Liman; demiryolu, karayolu ve hava yolu ulaşımında bir kesişme noktası olması ve Anadolu’yu Marmara Denizi üzerinden İstanbul ve Tekirdağ’a bağlayan bir çıkış kapısı olması bakımından stratejik bir öneme sahip, rıhtımlara kadar uzanan ulusal demiryolu bağlantısı ile kolay ve ekonomik ulaşım sağlayan liman, Güney Marmara bölgesinde demiryolu bağlantısı olan tek liman olma özelliği ile öne çıkıyor.
50 milyon dolar yatırım yapıldı
Limanlarının 2 bin 973 metre rıhtım uzunluğuna ve toplam 268 bin 348 metrekare alana sahip ve bu özelliği ile yük grupları için oluşturulan özel terminallerinde hemen tüm yük gruplarına hizmet verdiğine değinen Çelebi Bandırma Limanı Genel Müdür Mehmet Akif Ersoy: “Bölgemiz hinterlandı, ulusal demiryolu ağı üzerinden Balıkesir, Afyon, Ankara, Kütahya, Eskişehir, Bilecik illerimize kadar uzanmaktadır. Konumu itibariyle Türkiye’nin en önemli limanlarından biri olan Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı, 10 milyon ton dökme katı kargo, 1milyon ton genel kargo, 1 milyon ton sıvı kargo, 350 bin TEU konteyner ve 500 bin araç elleçleme kapasitesi bulunmaktadır. Ayrıca liman terminal sahasında 4 bin 195 TEU konteyner depolama kapasitesi, 7 bin metrekare kapalı yatay depolar, bin 250 metrekare kapalı CFS terminali ve 80 bin metreküp dikey çelik silolar yer almaktadır” dedi.
Doğaya saygılı ve sürdürülebilir hizmet
Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 88-90’lık bölümünün dünya ticaretine benzer olarak denizyolu ile yapıldığına ve ülkemizin, deniz ve denizciliğe hizmet veren önemli bir liman ülkesi olmak durumunda olduğuna vurgu yapan Mehmet Akif Ersoy sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunmaktadır. Ürünün üretilmesi ve pazarlanması kadar sağlam, hızlı ve güvenli bir şekilde gönderilmesi de önemlidir. Burada limanlar devreye girmektedir. 2023 yılı ihracat hedeflerini gerçekleştirmek için yeterli üretim imkanı kadar liman imkanlarının da yeterli olması gerekmektedir.
Çelebi Bandırma limanının 2023 vizyonunda 200 bin TEU konteyner, 500 bin RO-RO ile taşınan araç, 250 bin araç, 750 bin ton dökme sıvı, 7 milyon 500 bin ton dökme katı, 750 bin ton genel kargo hacmine ulaşma hedefi bulunmaktadır. Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı olarak, doğaya saygılı ve çevreye duyarlı bir faaliyet gösteriyoruz. Liman faaliyetleri yürütülürken ve liman kaynakları yönetilirken özellikle doğal kaynak tüketiminin minimum seviyelerde tutulması, yasal yükümlülüklerin takibi, dönüşebilir atıkların geri dönüşüme gönderilmesi hususlarını sürekli kontrol etmekteyiz. Deniz ve çevresinin kirlenmesinin önlenmesi kapsamında ve limanımızda yaşanması muhtemel herhangi bir deniz kirliliğini önlemek amacıyla çevre ve deniz hizmetleri firması müdahale için hazır bulundurulmaktadır. Diğer taraftan limanın gelişmesi için yapacağımız projelerin ÇED kontrol sürecini takip eden ve yasal bildirimlerini yapan ilgili bakanlık tarafından yetkilendirilmiş firmalar ile de çalışmalarımız devam etmektedir.”