Daha önce taşıma araçları ve depolama alanları üzerinde günümüze göre daha kısıtlı iletişim olanaklarıyla gerçekleştirilen faaliyetlerde yeni faktörler ticareti olduğu kadar taşımacılığı da değiştiriyor.
Telefon, teleks ve faks cihazlarından çekicilere yerleştirilen dev uydu takip sistemlerine ve son 10 yılda devrimsel bir değişimle araçların içine treylerlere ve oradan cep telefonlarına giren uygulamalar artık en az taşıma araçları ve sürücüler kadar lojistik sürecinin bir parçası olarak yerini sağlamlaştırıyor. Kullanılan verilerin güvenli bir şekilde depolanması, bu bilgilerin verimlilik çalışmalarına destek olmak üzere kullanılması, araçların operasyon merkezlerinin, müşterilere kadar işin bütün taraflarının anlaşılabilir birbirine bağlanabilir hale gelmesi günümüz faaliyetleri için zorunlu bir ihtiyaç haline dönüştü.
Otonom araçları henüz yollarda göremesek de yapay zekalı sistemleri sahip altyapılar müşteri tarafının artan taleplerini yerine getirirken rekabetin daha zorlaştığı lojistik piyasasında gerek iş yükünün azaltılması gerekse de maddi verimliliği destekleyen en önemli teknolojilerden biri olarak her geçen gün daha fazla görüyoruz.
Lojistik piyasasının ihtiyacı olan bilgi akışı ve hız için işin kamusal taraftan da adımların- pazarla eş zamanlı olmasa- atılması bu konudaki entegrasyonu sağlanmasında bir başka etken olacak.
Türkiye’de özellikle lojistik işletmelere ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri sunan teknoloji sağlayan şirketler son dönemdeki pazar trendlerini, yenilikleri ve şirketlerindeki gelişmeleri dergimiz için değerlendirdiler.
Kağıtsız Gümrük Projesi Başladı
Ticaret Bakanlığının uzun süredir hazırlıklarına devam ettiği “Kağıtsız Gümrük Projesi” yarın itibarıyla tüm gümrüklerde uygulanmaya başlanacak. İhracat işlemlerindeki süreçlerin elektronik ortamda izlenebileceği uygulamayla kağıt belge ibrazı sona erecek. Fiziki arşivleme yükünü ortadan kaldırması ve belge ve sertifika beyanı esnasında yaşanan zaman ve maliyet kaybını en aza indirmesi beklenen uyguluma uzun süredir sektör tarafından bekleniyordu.
Ticaret Bakanlığı tarafından ihracata yönelik yürütülen “Kağıtsız Gümrük Projesi” ile gümrük beyannamesine eklenen tüm belgeler ve beyanname işlemlerine ilişkin tüm talepler elektronik ortama alındı. Bu kapsamda, gümrük beyannamesine eklenen belgeler gümrük idaresince kağıt ortamında saklanmayacak.
Kağıt ortamında eklenen belgeler, dijital ortamda Tek Pencere Sistemi üzerinden beyannameyle ilişkilendirilecek. Beyannameye ilişkin dilekçeler de aynı portal üzerinden dijital ortamda hazırlanarak Bilge Sistemi’ne gönderilecek. Beyannameyi incelemekle görevli memurlarca Bilge Sistemi’nden dijital ortamda yüklenen belgelere onay verilebilecek. Dilekçeler memur ekranından elektronik olarak da cevaplandırılabilecek.
Kağıtsız ihracat uygulamasıyla ihracatçı, ihracat beyannamesini ve eklerini ofisinden verebilecek. İlave belge talebi sistem mesajıyla iletilecek. İhracatçı, ilave talepleri elektronik ortamda gönderebilecek. Böylece, kağıtla belge ibrazı sona erecek, arşivleme yükü ortadan kalkacak, belge ve sertifika beyanı esnasında yaşanan zaman ve maliyet kaybı son bulacak. İhracat işlemlerinin tüm süreçleri elektronik ortamda sistem üzerinden takip edilebilecek. Bu kapsamda, 154 belge dijital ortamda işlem görecek.
Gümrük süreçlerinin dijitalleştirilmesine yönelik önemli çalışmaları hayata geçiren Ticaret Bakanlığınca, 30 Nisan’da tüm gümrüklerde uygulamaya alınacak sistemin denemeleri Esenboğa, Ankara Tır, Ambarlı ve Atatürk Havalimanı gümrük müdürlüklerinde yapılmıştı.