Air Liquide ve Iveco Grup’dan Avrupa’da Uzun Yol Taşımacılığında Hidrojen İşbirliği

Air Liquide’in yüksek basınçlı hidrojen ikmal istasyonunun açılması ve Iveco Grup’un 2023’ün sonundan itibaren hidrojenli kamyonlarını teslim etmeye hazır olmasıyla birlikte, Avrupa’da hidrojenli uzun mesafe taşımacılığının önü açılıyor.

Air Liquide ile Iveco’nun Aralık 2021’de imzaladığı mutabakat zaptı, Avrupa’da hidrojenli ulaşımın gelişimi için önemli bir adım teşkil ediyor. Air Liquide’in üretim, depolama ve dağıtımı kapsayan değer zincirinde benzersiz uzmanlığı ve alternatif yakıtlarla çalışan araç üretiminin öncüsü Iveco Grup'un ticari araç markası Iveco bilgi birikimi bu projede birleşiyor. Hidrojenin, ulaşım sektörünün yenilenebilir enerjilere geçiş sürecinde kolaylaştırıcı bir unsur olarak geliştirilmesi hedefleniyor. Büyük kapasiteli (1 ton/gün) boru hattı aracılığıyla düşük karbonlu hidrojenle beslenen istasyon ve Iveco’nun dayanıklı yakıt hücreli kamyon prototipi tanıtıldı. Bu taşıma çözümü, uzun yol taşımacılığı için 700 bar basınçta hızlı yakıt ikmali süresine sahip olacak.

Fos-sur-Mer istasyonu, Fransa’nın HyAMMED ("Ekolojik ve Sürdürülebilir Hareketlilik için Aix-Marsilya'da Hidrojen") Projesi’nin bir parçası. Aynı zamanda Temiz Hidrojen Partnerliği (Clean Hydrogen Partnership) finansmanlı Avrupa projesi H2Haul kapsamında yer alıyor. Air Liquide ve Iveco, 2019'da H2Haul Projesi’nin ilk ortakları arasındaydı. Ayrıca, R'HySE projesi çerçevesinde 2025 yılından itibaren 50 adet Iveco hidrojen kamyonundan oluşan potansiyel bir filoyu beslemek üzere, Salon-de-Provence'da ağır vasıtalara yönelik ikinci bir yüksek kapasiteli istasyon (700 bar, 2 ton/gün) kurulacak.

Air Liquide Hidrojen Enerjisi’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Erwin Penfornis; “Hidrojenin yaygın kullanımını teşvik etmek ve sektörün gelişimi için koşulları kolektif olarak yaratmalıyız. Araç üreticilerinin ve taşımacılık operatörlerinin bu geçişe katılımlarını sağlamak için, yüksek kapasiteli istasyonlar ağı geliştirmek zorundayız. HyAMMED projesi bu yaklaşımın bir parçasıdır: ortağımız Iveco ile paylaştığımız daha büyük bir tutkunun ilk adımıdır.” dedi.

Iveco Grubu CEO’su Gerrit Marx ise; “Giderek daha sürdürülebilir ulaşımı sağlama stratejimiz, teknoloji-nötr bir yaklaşıma dayanmaktadır. Hidrojenli ulaşım ise bu yolda kilit öneme sahip bir yapı taşıdır. Hidrojenli ulaşım, yüksek enerji gerektiren uzun mesafeli taşımacılık gibi ticari taşıt uygulamaları için olmazsa olmaz bir çözüm sunar. Bugün, hem taşıtlar hem de istasyonlar anlamında, tam bir hidrojenli ulaşım ekosistemi sağlayacak kapasiteye sahip olduğumuzu gösterdik. Stratejimizi gerçeğe dönüştürüyoruz. Yeni ve geniş kapsamlı, “her şey dahil kullanım başına öde” üzerine kurulu modelimiz GATE (Yeşil ve Gelişmiş Ulaşım Ekosistemi), hidrojenle çalışan taşıtlara erişim sağlayacak. Bu dönüm noktası, daha sürdürülebilir bir toplum yaratmaya çalışan ve uluslararası enerji dönüşümünde bir lider olan Iveco Grubu ve Air Liquide arasındaki stratejik ve temel ortaklığı geliştirmemize imkan sunuyor.” dedi.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti