Araçların Yüzde 37’sinin Lastik Hava Basıncı Tehlike Sınırında

Michelin’in, yol güvenliğinin artırılması için doğru hava basıncı konusunda sürücülerin bilinçlendirildiği ‘Lastikte Doğru Hava Basıncı’ aktivitelerinde bu yıl 3 bin 255 aracın kontrolü gerçekleştirildi.

Michelin’in, yol güvenliğinin artırılması için doğru hava basıncı konusunda sürücülerin bilinçlendirildiği ‘Lastikte Doğru Hava Basıncı’ aktivitelerinde bu yıl 3 bin 255 aracın kontrolü gerçekleştirildi.  Sonuçlara göre araçların yüzde 7’si trafikte tehlike oluşturabilecek hava basıncı ile seyrediyor.


2013 yılında 3 bin 255 araçta yapılan kontrollerde, lastiklerin yüzde 37’sinin tehlikeli boyuttaki hava basıncı ile yola çıktığı tespit edildi. 2012 yılında gerçekleşen etkinliklerde tehlikeli oranda düşük hava basıncına sahip araçların oranı yüzde 32 olarak belirlenirken, rakamın yükselmesi lastikte doğru hava basıncının önemini bir kez daha ortaya koydu.

7 farklı noktada gerçekleştirilen aktiviteler 14 gün boyunca sürdü. 24 Ağustos’ta İçerenköy Carrefour’da başlatılan etkinlikler ardından Shell Çırpıcı-Merter Benzin İstasyonu, Berceste Dinlenme Tesisleri, BP Maslak Benzin İstasyonu, Bilkent Real, Bornova Forum, Susurluk Festival Outlet Dinlenme Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Aktivite kapsamında hava basıncı ölçülen lastiklerin yüzde 37’sinin tehlike boyutunda olduğu ortaya çıktı.

2004 yılından beri sürdürülen etkinliklerin toplamında ise 28 bin 66 araca ulaşılarak hava basıncı kontrolleri yapıldı. Sıradan lastikçilerde doğru hava basıncı için bütün lastiklere aynı değer verilirken; etkinlikler kapsamında uzmanlar tarafından her aracın tek tek lastik hava basıncı ölçülerek sürücülere ideal oranlar verildi.


Doğru lastik hava basıncı, trafikte güvenliği sağladığı kadar yakıt tasarrufu ve lastik ömrünü uzatması açısından da avantajlar sağlıyor. Hava basıncı düştükçe, lastiğin yuvarlanma direnci artıyor. Ortaya çıkan enerji kaybının motor tarafından dengelenmesi daha fazla tüketime neden olurken hızlı aşınmasına da yol açarak, lastik ömrünü yüzde 30’a varan oranda azaltıyor. Sürücüleri lastik hava basınçlarını düzenli olarak kontrol ettirmeleri konusunda uyaran Michelin, lastiklere en az ayda bir kez ve uzun yolculuklar öncesinde araç üreticilerinin tavsiyesine uygun olarak hava basılmasını öneriyor.

Lastik basıncının doğru seviyede olması güvenlik, uzun ömür ve yakıt tasarrufu açısından büyük önem taşıyor. Lastik basıncının gerektiğinden daha düşük veya daha yüksek olması aracın yol tutuşunu, lastiğin performansını ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkilerken, bu durum ciddi kazalara yol açabiliyor. Düşük basınç, lastiğin yola tutunmasını zorlaştırırken sürücüye araç hakimiyeti sağlaması konusunda sorunlar yaşatabiliyor. Tüm bunlar da trafik kazalarının meydana gelmesi riskini artırır.

7 Kasım 2013

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu