• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 7 °C

Select Bilişim Lojistiğin Teknolojik Dönüşümüne Rehberlik Ediyor

Select Bilişim Lojistiğin Teknolojik Dönüşümüne Rehberlik Ediyor
1994 yılından bu yana lojistik ve ulaştırma sektörüne yazılım ve hizmet üreten Select Bilişim,

sektörün güncel ihtiyacına cevap vererek her geçen gün programlarına yenilikler ekleyerek lojistik sektörünün tüm değişimlerine önceden hazırlıklı olabilmesi için katkıda bulunmaya devam ediyor.

Lojistik firmalarının hedeflerine ulaşmaları, dijital dönüşümlerini tamamlamaları yolunda hizmet sunduklarının altını çizen Select Bilişim Kurucusu Gökhan Girgin KargoHaber’e e-devlet ve diğer çevre ekosistemlere entegre olarak çalışan Optimus programı ile ilgili bilgi verdi.

Select’i okuyucularımıza tanıtabilir misiniz? Lojistik sektörüne hizmetleriniz neler?

1994 yılında ilk piyasaya sürdüğümüz programlar konşimento, ihbar ve fatura evraklarını otomatik üretmek için olmuş olsa da şu ana baktığımızda süreçleri hızlandıran, otomasyona sokan, hataları önleyen ve en önemlisi müşteri ve tedarikçiler ile interaktif şekilde online hizmet üretmekte yardımcı olan bir ana yönetim sistemi haline gelmiştir. Gelişen teknoloji ve oluşan vizyonumuz ile son versiyonumuz Opitmus ortaya çıkmıştır.

Optimus programı sadece yenilikçi teknolojiler kullanılarak hazırlanmış kayıt giriş ve raporlama programı değildir. İçinde bulunan iş akışları, ve robot yazılımı sayesinde iş süreçlerinizi yönetmenizde sizi yönlendiren ve yardımcı olan programdır. Doğru parametrik ayarlamalar ile aslında size o anda ne ile ilgilenmeniz gerektiğini gösteren, rutin işleriniz ise arkada çalışan robotun sizin için yaptığı bir yönetim programıdır.

Select Bilişim Lojistiğin Teknolojik Dönüşümüne Rehberlik Ediyor

Optimus ayrıca bir lojistik ekosistem platformudur. Optimus alt yapısı ve tasarımı sayesinde tüm partilerin online olarak içinde bulunabilecekleri bir online platformdur. Müşteriler Optimusa kendilerine verilen kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme girip sipariş verebilir, teklif isteyebilir, yükleme onayı verebilir, evrak yükleyebilir veya indirebilir, yüklerinin durumlarını takip edebilirler. Müşteriler yanında alt taşıma ve depolama tedarikçileri de aynı şekilde sisteme girebilir ve bir çok işlem yapabilir. Tüm bu veriler ise ortak noktada tutulup ve anında diğer tüm partilerin yetkileri dahilinde görebilecekleri kadarı ile iletilir. Dolayısı ile müşteri veya alt tedarikmişler sistem üzerinde tüm yapmaları gerekeni görüp takip edebilirler. Bu da partiler arası mail, telefon vb tüm iletişimleri minimize ettiği gibi, anlık olarak yapıldığından zaman ve maliyet kazancını da getirmektedir.

Yazılım, lojistik sektörüne neler kazandırıyor, ne gibi faydalar sağlıyor?

Yazılımlar artık firmalara alınan bir demirbaş gibi görülmemeli. Yazılım firmaların gece karanlığında açık denizlerde doğru noktaya emniyetli, hızlı ve konforlu şekilde gitmelerini sağlayan radarları, otopilotları ve dümenleridir. Onlar olmadan denizde kaybolursunuz.  Select olarak Optimus’u hazırlarken aşağıdaki fonksiyonalitelere odaklandık.

Yazılımlar öncelikle bilgi depolama noktasıdır. Firmanın tüm geçmişinin düzenli ve doğru şekilde kayıt altına alınmasını, iş ve süreç geçmişinin takip edilmesini sağlayan bir veri deposudur. Veri deposu diyerek de önemsizleştirmeyelim çünkü doğru veri düzgün rapor demektir. Düzgün raporlama da doğru yönetsel karar alabilmektir.

Yazılımlar firmalara hız kazandırır, hataları azaltır. Girilen ve depolana bilgiler birçok evrağın otomatik olarak oluşmasını sağlar. Bu bilginin doğru şekilde istenen yere ulaşmasını sağlar. Doğru yere zamanında ulaşan bilgi ise operasyonun doğru şekilde akmanızı sağlar ve zaman kaybını en aza indirir.

Yazılımlar müşteri ve şirket çalışan memnuniyetini arttırır, bağlılığı sağlar. Doğru yazılım doğru teknoloji işlerin akışını düzenler, iyileştirir, hızlandırır ve hatasız hale getirir. Doğru yazılım aynı zamanda izlenebilirliği arttırır. Müşterilere sunduğu online ve anlık yükleme ve iş takibi ile onların kendi iç operasyonlarına da yardımcı olduğu gibi, aldıkları hizmetin kalitesini de arttıracağından katma değerli bu hizmete karşılığını ödeyeceği gibi kullanma alışkanlığını arttırır ve lojistik firmasına bağlılığı da arttırır. Bu müşteri kaybını en aza indireceği gibi karlılık ve ciro üzerinde de olumlu etki yaratır.

Yazılımlar karlılığı arttırır. Yazılımlar sadece atlana faturaların atlanmamasını sağlayarak karlılık arttırmazlar. Doğru yazılım içinde bulunan robotik süreçler ve otomasyon bir çok noktada maliyetleri düşürür.

Yazılımlar firmaları globalleştirir, büyütür. Optimus bir bulut tabanlı yazılımdır. Dünyanın herhangi bir noktasında herhangi bir cihazla erişilebilir. Sadece çalışanlar değil, müşteriler ve alt tedarikçiler de erişebilir.

Lojistik sektöründe depolamanın önemi her geçen gün artıyor. Yazılımlar depo yönetimine ne gibi faydalar sağlıyor?

Özellikle pandemi insanların alışveriş alışkanlıklarını çok değiştirdi. Gelişen teknoloji ve ortaya çıkan start-upların ve bunlara uyum sağlayan eski ve büyük firmaların insanlara sunduğu hızlı alışveriş imkanı ile birlikte insanların alışveriş yapma şekli tamamen değişti. Artık anlık olarak ne lazımsa o anda alınır oldu. Bu da evlere veya bir noktaya getirilmesi gereken ürünlerin sipariş adetlerini arttırırken içindeki kalemlerin daha azalmasını sebep oldu. Bu da lojistik sektörünün iş yapış şeklini değiştirdi. Öncelikle teknoloji ve yazılımların firmalara entegre olması olmazlardan bir tanesi oldu. Eskiden büyük miktarlarda ki daha az sayıdaki siparişler belli bir zaman da gelse bile tutulan stoklardan tolere edilebiliyordu. Fakat artık daha hızlı ve çok sayıda sipariş nedeni ile hızlı sevkiyat çok önem kazandı. Bu da depolamanın önemini arttırdı.

Select yazılımda bu noktada Optimus ile yine değişen iş yapma, ticaret ve depo yönetim şekillerine uygun vizyoner bir iş akışı içinde olan depo yönetim yazılımını müşterilerine sunmaktadır.

Son dönemde sunduğunuz yeni hizmetlerden, projelerden ve kullanıcıya sağladığı avantajlardan bahsedebilir misiniz?

Select Optimus bulut tabanlı programı 2020 yılının ocak ayında piyasaya sunulmuştur. O zaman içinde bulundurduğu yenilik ve vizyonu sektöre nasıl anlatabiliriz derken pandemi ortaya çıktı ve bizim çizdiğimiz gelecekteki ticaret, taşıma ve lojistik iş yapma modelleri bir anda pandemi ile birlikte gerçek hayatımızın içine hızla girdi. Bu bize Optimusu daha iyi ve hızlı anlatma şansı verdi. Sektöre tam entegre bulut tabanlı sipariş yönetimi sunarken içindeki robotik işlemler ile aynı kaynak ile daha fazla iş yapılasını sağlayan ve kiralık model ile kullanılarak çok daha sürdürülebilir maliyetler ile kullanılan lojistik yönetim yazılımını kullanıma sunduk. Şu an en büyük odak noktamız Select Opitmus lojistik yönetim programıdır.

Optimus programı içinde CRM modülü, fiyatlamaları yönetebileceğiniz pricing modülü, taşıma işlerinizi takip edebileceğiniz Freight Management modülü, Depolama modülü ve muhasebe/finans modülü gibi ana modüller bulunmaktadır. Ana modüller yanında elektronik konşimento, efatura, edefter, Inttra, AMS vb bir çok entegrasyon modülümüz de mevcuttur. Bunlar iç kullanım sağlayan modüller olmakla birlikte Optimus içinde yer alan CWP (Customer Web Portal) müşteri portalı, SWP (Supplier Web portal) alt tedarikçi portalı ile bir operasyon içindeki tüm partilerin aynı noktada bulaşabildiği modüller ile Optimus aslında bir lojistik yönetim platformu haline dönüştü.

Standart taşıma ve depolama süreçleri yanında son dönemde e-ticaret sektörünün büyümesi ile birlikte Optimus Express ile ekspres kargoculuk dalına da odaklandık ve geliştirdiğimi modül entegrasyonlar ve otomasyonu ile neredeyse sıfır kullanıcı müdahalesi ile operasyonun yürümesini sağlamaktadır. Bu da yenilikçi bir yaklaşım barındıran modülümüzdür. Ayrıca her zaman demiryolu taşımacılığının önemine inana bir firma olmuşuzdur. Bu sebeple demiryolu modülümüzü revize edip kullanıma açtık. Hatta bu konuda Etiyopya Devlet Demiryolu ve Tanzanya Devlet Demiryolu ile de çalışmaya başladık.

2022 yılı nasıl geçiyor, Select’in 2023 yılına ilişkin beklentileri neler?

Select olarak Optimus programını yazarken geleceğin yazılımı olarak bir vizyon belirlemiştik. E-ticaretin artacağını, dijitalleşmenin hızlanacağını, sistemlerin konuşarak işlerin takip edileceğini zaten ön görmüş ve ona göre bir altyapı hazırlamıştık. Firma olarak varacağımız noktaları bir zaman çizelgesine koymuştuk. Lojistik firmalarının dönüşüme vereceği önem ve yatırımı belli yıllara göre dağılımı planlamıştık. Pandemi ise tüm bu süreçleri hızlandırdı ve geriye çekti. Bu da Optimus’un kullanıcı sayısında hızlı artışı getirdi. Planlarımızdan daha fazla kullanıcı katıldı Optimusa. Bakıldığında 2021’de yüzde 50’den fazla büyüdük. 2022 de benzer bir büyüme ile devam ediyor. 2022 yılında Mikro ihracat yönetim modülünü de ürün gamımıza kattık. Var olan fonksiyonlarımızı daha fazla entegrasyonlar ile tam otomasyona geçirdik.

2022 yılı bizim açımızdan ayrıca önemli olan Robotik süreçler ile ilgili geniş bir çalışma sürdürüyoruz ve manuel yapılmak zorunda kalan rutin işlerim neredeyse tamamını 2022 yılı içinde robotik süreçlere taşıyıp bu hizmeti de lojistik firmalarına vermeye başlayacağız.

Select için gelecek yıl planlarımız için de olan en büyük hedef ise globalleşmek. Şu anda Optimus daha 2.5 yıllık bir program olması karşın yurtdışında bir çok müşteriye ulaştık. 2023 yılında global firma olma yolunda öneli adımlarımız olarak ve tüm dünyada bilinir bir marka haline gelmek için hedefimize doğru yürüyeceğiz. Hedefimiz birkaç yıl içinde dünyada en çok kullanılan ilk yazılımlardan birisi olmak. 2023 de bu hedefin başlangıç yılı olmuş olacaktır.

İlgili Haberler
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77