BEYAZ eşya sektörü de global ekonomik krizden etkilenen sektörler arasında yer alıyor. Rakamlardaki düşüş gerek üretim adetlerinden gerekse lojistik faaliyetlerden açıkça anlaşılıyor. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Haziran 2009 verilerine göre sektörün dört ana ürün grubunda toplam üretim miktarı geçen sene Haziran ayına kıyasla yüzde 12, iç satış miktarı yüzde 6 ve ihracat yüzde 6 oranında daralma yaşandı.
Krizin etkilerinin genel olarak iç talebe dönük çözümlerden çok ihracata yönelerek azaltılmaya çalışıldığına dikkat çeken Borusan Lojistik Türkiye Lojistik Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen, “Ancak mevcut krizin küresel olması, özellikle sektörün ihracatının yüzde 66’sının Avrupa ülkelerine yapılması nedeniyle açığın ihracat ile kapatılamaması sonucu pazarda ciddi anlamda daralma yaşanıyor. Yaşanan global ekonomik kriz nedeni ile hem iç pazarda hem de dış pazarda talebin daralması sonucu üreticiler daha az stok ve dolayısı ile daha az üretim stratejisi ile çalışmaya yönelmiş durumdalar. Yaşanan tüm bu daralma beyaz eşya lojistiğini de etkiliyor. Daha az üretim sonucu daha az depolama, daha az taşıma ve daha az ihracat taşıma gerçekleşiyor. Aynı zamanda lojistik maliyetlerin minimize edilmesi gayreti ile daha maliyet odaklı bir trend görünüyor” dedi.
Beyaz eşya lojistiğinde son yıllarda yaşanan önemli değişimlerden birinin, bilgi sistemi altyapılarındaki değişiklik olduğunu söyleyen Ceva Lojistik Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Aslan Uzun, bundan birkaç sene öncesine kadar sadece düz bir nakliyeci altyapısına sahip firmaların tümü, uygun maliyetli taşıma özellikleri ile beyaz eşya lojistiğine talip olabilirken, bugün aynı nakliyecilerin hizmet alanlar tarafından ihalelere dahil edilmediğini ifade etti.
Bilgi sistemlerinden beklentinin daha ileri seviyede entegrasyon, vizibilite ve takip edilebilirliği gerektirdiğini kaydeden Uzun, “Beyaz eşya lojistiğindeki bir diğer trend ise, yan sanayi tedarikçileri tarafından fabrikalara getirilen yarı mamül ve hammaddelerin lojistiğine olan odaklanmadır. Ana üreticiler son birkaç yıldan bu yana “milk-run” olarak tabir edilen tam zamanlı malzeme tedariği konseptini üretim sistemlerine entegre etme çabası içine girdiler. Sektörün önde gelen üreticileri bu alanda başarılı uygulama örnekleri yarattılar. Bu alanda CEVA olarak global tecrübemizden faydalanarak biz de hizmet veren tarafında yer aldık” dedi.
Geçmişe göre son zamanlarda beyaz eşyasını yenileyenlerin oranı arttığını ifade eden Logwin Türkiye Ülke Müdürü Ercan Ataman ise, bu gelişmenin hem yük hareketini artırdığını hem de hizmet beklentilerini ortaya çıkan rekabetten ötürü yükselttiğini belirtti.