Çekici filosu ile treyler ve swapbody filosunu yenileyen firmanın araçlarında ADR Mevzuatına uygunluklarının yanı sıra çevre dostu yeni nesil motorlar kullanılıyor. Alışan, tehlikeli kimyasalların taşınmasında ve atıkların azaltılması aynı zamanda çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da çalışmalar yürüyor.
“İklim krizi ve Yeşil Mutabakat tüm dünyada en öncelikli gündemlerden ve bu noktada lojistikçilere de sürdürülebilir bir dünya için büyük görevler düşüyor diyen Alışan Lojistik CEO’su Uygar Uşar, “Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde hayata geçireceği “sınırda karbon düzenlemesi” kimya, lojistik gibi birçok sektörün sürdürülebilirliğe yönelik gerekli değişiklikleri yapmasını mecburi tutacak gibi gözüküyor. Alışan olarak bu konu, özellikle tehlikeli kimyasalların taşınmasındaki uzmanlığımız nedeni ile bizim için çok hassas. Zira biliyorsunuz atıkların azaltılması ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da uzun süredir hassas çalışmalar yürütmekteyiz. Kısa ve orta vadede de bu konudaki yatırımlarımız devam edecek. Örneğin son olarak, Gebze Muallimköy’de temellerini attığımız çevre dostu tesisimizde sunacağımız hizmetin amacı, bölgede hali hazırda standartlara uygun olmayan şartlarda depolama ve elleçlemesi yapılan ISO Konteynerlerin uluslararası yönetmeliklere uygun şekilde depolanması. Tüm güvenlik tedbirleri alınmış ve kontrollü bir alanda konsolide edilen bu depolama işlemi sayesinde trafiğe açık alanlarda araç üstünde bekletilen konteynerlar bölgenin trafiğini artık tehdit etmeyecek ve bir tehlike oluşturmayacaklar. Uluslararası standartlarda kapalı devre ve otomatik sistemleri, özel havalandırma ve söndürme altyapısı, düşük emisyon ve “0” sıfır döküntü hedefi ile hizmet verecek olan Konteyner Elleçleme ve Paketleme Tesisimiz ile bölgeye 50 milyon TL tutarında bir yatırım ve 50’yi aşkın yeni istihdam ile katkı sağlayacağız.
Biliyorsunuz, kimyasal madde taşıyan tankerlerin çevreye zarar vermeden yıkanmasını sağlayan ilk tank temizleme tesisini 2005 yılında Avrupa Birliği standartlarında biz hizmete açmış ve eş zamanlı olarak ülkemiz lojistik ve kimya firmalarının kullanımına sunmuştuk. Aynı şekilde ilgili mevzuatın çıkartılması konusunda da önemli katkılarımız var.
Ayrıca, uzun süredir bu konuyla ilgili lobi çalışmalarının yoğun şekilde içindeyiz. Örneğin; KTTD (Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği)’nin de kurucusuyuz ve bu önemli konunun takipçisi olmaya devam etmek amacıyla, Alışan Lojistik olarak derneğin Yönetim Kurulu’nda hala aktif bir şekilde yer almaktayız.
Tüm bunlara ek olarak, çekici filomuz ile treyler ve swapbody filomuzu da yeniliyor ve sayılarını arttırıyoruz. Yeni araçlarımız, sahip oldukları teknolojik avantajlar, ADR Mevzuatına uygunluklarının yanı sıra daha uzun süre operasyonda kalabilecek çevre dostu yeni nesil motorla donatılmış halde. Karbon ayak izimizi düşürmek için yatırımlarımız devam edecek.” şeklinde konuştu.
Amacımız faaliyetlerimizin çevreye verdiği zararı sıfırlamak
Karbon ayak izini azaltmak için Alışan Lojistik olarak yıllardır çevre ile ilgili konularda yoğun çalışmalar yaptıklarını söyleyen Uşar,” Yıllardan beri Responsible Care Programına üye bir kuruluş olarak karbon emisyonumuzu ölçüyor ve küresel kimya endüstrisinin gönüllü girişimi olan bu program kapsamında paylaşıyoruz. Geçtiğimiz sene de bu hesaplamalarımızın doğrulamasını yaptırarak ISO14064 belgesi ile tescilledik.
Bu çalışmalarımızın sonucunda da yarattığımız emisyonları azaltmak için kombine yük taşımacılığı seferlerini arttırıyor, enerji tüketimimizde yenilenebilir enerji kaynak kullanımımızı arttırmak için çalışmalar yapıyoruz. Aynı zamanda Türkiye genelinde uygun bulunan ağaçlandırma sahalarına yaptığımız katkılar ve doğal kaynak kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. En büyük amacımız, her yıl üzerine daha da ekleyerek faaliyetlerimizin çevreye verdiği zararı sıfırlamak.” dedi.
Sektör olarak yeşil dönüşüme önem vermeliyiz
İklim krizi ve çevre kirliliği ile mücadele edebilmek için Dünya’nın artık büyük ölçekli değişikliklere ihtiyaç duyduğunu belirten Uşar konuşmasını şöyle sürdürdü, “Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında yayınladığı stratejiler ile karbon salınımında büyük oranda bir azalma ve küresel çapta bir değişim hedefliyor. Tabii ki bu plandan karbon salınımına ciddi miktarda katkısı olan lojistik sektörü de büyük ölçüde etkileniyor olacak.
Anlaşma, AB'nin 2050 yılına kadar iklim açısından nötr bir ekonomi haline gelmesi ve aynı zamanda sıfır kirlilik hedefine doğru çalışması için ulaşımdan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının yüzde 90 oranında azaltılması çağrısında bulunuyor. Bu hedefe ulaşmayı da açıkladığı Sürdürülebilir ve Akıllı Ulaşım Stratejisinde belirttiği kombine taşımacılığın geliştirilerek, sürdürülebilir ve yeşil ulaşım modlarının payının artırılması; yük taşımacılığında demiryolu ve iç suyolu taşımacılığının arttırılması; karayolu, havayolu ve denizyolu taşımacılığında sıfır emisyonlu araçların piyasaya sunulması; elektrikli araç altyapısının geliştirilmesi; tüm ulaşım modlarında sürdürülebilir ve alternatif yakıtların üretiminin/kullanımının artırılması; ulaşımın çevre üzerindeki etkileri dikkate alınarak fiyatlandırılması ile bağlantılı ve akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi hususları ile destekliyor. Tüm bu hedeflere uyum sağlayabilmek için sektör olarak hazırlıklarımızı yapmak ve şirket stratejilerimizde yeşil dönüşümü ön planda tutmak bizi sürdürülebilir kılacaktır.”