Ares Logistics Karayolu Direktörü Berkay Boz: “Geleceğin Lojistikçilerini Yetiştirmek İstiyoruz”

Şoförlük, farklı ülkeleri görme fırsatı sunan ve gençler tarafından da oldukça tercih edilen bir meslek iken şimdiki dönemde firmalar teknik ve mesleki olarak yeterli/tecrübeli şoför bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Ares Logistics Karayolu Direktörü Berkay Boz ile sektörün yaşadığı en önemli sorunu ‘Şoför Krizini’ konuştuk.

Sektörde ciddi şekilde yaşanan şoför sıkıntısı ile ilgili çözüm veya girişiminiz var mı?

Lojistik ülke ekonomisinin lokomotifleri arasında yer alıyor. Ülkeler arası ticaretin en önemli ayağını oluşturuyor. Sürücü sorununun uzun süre yaşanması halinde teslimatlardaki termin süreleri ciddi bir değişikliğe uğrayabilir. Lojistik faaliyetler ve tedarik zincirinde bozulmalar meydana gelebilir.

Ares Logistics olarak sürücü sorunuyla ilgili üyeliğimizin bulunduğu derneklerde düzenli olarak görüşmeler yapıyor, fikir alışverişleriyle çözüm önerileri üzerinde tartışıyoruz. Benzer sorun Avrupa’da da yaşanıyor. Ülkemizde sürücülük halen profesyonel bir meslek olarak görülmüyor. Bu noktadan hareketle sürücülüğü profesyonel bir meslek olarak tanımlamamız gerekiyor. Uzun yol sürücülüğü başlı başına bir uzmanlık gerektiriyor.

Özellikle meslek liselerinde veya üniversitelerin ön lisans programlarında konuyla ilgili çalışmalar yapılarak uzun yol TIR sürücülüğüyle ilgili mesleğin sevdirilmesi sağlanabilir. Tabi bu durum uzun vadede çözüme ulaşabilir.

Kısa vadede sürücülerin yaş sınırını yükseltmek iyi bir çözüm olarak görülse de sorunun devam edeceğini düşünüyoruz.

ABD'de tedarik zincirini zora sokan kamyon şoförü eksikliği nedeniyle kadın sürücü istihdamının artırılmasına dönük çalışmalar yürütülüyor. Sizce Türkiye’de ki şoför açığına çözüm kadın şoför olabilir mi?

Ülkemizde son yıllarda özellikle toplu taşıma araçlarıda kadın sürücüleri de sahada görmeye başladık. Bu oldukça önemli bir gelişme. Özellikle erkek ağırlıklı lojistik sektöründe kadınların da sürücü olarak rol alması, sürücü eksikliği tarafında bir seçenek olabilir.

Ancak bununla ilgili zeminin hazırlanması ve gerekli eğitimlerin verilmesi gerekecektir. Bu nedenle yakın zamanda kolayca alınabilecek bir aksiyon olacağını düşünmüyoruz. Uzun vadede oldukça iyi katkı sağlayabilir.

Alınan 69 yaş sınırı sektör için rahatlama yaratır mı? Konu hakkında düşünceleriniz ve görüşleriniz neler?

Alınan kararın şu anki sürücü eksikliğine olumlu yönde katkısı olacağını düşünüyoruz. Yaş sınırı olabilir ancak sağlık elverdiği ve gönüllü olunduğu sürece de insanlar işlerini yapabiliyor olmalılar.

Çeşitli aralıklarla sağlık muayeneleri gerçekleştirerek, bu bir sisteme oturtulabilir. Bu sayede kişi belirli üst yaş sınırına kadar, sağlıklı olduğu takdirde uzun yıllar işini yapabilir.

Üniversitelerin lojistik mezunlarına yönelik staj veya işe alım konusunda bir işbirliğiniz veya çalışmanız var mıdır?

İK süreçlerimiz dahilinde üniversitelerin lojistik ve dış ticaret bölümlerinde eğitim gören genç arkadaşlarımız stajlarını şirketimizde gerçekleştiriyor. Aynı şekilde stajını tamamladıktan sonra bizimle çalışmaya devam eden arkadaşlarımız da oluyor.

Ares Logistics olarak stajyer alımlarımızda üniversitelerin lojistik bölümü öğrencilerine öncelik veriyoruz. Ülkemizde lojistik sektöründe çalışan birçok kişinin eğitimi lojistik yerine iktisadi, sosyal ve mali bölümler ağırlıklı oluyor. Bu bağlamda lojistik eğitimine büyük önem veriyoruz. Lojistiği akademik ve teorik anlamda öğrenen öğrencilerin, pratik öğrenimlerini de şirketimizde yaparak kariyerinde güçlü bir adım atmalarını arzuluyoruz.

Üniversitelerle işe alım ve staj konusunda görüşmeler yapmak üzere çalışmalar planlıyoruz. Lojistik sektörünü bizzat işin içinde olarak deneyimlemelerini sağlayarak geleceğin lojistikçilerini yetiştirmek istiyoruz.

Şoför sorununa kalıcı çözüm açısından eklemek istedikleriniz nelerdir?

Sürücülüğün profesyonel bir meslek olduğunu düşünüyoruz ve bu bağlamda bununla ilgili üniversitelerde bölümler açılabilir. Bildiğim kadarıyla otobüs şoförlüğü için ön lisans programları var.

Neden Uluslararası TIR Sürücülüğü için de bölüm olmasın ki? Lojistik büyüyen ve gelişen bir sektör. Profesyonel sürücülere her zaman ihtiyacımız olacak.

Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı
Nakliyecilere Müjde