Beklemedeyiz

Kendine özgü bir yapısı bulunan Türkiye ekonomisi zor günler geçiriyor. Kur atakları, düşük büyüme rakamları, artan işsizlik, özel sektörün yatırımdaki iştahsızlığı, aksayan alt yapı faaliyetleri arasında gidilen seçimlerle dikkatler dağıldı.

Bu arada dünyada peş peşe gelişen şeyler oldu. Bunlardan biri de gündemi çokça meşgul eden Brexit . 

İngiltere, tarihi boyunca farklılıklara imza atmış bir ülke. Bu yanıyla genelden ayrı duruyor. İngilizlerin kafası karışmış gibi geliyor ama yakından bakınca İngiltere’de kurumların nasıl işlediği görülüyor.

Brexit ile birlikte bazıları tarafından ‘yoksa dağılıyor mu’ denilen AB; birlik sayesinde kendini koruma altına alıyor. Aynı zamanda bir pazar bütünlüğü yaratmış oluyor. Birliğin gücünü zayıflatacak girişimlere sıcak bakmasını beklemek olmaz.

İngiltere; para ve Schengen Birliği’ne dahil değil ama AB’ye üye. Diğer bir deyişle bütünleşik bir pazara ortak... AB de İngiltere’yi tam üye olarak istiyor ama İngiltere bağlayıcılığı olan tam üyelik veya Norveç gibi olmak istemiyor. Belki de yeni bir oylama ile üye olarak kalacak...

Brexit Türkiye’de bazı kesimlerin iştahını kabarttı. Oysa söylentisi bile İngiltere’de gayrimenkul fiyatlarında düşmelere, Sterlinin zayıflamasına, fabrikaların kapanmasına ve işsizliğin artmasına neden olan Brexit’ten Türkiye’ye ‘ucuz’ ekmek çıkmaz. Ama ümit etmek de güzeldir...

Bu arada doğrudan doğruya sektörel bir gelişme olarak; UN RO-RO’nun yeni sahibi Vikingler, Akdeniz’de hizmet veren en büyük RO-RO gemisini hizmete soktu.  Bu girişim; bir RO-RO gemisinin daha Türkiye’nin dış ticaretine hizmet etmek üzere servise girmesi, bunun Akdeniz’deki en büyük RO-RO gemisi olması, Türkiye’nin geleceğine yönelik uluslararası beklentilerin olumlu bir yansıması olarak önemli... Fakat değişen iş yapma biçimlerini göstermesi açısından da önem taşıyor.

Başlarda şirket ortakları ile müşteriler gemiye isim verip bayrak çekmek üzere Almanya’ya gider ve törenden sonra Danimarka sınırını geçip birlikte yemek yerdi. Şirketin yeni sahibi Danimarkalılar gemilerini Çin’de yaptırıp, isim verme töreni için İstanbul’a geldi. Gemiye, alışılmışın dışına çıkarak Ephesus Seaways adını verip, yemeği de ‘iş ortakları’ ile Pendik’te yediler.

Ama bazı gelenekler değişmiyor. Gemiyi suya indirme töreni, bayrak çekme, isim annesi tarafından geminin gövdesinde şampanya şişesi kırma gibi ritüeller devam ediyor. Buna bakarak taşımacıların ve şirketin birlikte iş yapma gelenekleri de devam eder diye düşünebiliriz.

Seçimi bekliyoruz, İngiltere’yi bekliyoruz, beklemelere bağlı olarak sektörün hareketini bekliyoruz. Bakalım neler olacak…

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:243)

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti