ise sadece kargo uçağıyla 4 sefer yaptıklarını söyledi. Hatipoğlu konuşmasında artan küresel taşımacılık içinde hava kargo taşımacılığının denizyolu taşımacılığına oranla bir düşüş eğiliminde olduğunu da sözlerine ekledi.

Hatipoğlu’ndan sonra söz alan ABDA Cargo Services Ortadoğu, Avrupa, Afrika Bölge Müdürü Nilan Gunatilaka da verdikleri hizmetlerden ve verimli hava kargo taşımalığıyla ilgili örneklerden bahsetti.

Yaşar: “Borusan Lojistik yurtiçinde günde 3 bin araçlık operasyon yapıyor”

 Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Savaş YaşarDaha sonra söz alan Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yaşar, Borusan Lojistik hakkında bilgi verdi. Borusan Lojistik’in Borusan Grubu’nun bir şirketi olduğunu ve yaklaşık 7 bin çalışanı 11 ülkede mevcut yapısı olduğunu söyleyen Yaşar, günde yurtiçinde 3 bin kamyon seferine ulaştıklarını vurguladı. Her türlü lojistik hizmeti verdiklerini anlatan Savaş, uluslararası taşımacılıkta yüzde 70 karayolu ağırlıklı çalıştıklarını kaydetti. Avrupa dışında İran ve Kazakistan’a yönelik taşımalarının ağırlıklı olduklarını ifade eden Savaş, denizyolu ve havayolunda da forwarding ağırlıklı hizmet verdiklerini vurguladı.


Öztuğran: “Türkiye tedarikçiler için önemini koruyacak”

Maersk grubu şirketlerinden olan DAMCO’nun Doğu Akdeniz Bölgesi CEO’su Okyay ÖztugranMaersk grubu şirketlerinden olan DAMCO’nun Doğu Akdeniz Bölgesi CEO’su Okyay Öztugran ise konferansta “Perakende Sektöründeki Global Tedarik Zinciri Trendleri” konulu bir sunum yaptı. Okyay Öztuğran, “Perakende sektöründe önümüzdeki dönemde perakende sektöründe işbirliği, Omni-Channel, teknoloji, güvenlik, kendi marka trendi, segmentasyon, esneklik, çevre ve sürdürülebilirlik, sourcing, küreselleşme trendleri öne çıkacak” dedi.

Türkiye’nin esnek üretim yapısı ve batı ülkelerine yakınlığı nedeniyle tedarik noktası olarak hala cazip noktada olduğunu söyleyen Okyay Öztuğran, bir takım önlemlerin alınmasıyla müşterilerin taleplerine cevap verebileceğine inandığını sözlerine ekledi.

Pegasus Kargo Lojistik Konferansı 1. Oturum

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Gül Denktaş Şakar’ın yaptığı konferansın 2. oturumunda ise Qatar Havayolları Kargo Müdürü ve ACC Başkanı Serkan Demirkan, Yeditepe Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alp Tuğhan, Reibel Taşımacılık Genel Müdürü Arif Badur, Pegasus Havayolları Operasyon Kontrol Merkezi (OCC) Müdürü Ümit Kula ve İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Kargo Operasyon ve Pazarlama Müdürü Harun Ay birer sunum yaptı.

Oturumda ilk konuşmayı Qatar Havayolları Kargo Müdürü ve ACC Başkanı Serkan Demirkan yaptı. Qatar Havayolları dünyanın en hızlı büyüyen havayollarından biri olduğunu söyleyen Serkan Demirkan, konuşmasında ACC hakkında da bilgi verdi.

Tuğhan: “İş hacmimizin yüzde 90’ı hava taşımacılığından”

Yeditepe Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alp TuğhanYeditepe Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alp Tuğhan, İzmir merkezli Yeditepe Taşımacılık hakkında bilgi verdi. Gençlere hitap eden genç bir firma olduklarını belirten Alp Tuğhan, 2005 yılında iki kişiyle kurulduklarını söyledi. Öncelikle gençlerle çalışma özen gösterdiklerini ifade eden Alp Tuğhan, şirket olarak inovasyona çok önem verdiklerini vurguladı. Özellikle bozulabilir kargo taşımacılığı ve savunma sanayi taşımacılığında uzman olduklarını anlatan Tuğhan, iş hacimlerinin yüzde 90’ının hava taşımacılığından oluştuğunu söyledi. Havayolu taşımacılığının ana iş kollarını oluşturduğunu belirten Tuğhan, son üç yılda birçok önemli ödül aldıklarını kaydetti.


Badur : “Kamyonun olmadığı yerde hayat 1 haftada durur”

badur.jpgReibel Taşımacılık Genel Müdürü Arif Badur da yaptığı konuşmada, bir senaryo üzerinden yola çıkarak ‘Kamyonlar olmasaydı ne olurdu?’ teorisini anlattı. Badur, şunları söyledi: “Bir araştırmaya göre; birinci gün süt ve ekmek tükeniyor. Hastanelerde temiz çamaşır kalmıyor. İkinci gün eczaneler kapanma tehlikesi yaşıyor, raflarda teze ürün kalmıyor. Üçüncü gün, raflarda süt yumurta kalmayacak, okullarda gıda bitecek, yakıt sıkıntısı çekilecek. Dördüncü gün, gıda sıkıntısı başlayacak, sokaklarda çöp yığınları oluşacak. Beşinci gün, okullarda yemek verilmeyecek, endüstriyel üretim tamamen duracak. Oteller ve restoranlar kapanacak, içme suyu bitecek”

 

Öğrencilere donanımlı olmalarını öğütleyen Badur, “Lojistik eğitimi alanlar okulunuzu bitirmeden önce yapmak istediğiniz iş kolları için gerekli sertifikalara sahip olmanız gerekiyor. Sektörün hazır çalışana çok büyük ihtiyacı var” dedi.

Kula: “Pegasus Kargo 2016’da Çift Haneli Büyüyecek”

Pegasus Havayolları Operasyon Kontrol Merkezi (OCC) Müdürü Ümit KulaPegasus Havayolları Operasyon Kontrol Merkezi (OCC) Müdürü Ümit Kula da konuşmasında şunları anlattı: “Şu an 77 uçağımız var. 100’ün üstünde destinasyonumuz var. Günde yaklaşık 500 tane uçuşun operasyonunu planlıyoruz. Bizim görevimiz Pegasus Havayolları’nın tüm filosu ve planlanmış tarifesinin operasyonunu planlıyoruz ve bütün bu uçuşların takibini yapıyoruz. Uçuş planlaması, her bir uçuşun Türkiye ve ilgili yabancı ülke otoritelerinin kurallarına uygun ve emniyet kurallarına uygun bir şekilde planlamasını yapmaktır. Günde 500 uçuşu planlarken çok ciddi yazılımlar kullanıyoruz. Bu kontrollerin hepsi şu anda dijital olarak yapılıyor. Hava taşımacılığında müşterilerimiz olan nakliyecilerin en önem verdiği konuların başında doğal olarak ürünün zamanında, doğru yere ve sağlam olarak gitmesi yer alıyor. Hava kargoda taşınan gönderiler pahalı ürünler olduğu için çok daha hassas olmak zorundayız. Hasarsızlık ve kayıp kargo oranlarımızın ortalamaya göre düşük olması ise bu konudaki çabalarımızın boşuna olmadığını gösteriyor. 11 yıl önce, 2005 yılında faaliyetlerine başlayan Pegasus Kargo olarak bugün yurt içinde 33, yurt dışında 64 olmak üzere 38 ülkede toplam 97 noktada hizmetlerimize devam ediyoruz. Son 5 yılda taşıdığımız kargo yüzde 100’den fazla artış gösterdi. 2015 sonu itibarıyla yüzde 17’lik bir büyüme ile taşıdığımız kargo ağırlığı 11 milyon 716 bin 948 kg’a ulaştı. 2016 yılında da çift haneli büyümemiz devam ediyor.”

Ay: “Sabiha Gökçen Anadolu yakasının birinci havalimanı”

​İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Kargo Operasyon ve Pazarlama Müdürü Harun Ay İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Kargo Operasyon ve Pazarlama Müdürü Harun Ay da oturumda yaptığı sunumda İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı hakkında bilgi verdi. 2008 yılından bu yana hem yolcu hem de kargo da çok önemli gelişmeler kaydettiğini söyleyen Harun Ay, bu gelişimde Pegasus Havayolları’nın önemli katkı sağladığını vurguladı. 2016 yılı hedefinin 29 milyon civarında yolcu taşımayı hedeflediklerini anlatan Harun Ay, daha iyi hizmet vermek adına ikinci pistin ihalesinin yapıldığını ve inşaatının devam ettiğini ifade etti. Kendilerinin İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nı İstanbul’un 2. Havalimanı olarak değil, Anadolu yakasının birinci havalimanı olarak nitelendirdiklerini söyleyen Ay, havalimanlarının 12 milyonluk nüfusa hitap ettiğini vurguladı. Ay, “Üçüncü havalimanının faaliyete geçmesini biz de bekliyoruz. Yaklaşık 500 sanayi devi bizim bulunduğumuz bölgede faaliyet gösteriyor. Büyük üretim merkezleri Anadolu yakasında. Bunlar bizim geleceğe daha umutla bakmamıza neden oluyor. Eylül başı itibarıyla sektörümüz yine eski hızını yaşamaya başladı.

Pegasus Kargo Lojistik Konferansı 2. Oturum

Pegasus Kargo Lojistik Konferansını Ege’ye Taşıdı: Sektörün Profesyonelleri ve Öğrenciler İzmir’de Bir Araya Geldi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77