Alışan Lojistik İcra Kurulu Üyesi Ayhan Özekin: “2021 Yılını Yüzde 15 Seviyelerinde Bir Büyüme İle Kapatmayı Hedefliyoruz”

Alışan Lojistik, güçlü araç filosu ve ekipman donanımı, yaratıcı Ar-Ge grubu, yurt içi ve yurt dışına yayılmış hizmet ağı, sahip olduğu yüksek kapasiteli depo ve antrepolar,

müşteri ihtiyaçlarına özel olarak geliştirdiği esnek ve inovatif lojistik ile müşterilerinin dünya çapındaki lojistik ihtiyaçlarına küresel ölçekte çözümler getiriyor.

2020 yılını yaklaşık 750 milyon TL ciroyla kapatan Alışan Lojistik, 2021 yılında yüzde 15 büyüme hedefliyor. Alışan Lojistik İcra Kurulu Üyesi Ayhan Özekin, gerçekleştirdikleri yatırımlar ve önümüzdeki dönem hedefleri ile ilgili yaptığı açıklamada, “Biliyorsunuz biz, krizlere alışık ve üstesinden gelebilme kasına sahip bir sektörüz. Son yaşanılan salgın krizi ise; yeni iş yapma biçimlerinin geliştirilmesi, temassız ve dijital uygulamaların yaygınlaştırılması gibi yeni kaslar gerektiğini net bir şekilde ortaya koydu. Bu nedenle lojistik ve taşımacılık süreçlerinde daha gelişmiş dijitalleşme ve otomasyon uygulamaları geliştiren kurumlar birkaç adım öne çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Alışan’a baktığınızda ise, ağırlıklı olarak kimyasal madde ve FMCG lojistiği yaptığımız için gıda ve temizlik malzemesi sektörlerine verdiğimiz hizmetlerde öncelikle kapasite azalması yaşamadan yolumuza devam ettik. Çarkların dönmesi ve tüketicinin temel ihtiyaçlarına ulaşabilmesi için tedarik zincirinin önemli bir halkası olarak görevimizin başında yer aldık; almaya da devam ediyoruz. Öte yandan, dış ofislerimizde ve merkez ofislerimizde çalışanlarımızın iş yapış biçimleri değişti. Hatta bu yeni düzen çalışma tarzı kendi içimizde de yenilikler ve farklı beceriler doğurdu. Ekonomik hedeflerimize baktığımızda ise, 2020 yılını pandemi ve diğer bütün olumsuzluklara rağmen hedeflerimize çok yaklaşarak 750 milyon TL seviyelerinde kapatmıştık. 2021 yılını ise, yaklaşık yüzde 15 seviyelerinde bir büyüme ile kapatacağımızı öngörüyoruz” dedi.

Özekin, “2021 yılına baktığımızda ise Alışan Lojistik olarak, kimya sektörünün en önemli başlıklarından biri olan tehlikeli kimyasalların elleçlenmesi, taşınması ve depolanması konusundaki uzmanlığımız nedeni ile yatırımlarımız da hep bu alana yoğunlaştı ve önümüzdeki yıl da bu şekilde devam edecek. Ayrıca, çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlamak amacıyla AR-GE, teknoloji ve dijital başlıklarına da yoğunlaştık. Örneğin, son dönemdeki dijital dönüşüm yolculuğumuzda, veritabanı ve uygulama servisleri geçişi, sunucu projesi, doküman yönetimi ve SharePoint güvenlik seviyesinin artırılmasından oluşan beş farklı geçiş rotasında Microsoft Azure ile çalışarak bulutun getirdiği maliyet, güvenlik ve inovasyon avantajlarından da yararlanmaya başladık. Süreci 2022 yılında tamamlamayı öngörüyoruz” diye konuştu.

2022 yılı için hem sektör hem de firma olarak beklentilerini de paylaşan Ayhan Özekin, 2020 yılı oranlarına bakarak bir denklem kuracak olursak; IMF Türkiye’nin 2021 yılı GSYH’sinin yaklaşık 6 trilyon TL olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyor, bu durumda 2021 yılında lojistik sektörünün 720 milyar TL büyüklüğe ulaşacağının tahmin edildiğini öngörebiliriz. Salgın küresel ticarette tedarik sıkıntısını da beraberinde getirdi ve küresel şirketlerden bazıları satın alma operasyonlarını Türkiye’ye yönlendirdi. Bu yönelimlerin 2021 sonrasında da artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.

Operasyonel anlamda, özellikle e-ticarette korona sonrasında mecburi değişikliklerin görüldüğünü bu sebeple daha yaygın depoculuk ve mikro dağıtım faaliyetlerinin önümüzdeki yıl da gündeme almaya devam edeceklerini belirten Özekin şöyle devam etti:  “Zira stok politikaları değişti, değişiyor. ‘Tam zamanında’ ürün politikası, karantina dönemi sonrasında hepimiz için yeniden tasarlanacak bir üretim politikası haline geldi.  Öte yandan sürdürülebilirliğe verilmesi gereken önemin ne kadar büyük olduğu pandemi ile en sonunda anlaşıldı. Bu bağlamda örneğin, Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde hayata geçireceği “sınırda karbon düzenlemesi” kimya, lojistik gibi birçok sektörün sürdürülebilirliğe yönelik gerekli değişiklikleri yapmasını mecburi tutacak gibi gözüküyor. Kurumsal vatandaşlık çerçevesinde de büyük markaların bu düzenlemeleri yapan lojistik şirketlerini tercih etmeye başlayacaklarını ya da başlamaları gerektiğini düşünüyorum. Alışan olarak bu konu bizim için çok hassas.”

Çevreci yatırımlarının hız kesmeden devam edeceklerini kaydeden Ayhan Özekin, “Atıkların azaltılması ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da uzun süredir yürüttüğümüz hassas çalışmalarımızın sonucunda, Dünya Sağlık Örgütü desteğiyle kurulan ‘Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ tarafından ‘Çevreci Tesis Ödülü’ne layık görülmüştük. Çevreci yatırımlarımız hız kesmeden önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Bu konuyla ilgili ayrıca, uzun süredir lobi çalışmalarının da yoğun şekilde içinde olduğumuzu vurgulamak isterim. Örneğin; KTTD (Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği)’nin de kurucusuyuz ve bu önemli konunun takipçisi olmaya devam etmek amacıyla, Alışan Lojistik olarak derneğin Yönetim Kurulu’nda hala aktif bir şekilde yer almaktayız” diye konuştu.

Alışan Lojistik,  bugün 500 adet öz mal araç filosu ve Türkiye genelindeki 32 farklı lokasyonda çalışan bin 500 çalışanı ile başta uluslararası nakliye olmak üzere, depo ve antrepo hizmetleri, likit enerji taşımacılığı gibi pek çok operasyonu yürüten; sektörde “kontrat lojistiği” diye de ifade edilen entegre lojistik hizmetleri ile müşterilerinin taleplerini A’dan Z’ye kurgulayan, ihtiyaca özel lojistik çözümler geliştiren bir marka olduğuna değinen Özekin, firma olarak, önümüzdeki yıl da müşterilerine terzi dikimi hizmetler sunmaya; intermodal taşımaya ve operasyonlarımızda katma değerli hizmetlere odaklanmaya devam edeceklerine, hedefleri arasında teknoloji ve dijitalizasyon anlamında çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlamak olduğunu kaydetti.

Son olarak istihdam hedeflerine de değinen Ayhan Özekin, sözlerine şöyle devam etti: “Burada da özellikle vurgu yapmak istediğim; Women Owned Company” (Kadınların Sahip Olduğu İşletmeler) global sertifikası sahibi bir şirket olarak, şirketimizin içinde kadın çalışan oranına bakarsak, 2020 yılında yüzde 23 arttı; 2021 hedefimiz ise yüzde 20 idi. Bu rakamı 2023’e kadar benzer oranlarda artırma yönünde çalışmalarımız var. Yönetim Kurulumuzun ise yüzde 75’ini ise kadınlar oluşturuyor.”

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu