2008 yılının son aylarında Türkiye’yi saran global krize rağmen Borusan Lojistik, yüzde 35 büyüme hedefini aşarak yüzde 40’ın üzerinde büyüdü ve 262 milyon dolar’lık bir büyüklük elde etti. 2002 yılından bu yana EFQM Mükemmellik Modeli şemsiyesi altında modern yönetim uygulamalarını yöneten Borusan Lojistik, 2008 yılında Ulusal Kalite Başarı ödülüne layık görüldü. Ayrıca IIP-Investors in People sertifikası alan ilk Türk lojistik firması oldu.
İstanbul Ritz-Carlton Oteli’nde 7 Ocak 2009 tarihinde bir basın toplantısı düzenleyen Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, şirketin 2008 yılı faaliyetlerini ve 2009 yılı hedeflerini aktardı.
Borusan Lojistik, 2008 yılını gerek büyüme, gerek kalite ve insan kaynakları uygulamalarında başarılı bir performans ile geride bıraktı. Kuruluş, özellikle 2008 yılının son aylarına denk gelen ekonomik krize rağmen büyüme hedeflerini aşmayı başardı. 2008 yılında bu boyutta bir kriz yaşanabileceğini beş yıllık stratejik planlarında ön gördüklerini belirten Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç şunları söyledi:
“2008 yılında krize rağmen bütçe hedeflerimizin çok üzerinde bir başarı elde ettik ve yüzde 35’lik büyüme hedefimizi yüzde 40’ın üzerinde gerçekleştirdik. Yılsonunu yaklaşık 262 milyon dolarlık bir büyüklükle kapatıyoruz. Beş yıllık stratejimizde ve onların yıllık bütçemize düşümlerinde bu boyutta bir krizin 2008 yılında gerçekleşebileceğini öngörmüştük. Beklentimiz krizin Nisan ayı sonunda ortaya çıkması idi. O yüzden tüm yatırım kararlarımızda ve genel yönetim giderlerimizde yılbaşından beri adına kriz senaryosu dediğimiz bir yaklaşım sergilemekteyiz.”
İnsan kaynakları ve kalitede gelen başarı
Borusan Lojistik uluslararası insan kaynakları standartlarını temsil eden, ilk ve tek insan kaynağı standardı olan IIP-Investors in People sertifikasını 19 Kasım 2008 tarihinde aldı. Bu sertifika ile insana yatırım yaptığını, sistemleri, süreçleri ve çalışanları ile belgelendiren ilk Türk lojistik firması oldu.
Bu standarda başvuran şirketlerin IIP standardında uluslar arası düzeyde insana yatırım yapan bir kuruluş olarak onaylanması için, 10 gösterge ve 39 kriterin tamamını karşılayan anlayış ve uygulamalara sahip olması gerekiyor.
Borusan Lojistik çalışan memnuniyetini tüm çalışanlarının katıldığı ve bağımsız bir araştırma şirketi tarafından yapılan bir anket ile her yıl değerlendiriyor. Hem uluslar arası alandaki ve Türkiye’deki kıyas noktalarını, hem de mevcut performansını dikkate alarak hedeflerini belirliyor. 2007 yılında da Borusan Lojistik, yapılan anket bulguları doğrultusunda çalışanlarının sesini dinleyerek gelişim alanlarını belirledi ve aksiyon planlarını hazırladı. 2008 yılında bu alandaki çalışmalar IIP-Investors in People standardı çerçevesinde yürütüldü.
Borusan Lojistik tüm bu çalışmalar sayesinde çalışan memnuniyeti skorunu büro personelinde 75’den 89’a, saha personelinde ise 54’den 83’e yükseltmeyi başardı. IIP sertifikasını alarak hem çalışanlarına gerçekten yatırım yapan, hem de çalışan memnuniyetinde sürekliliği sağlayan bir şirket olmanın gururunu yaşıyor. Borusan Lojistik, bilgiye ve insana dayalı bir sektörde faaliyet gösterdiği için, insan kaynağının gelişiminin sürekliliğini sağlayarak, sistem ve süreçlerinin verimliliğine odaklanmaya devam ediyor.
2000 yılından bu yana yeni vizyonla devam ediliyor
Borusan Lojistik’in 1973 yılında sadece grubun ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı kurulmuş konvansiyonel anlamda bir taşımacılık şirketi olduğunu söyleyen Gürgenç, “Şirket, 2000 yılında bir revizyon geçirdi ve yeni bir vizyonla yola devam etme kararı aldı. 2001 yılının sonuna geldiğinde yönetim değişikliği söz konusu oldu” dedi.
Borusan Lojistik’in 2002 yılında İstanbul’da genel merkezi ve Gemlik’te küçük bir limanı olan 35 milyon dolar civarında ciro üreten bir şirketken, bugün gelinen noktada ise Amerika’dan İran’a, Hollanda’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne varan bir coğrafyada üçüncü partilere hizmet veren bir lojistik servis sağlayıcısı konumuna ulaştığını ifade eden Gürgenç, şunları söyledi: “Borusan Lojistik daha önce tamamıyla gruba hizmet verirken, şimdi ise grubun toplam ciro içerisindeki payı yüzde 30-35’lere indi. Türkiye’de 7 bölge müdürlüğü ile ekonominin el değiştirdiği tüm alanlarda olmayı hedefleyerek Türkiye’ye yayılımını sağladı”
Ciro artıyor çalışan sayısı azalıyor!
Önemli gelişmelerden birinin de 2001 yılında 35 milyon dolar ciroyu 550 kişi ile gerçekleştirirken, 2008’de ise 270 milyon dolar olmasını bekledikleri cironun 430 kişi ile elde edildiğini söyleyen Kaan Gürgenç, “Yalnız bu gösterge bile yaşanan değişimin ne kadar büyük olduğunun önemli bir ölçüsü diye düşünüyorum. Şirket içerisine baktığınızda bu hızlı büyümeyi becerebilmek bizim için önemli bir mücadele idi. Genellikle hızlı büyüme dönemlerini arkasından bir durgunluk dönemi veya daha kötüsü geriye dönüşleri görürüz. Marka olmayı başarmış şirketler, hızlı büyüme ve arkasından da durgunluk sürecini birkaç kere üst üste yaşayıp, bu süreçten başarıyla çıktıklarında önemli adım atmış olurlar” diye konuştu.
“Hızlı büyüme içerisinde 2006 yılı şirket içerisinde önemli organizasyonları yaptığımız bir dönemdi. Yüzde 22 büyüdük” diyen Gürgenç, şöyle devam etti: “Bu oranda büyümeyi patlama olarak da değerlendirenler var. Biz ise buna ‘durgunluk dönemi’ dedik. 2007’de yüzde 38 büyüdük ve 2008’de yüzde 40’ın üzerinde bir büyüme ile kapattık. Bu hızlı büyümenin, sağlıklı büyümenin sürdürülebilir olmasının arkasında yatan temel neden şirketi stratejik planlarla yönetiyor olmamızdır. Zarar eden bir şirketi devraldık ve 6 ay boyunca stratejik plan yapmak için uğraştık.”
2008 yılının genel hatlarıyla Borusan Lojistik için iyi geçtiğini kaydeden Gürgenç, “Ama öyle bir yıl ki, bu kadar başarıyı maalesef kutlayamıyoruz. Bir sonraki yıl iyi olmayacak o yüzden kutlamak yerine 2008 in son çeyreğini 2009’a hazırlanmakla geçirdik. O yüzden 2009 da Borusan Lojistik ilk defa küçülecek. Küçülecek derken altını açmakta fayda var. Volüm olarak yapılan iş olarak küçülmeyi düşünmüyoruz. Aynı miktarda mal taşınacak, aynı miktarda depolanacak ancak 2008’in ortalama kurlarına bakarsanız 1,30 civarındaydı. 2009’un ortalama kurlarını 1,60 olarak ele aldık. Dolar kurunun yükselmesi nedeniyle böyle bir durum yaşayacağız. Parasal olarak baktığınızda küçülüyormuşuz gibi gözüküyor, iş olarak baktığınızda da 2008’e benzer bir sene geçireceğiz” dedi.