MERCEDES-BENZ Türk, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda üretilen ilk Actros’u banttan indirdi. Aralık ayında sınırlı sayıda üretilen ve 1 Ocak 2011 itibariyle seri satışların başlayacağı Actros’ların Türkiye’de üretilmeye başlanması ile Aksaray Fabrikası’nın dünya çapında Mercedes-Benz kamyon üretim ağındaki önemi daha da artarken, Mercedes-Benz Türk motor gücü 160 HP ile 600 HP arasında değişen geniş bir ürün yelpazesini de Türkiye’de üretiyor olacak. Yerli Actros ile pazar payını daha çok sağlamlaştırmayı hedefleyen Mercedes-Benz Türk, ihracatta BDT ve Orta Doğu pazarlarına da daha kolay açılmayı planlıyor. Actros üretiminden sonra yeni bir atılım daha planlayan Mercedes-Benz Türk, önümüzdeki 5 yıl içinde Aksaray Fabrikası’nın rekabet gücünü artırmak amacıyla 130 milyon Avro tutarında yatırım yapacak.
Mercedes-Benz Türk, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda ilk aşamada; Actros 1841 LSNRL alçak şasi, yüksek kabin, Actros 1851 LS mega kabin, Actros 3341 S çiftçeker çekiciler ve Actros 4151 K ( 8x4 ) ağır inşaat kamyonunun üretimini gerçekleştirecek.
Aksaray’da üretilen ilk yerli Actros’un banttan indirildiği 3 Aralık 2010 tarihinde Aksaray Kamyon Fabrikası’nda gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan Mercedes-Benz Türk A.Ş Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, Actros’un Aksaray’da üretilmesinin Mercedes-Benz’in kamyondaki gücünü daha çok artıracağını ifade ederek Actros ile Mercedes-Benz’in kamyon grubundaki tüm ürünlerin üretiminin tamamlanarak 160 HP’den 600 HP’ye kadar olan motor gücüne sahip tüm araçların Türkiye’de üretileceğini söyledi. Yerli üretim ile birlikte ihracatın da artacağını belirten Kurz, BDT ülkeleri ve Orta Doğu gibi pazarlara ihracatın kolaylaşacağını kaydetti.
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Aksaray Kamyon Fabrikası’na 130 milyon Avro’luk bir yatırım yapılacağını açıklayan Kurz, “Bu karar, Daimler’in Mercedes-Benz Türk’e ve Türkiye’ye olan tam güvenini ve Türkiye pazarına verdiği stratejik önemi bir kez daha vurguluyor. Yeni yatırımlarımızla rekabet gücümüzü artırarak Türkiye otomotiv sektörüne ve Aksaray ilinin gelişimine önemli katkılarda bulunacağız” diye konuştu.
Son 8 yıldır kamyon pazarında pazar liderliğini elden bırakmayan Mercedes-Benz Türk’ün, günümüzde 6 ton ve üzeri kamyon pazarında yüzde 40’lık bir pazar payı ile bu liderliğini sürdürdüğünü belirten Kurz, kuruluşundan bu yana 130 binin üzerinde kamyon üretilen ve bu üretimin 24 binden fazlası ihraç edilen fabrikanın yıllık 14 bin 500 adetlik kamyon üretim kapasitesi bulunduğunu hatırlatarak konuşmasını tamamladı.
Jank: “Millileştirmeye çok önem veriyoruz”
“Alman teknolojisi ile Türk emeği ve tutkusu bir araya geliyor” diyerek sözlerine başlayan Mercedes-Benz Türk Kamyon Üretiminden Sorumlu Teknik Direktör Gerald Jank Aksaray Kamyon Fabrikası’nın önemine değindi. Aksaray’daki fabrikanın türünün tek örneği ve dünyanın en iyi tesisi olduğunu söyleyen Jank, fabrikada kamyon üretiminin yanı sıra, komponent, Unimog, çift kabin ve kalıp tertibat da üretildiğini hatırlatarak, komponentlerin sadece Türkiye’de kullanılmadığını ve ihraç edildiğini de vurguladı.
2010 yılını 12 bin adetlik kamyon üretimi ile tamamlamayı planladıklarını kaydeden Jank, bu rakamın 2009’un üç katı olduğunu belirterek mevcut çalışanlar haricinde 410 yeni personel alarak kriz öncesi istihdam düzeyine dönmeyi başardıklarını söyledi. Ürün kalitesinin de 2009 yılına göre daha çok arttığının altını çizen Jank, ürün dışında süreç kalitesinin de geliştiğini ifade ederek, millileşme ve yerli ürün konularına da değindi.
208 yerli sanayi kuruluşundan 5 bin 597 parça temin ettiklerini açıklayan Jank şunları söyledi: “Millileştirmeye çok önem veriyoruz. Bu nedenle birçok parçayı Türk tedarikçilerden almaya devam edeceğiz. Eskisinden farklı olarak da, artık bu aldığımız parçaları Almanya’da da kullanacağız. Böylece Almanya’da kullandığımız parçalar 3 kat artmış olacak. Aksaray’a yönelik ürün yapanlar artık Almanya’ya da ürünlerini satabilecek. Almanya’da üretim yaptığımız kalıpları buraya getirdik. Buradaki ilk Actros’larda da yerli parçalar kullanılacak. Bu yeni bir araç, o nedenle yerli parça oranı biraz daha düşük olacak. Zamanla bu oran da kapanacak. Yüzde 40-45 yerli oranı var. Millileştirme projemiz kapsamında hem Türkiye’de hem de yurtdışında yerel içeriği aynı düzeye çıkarmayı amaçlıyoruz.”
Rekabet gücünün artırılması için önümüzdeki 5 yıllık süreçte 130 milyon Avro yatırım yapılacağını hatırlatan Jank, bu yatırım ile güncel montaj teknolojilerinin ve yalın süreçlerin uygulandığı yeni bir montaj holünün kurulacağını, yeni boya teknolojilerinin uygulanacağını ve araçlardaki yerlilik oranının artırılması için gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi. Mevcut üretim alanlarının da yeniden düzenleneceğini kaydeden Jank, verimliliğin, esnekliğin ve kalitenin geliştirilmesinin sağlanacağını vurguladı.
Özbayır: “Actros, Axor’un başarısını tamamlayıp daha ileriye taşıyacak”
Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır ise Actros’un yerli üretiminin Axor’un başarısını tamamlayarak daha da ileri götüreceğini söyleyerek, ilk müşterileri belirlenen Actros’un Arılık ayında üretiminin sınırlı olacağını ve pazarda satışın 1 Ocak 2011 tarihinde başlanacağını kaydetti.
Yeni aracı, daha yüksek beygir gücü isteyenlerin alacağını vurgulayan Özbayır, yerli üretimin neden tercih edilmesi ile ilgili şunları söyledi: “Çünkü, tipik Mercedes kalitesi var. En üst kalite seviyesi ve olgunluğunun zirvesinde bir araç. Normal servis ihtiyacı dışında en az servise giren kamyon. 19-20 litrelik en düşük yakıt tüketimi ile Guinnes rekorlar kitabına girmiş bir araç. Yani para kazandıracak bir araç. İkinci el değeri de en az Axor kadar yüksek olacak. Ayrıca sınıfının da en konforlusu ve yerli üretim.”