TÜRK otomotiv, taşımacılık ve lojistik sektörlerinin temsilcileri, Ramazan ayı boyunca düzenlenen iftar yemeklerinde biraraya geldiler. Anadolu Isuzu, BMC, Otokar ve Renault Trucks Bursa bayisi Koçaslanlar Otomotiv, RODER, TOFED ve UND, verdikleri iftar yemeklerinde müşteri ve üyeleri ile buluştular.
RODER’in iftar yemeğinde sektörün sorunları Yıldırım’a aktarıldı
RODER’in Ankara’da düzenlediği iftar yemeğine milletvekilleri, ulaştırma, gümrük ve taşımacılık camiası başta olmak üzere 400’e yakın davetli katıldı. RODER yönetim kurulu üyeleri, iftar yemeğine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a sektörün sorunlarını aktardı.
Geleneksel hale gelen RODER’in Ankara Sheraton Oteli’nde 12 Ekim 2006 tarihinde düzenlediği iftar yemeğine; başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yanı sıra; Erzurum Milletvekili ve T.B.M.M. Ulaştırma Komisyonu Başkan Vekili Mustafa Ilıcalı, Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın ve Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürü Celal Tümer, Ankara Ulaştırma Bölge Müdürü Mahmut Özen, Başbakanlık Gümrük Müsteşar Yardımcısı Nadide Ünlü, Gümrükler Genel Müdürü Umman Hamidoğulları, RODER İkinci Başkanı Erhan Gündüz, RODER Yönetim Kurulu Üyeleri; Erol Soylu, Cüneyt Solakoğlu, Mahmut Hilmi Doğan, Hakan Bezginli ve RODER üyesi taşımacıların yanı sıra 400’e yakın davetli katıldı.
RODER İkinci Başkanı Erhan Gündüz, iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada, gördüğü tedavi sonucu bir süredir evinde dinlenen RODER Başkanı Saffet Ulusoy’un iftar yemeğine katılamadığı için, konuşmasını multivizyon sistemiyle yapacağı bilgisini verdi.
Safeet Ulusoy, yaptığı konuşmada, tedavisinin tamamlandığını ve bir süredir dinlendiğini belirterek, camiayla en yakın zamanda biraraya geleceği mesajını verdi.
Ulaştırma problemleri UND’nin iftar yemeğinde konuşuldu
UND tarafından düzenlenen iftar yemeğinin açılış konuşmasını Shell Turcas Ticari Akaryakıtlar Müdürü Hakan Özakman yaptı. Yemekte sektör sorunları da tartışıldı.
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu’nun ev sahipliği yaptığı yemekte bir konuşma yapan Özakman, Avrupa’da büyüme endeksi en yüksek olan ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.
Dünyada ölçeğinde Shell’in bir sıralama yaptığını ve belli yerlerde bulunma kararı aldığını vurgulayan Özakman, "Bundan üç sene önce Shell, 118 ülkede faaliyet gösterirken bugün 110 tane ülkede faaliyet gösteriyor. Faaliyetlerini de ülkenin gelişimine göre belirliyor. Dört tane ülke seçiliyor. Bunlar Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Rusya. Bunlar arasına baktığınızda da Türkiye 8.9 büyüme hızı ile ikinci sırada. Bu nedenle Shell Türkiye’de yatırımlarına devam ediyor." dedi.
UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu da yaptığı konuşmada, "UND olarak temelde bir amacımız var o da bu sektörü iyiye taşımak. Çünkü biliyoruz ki bu sektörü iyiye taşıyabildiğimiz an tüm sektörleri ve dolayısıyla ülkemizi iyiye taşıyoruz." dedi.
2006 yılında döviz kurlarında yaşanan oynamanın herkesi zor durumda bıraktığının altını çizen Nuhoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Ama bugünlerde hem ihracatın artıya geçmesi hem de bizim maliyetlerimizde sağladığımız avantajlarla rekabetçilikte ölçeği yakalayan firmalar adına çok önemli katma değer yaratıldığını görüyoruz. Bireysel kalite ve rekabetçiliğimizi artırmak zorundayız. Bu sektörün geleceğini belirlemekte Türk taşımacıları rol almak durumundadır. Ulaştırma problemini çözmemiş hiçbir ülke kalkınamayacaktır. Hepimizin tek gayesi bu sektörün geleceğini planlamak ve gelecek kaygılarından uzak, yatırım yapabilir ve önünü görebilir bir hale getirmektir."
Otobüsçüler iftar yemeğinde ÖTV iadesini konuştular
Karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörü, geleneksel iftar yemeğinde sorunlarını konuştu. Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk, otobüsçülerin önemli bir işlevi yerine getirdiklerini belirterek "Maliyet hesaplarının titizlikle yapılması halinde ayakta kalabiliriz. Yoksa, firmalar iflasa sürüklenir. Öncelikle kendi işletmelerimizdeki kurumsallaşma çalışmalarına hız vermemiz gerekir." dedi.
Daha sonra söz alan TOFED Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu: "Kamu hizmeti veren otobüsçünün kullandığı akaryakıttan alınan ÖTV ve onun üstüne eklenen KDV haksızlık yaratıyor. ÖTV’nin yarısının iadesini istiyoruz."
Anadolu Isuzu’nun turizm taşımacıları ile biraraya geldiği iftar yemeğihe TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) Başkanı Başaran Ulusoy, TOFED (Tüm Otobüsçüler ve İşletmecileri Federasyonu) Başkanı Mustafa Yıldırım ve Anadolu Isuzu Satış, Pazarlama Direktörü Fatih Tamay katıldı.
Yemekte bir konuşma yapan Başaran Ulusoy, taşımacılık camiasının hem yetim hem de öksüz olduğunu söyledi. ÖTV, KDV ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınacak D1 belgesine kadar birçok şeyin sektör için sorun yarattığını ifade eden Ulusoy, "Ülkeyi doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi ile birleştiren taşımacılık sektörüdür. Ama taşımacılık destek görmeden ayakta kalmayı başarabilen nadir sektörlerden bir tanesidir." dedi.
Türkiye’nin ithalatı ile ihracatı arasındaki farkın 46 milyar dolar olduğunu ve bunun 20 milyar dolarını turizm sektörünün karşıladığını belirten Ulusoy, sözlerini şöyle noktaladı: "Açığımız 26 milyar dolar. Bu düzeltildiğinde Türkiye’nin iki yakası bir araya gelecektir. Havayolu şirketlerine verilen ÖTV’yi bize de versinler yeter."
Yıldırım: "Ulaştırma bütündür ve parçalanmamalıdır"
Ulusoy’dan sonra söz alan Mustafa Yıldırım ise, sektörün içinde bulunduğu dar boğazdan çıkmasının çok kolay olmadığını dile getirdi.
TOFED olarak bir yandan giderleri azaltıcı tedbirler alırken bir taraftan da hükümete isteklerini belirttiklerini açıklayan Yıldırım, "Bizim sorunlarımız bakanlığı aşmış, hükümet meselesi olmuştur. Ulaştırma bütündür ve parçalanmamalıdır. Ulaştırma sistemlerini birbirlerine entegre ederken bir tanesinin belini kırmaya kimsenin hakkı yoktur." şeklinde konuştu.
Anadolu Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay da yaptığı konuşmada, 2001’den bu yana Türkiye’nin geleceğinin orta büyüklükteki otobüslerde olduğu görüşünü dile getirdiklerini, büyük otobüslerle ekonomik turizm taşıması yapmanın çok zor olduğunu söyledi. Tamay, özellikle trafiğin yoğun olduğu kentlerde orta büyüklükteki otobüslerin avantajı olduğunu vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.