Bosch Türkiye, 2015 yılında 100’ün üzerinde üniversite mezunu işe alacağını duyurdu. İşe alınması planlanan her dört çalışandan üçü mühendislik alanında olacak. Makine ve elektrik mühendislerine yönelik iş imkanlarının yanı sıra, Bosch Türkiye IT eğitimine sahip yeni mezunlar için de iş imkanı sağlıyor.
Şehirleri birbirine bağlayan, arabaları online hale getiren, bir uygulama aracılığıyla ısıtma kontrol sistemlerine erişimi sağlayan ve tedarikçilerini otomatik olarak tedarik zincirine entegre eden Bosch, dünya genelinde 12 bin yeni mezun alımında da bu doğrultuda ilerleyerek sistem ve yazılım mühendisliğinden mezun gençlerin alımına öncelik verecek. Eğitimli mezunların işe alımı konusunda en büyük ihtiyacı duyan ülke, 3 bin 200 yeni işe alımla Hindistan olurken, bu ülkeyi 2 bin 600 yeni işe alım planlayan Çin ve bin 200 yeni işe alım planlayan Almanya takip ediyor.
Bosch Yönetim Kurulu Üyesi ve Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Christoph Kübel, dünya genelinde işe alım trendleriyle ilgili, “Yazılım tasarımı ve geliştirme için işe aldığımız çalışanların sayısını arttırıyoruz. Mobilite çözümlerinden endüstriyel teknolojiye kadar bağlanabilirlik her iş sektöründe artış gösterdiğinden, yazılımın önemi de artıyor. Yazılım tasarımı ve geliştirmeye yönelik ihtiyaç duyulan çalışan sayısı, gelecekte artmaya devam edecek” dedi.
Bosch kadınlara özel seminerler ve eğitim kursları sunuyor
Bosch, 2020 yılı itibarıyla liderlik pozisyonlarındaki kadınların oranını dünya genelinde yüzde 20'ye çıkartmayı hedefliyor. Kadınlara kariyer yollarında yardım ve destek sağlamak üzere Bosch, kadınlara özel mentör programları, seminerler ve eğitim kursları sunuyor. Bunun yanı sıra kadının iş hayatından kopmaması için de Bosch Türkiye’de kadın çalışanlar çocukları bir yaşına gelene kadar yarı zamanlı olarak çalışabiliyor. Bunun için herhangi bir onay almaları gerekmeden sadece yöneticilerine bilgi vererek yapabiliyorlar.
Bosch uzun yıllardan beri esnek çalışma saatleri uyguluyor. Çalışanlar erken bir saatte işten çıkıp akşamüstü çocuklarıyla vakit geçirdikten sonra çocukları uyuduktan sonra işlerini evden tamamlayabiliyor. Aynı şekilde esnek çalışma saatlerini kullanarak çocuklarının okuldaki bir gösterisini izlemeye gidebiliyor.
Bunun yanı sıra çalışanların profesyonel ve özel yaşamlarına yönelik taleplerini dengelemeye yardımcı olmak üzere Bosch, İstanbul organizasyonunda ayda 4 gün home-office olanağını pilot alarak hayata geçiriyor. Bu uygulamayla iş-özel hayat dengesine katkıda bulunulması hedefleniyor.